matthet 07.12.2003 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Zastanawiam się nad taka kwestią.Mam w decyzji o warunkach zabudowy taki zapis:-odprowadzenie ścieków - do szczelnego zbiornika bezodpływowego Czy jeśli podczas budowy domu zgłoszę budowę przydomowej oczyszczalni (zgłoszenie się uprawomocni - brak sprzeciwu) to czy może to spowodować jakiś problem podczas odbioru budynku?! (że będzie on podłączony do oczyszczalni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 08.12.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Mam dokładnie tak samo. Planuję: "przemycić" w projekcie oczyszczalnie, jak nie to zmienić na szambo, po budowie powalczć o oczyszczalnie, wstępnie z "gminą" już rozmawiałem-nie wykluczają takiej możliwości. Szczególnie, że 200 metrów dalej dostali pozwolenie na oczyszczalnię !!! A może my z tej samej gminy-dzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.12.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Matthet, taki wybieg będzie niezgodny z otrzymanymi WZiZT. Ale czy będzie to tzw. istotne odstąpienie, które może skutkować np. wstrzymaniem budowy, tego nie wiem. Miałem podobny problem, w warunkach nakazano mi odprowadzenie ścieków do gminnej sieci kanalizacji. W związku z tym wystąpiłem o pozwolenie na oczyszczalnie i otrzymałem postanowienie o zmianie decyzji o warunkach zabudowy w kestii odprowadzenia ścieków. Trwało to co prawda około miesiąca ale nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.12.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 W niektórych gminach "odprowadzenie ścieków - do SZCZELNEGO zbiornika bezodpływowego" oznacza także że masz atest na taki zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthet 14.12.2003 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Kontynuując wątek.Dowiedziałem się podczas luźnej rozmowy w biurze projektowym, że to co mam w warunkach zabudowy "-odprowadzenie ścieków - do szczelnego zbiornika bezodpływowego "interpretowane jest tak że wszystko co stoi wyżej/jest lepsze może być wybudowane. Czyli podsumowując mając taki zapis w warunkach zabudowy mogę bez problemu budować oczyszczalnie?Co wy na to ? Mnie to wygląda na nadinterpretację ale ja się nie znam?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 14.12.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 "szczelny zbiornik bezodpływowy"- jak by nie kombinować, oczyszczalni pod to nie podciągniesz. Moim zdaniem, najlepiej spytać u źródła tj. urząd gminy. I nie luźna rozmowa tylko papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthet 15.12.2003 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Byłem dziś w gminie.Złożyłem odwołanie do SKO i będę czekał.Dużo się nie spodziewam, bo będąc w gminie obejrzałem (została mi pokazana) decyzje SKO w identycznej sprawie.Decyzja oczywiście odmowna. W uzasadnieniu było napisane, że oczyszczalnia jest sprzeczna z planem zagospodarowania przestrzennego gminy i koniec (utrzymanie w mocy wydanych warunków zabudowy). Najzabawniejsze jest to, że w gminie usłyszałem. Pozwolenie na budowę będzie ze szczelnym szambem a pan zbuduje oczyszczalnie i jakoś to będzie (baz zgłaszania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.12.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Matthet, firma Wavin z Buku k/Poznania oferuje typ POŚ, w której szambo wykonane z kręgów betonowych, możesz bez problemu wykorzystać do oczyszczalni jako zbiornik gnilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthet 02.01.2004 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Właśnie, w związku ze złożeniem odwołania do SKO, dostałem odpowiedz od Wójta Gminy uchylającą wydaną mi decyzję o warunkach zabudowy. Tak, więc decyzja nie czyni zadość wnioskowi strony, jak również nie rozstrzyga sprawy, co do istoty w inny sposób a jedynie narzuca rozwiązanie niezgodne z wnioskiem, co narusza art. 7 i 9 Kpa.W tym stanie rzeczy decyzję należy wycofać z obiegu prawnego, jako wydaną niezgodnie z procedurą administracyjną. To sobie teraz poczekam - plan zagospodarowania stracił ważność 1.01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 02.01.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Mam pytanie. W sierpniu w mojej gminie był wgląd do propozycji zmian planu zagospodarowania przestrzennego, w którym mkiałem wskazane szczelne szambo. Nic w tym temacie nie zrobiłem (myśle o POŚ) a propozycja po akceptacji urzedu gminy poszła do urzędu wojewódzkiego w celu akceptacji i uprawomocnienia propozycji planu. Chce złożyć wniosek o zmianę dotyczącą możliwości instalacji POŚ a nie tylko szczelne szambo. Czy mam szansę i jak do tego najlepiej podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts