m_arcin 08.12.2003 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 właśnie zabierają mi się za kominek !!! nareszcie coś będzie widaćMam małe pytanko:Jak długa może być rura doprowadzająca ciepłe powietrze z kominka do pokoju ? I jaki musi być jej przekrój? (bez wentylatora)pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 08.12.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Zakładam, że chodzi Ci o rury w poziomie (?). Jeśli inaczej, to mnie popraw. Jak rozpoznawałem rynek kominkowy, to pytałem również i o to. Odpowiedzi były różne. Wiadomo, że im bliżej tym lepiej. Większość sprzedawców i monterów mówiła, że do 2 m nie ma problemu. Powyżej... na moje ryzyko. Niestety w praktyce tego nie sprawdziłem - a szkoda, bo chciałem poprowadzić 4 m Co do przekroju - standardem jest fi 125 - w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 08.12.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Ja mam najdłuższy odcinek ok 10 m w poziomie - dmucha aż milo, fi 125, grawitacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Ja mam najdłuższy odcinek ok 10 m w poziomie - dmucha aż milo, fi 125, grawitacja Jeszem w głębokim szoku A rury masz pod stropem, czy nad i zejście przez strop w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 dzięki wszystkim Jedno pytanko do am:Te rury idą naprawdę poziomo czy po lekkim skosie ?Bo mój gość od kominka powiedział że 3m to max i to bez gwarancji.Z termodynamiki wiem że gdzieś to powietrze musi się wydostawać (ciepłe), wystarczy tylko dobrać odpowiednie przekrój otworów wylotowych aby skompensować ciśnienia.Tak ja to widzę Ale czy to się sprawdzi Proszę o odpowiedzi marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 08.12.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 a ja mam pytanko : czy rozwiązanie takie : pionowa rura fi 150 o długości około 6,5 metra, potem trójnik i do końców trójnika jeszcze po jednym trójniku ( tak żeby były cztery rury) następnie rozprowadzernie w poziomie ( na nieogrzewanym stryszku) po około 4 metry ( też rurą fi 150) - czywiście rura ocieplona ( 250 stopni C ) - CZY TO BĘDZIE DZIAŁAŁO ?? - proszę o odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 08.12.2003 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Coś mnie wcześniej nie zalogowało ten gość to ja.Dzięki Carl.Oczywiście chodzi o rury w poziomie (niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 08.12.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Czy ktoś udzieli mi rady czy to będzie działało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 08.12.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Witam. U nas jest prawie 5m. w poziomie na poddaszu i schodzi przez ocieplenie do pokoju przez sufit, ok. 20cm w dół. Dmucha bardzo dobrze, grawitacyjnie. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 08.12.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 a jaka średnica rur ?? bo ja myślałem żeby dać fi 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 08.12.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Szczegóły (i zdjęcia) znajdziecie w moim dzienniku budowy. Rury idą poziomo. Dokładnie system wyglada w ten sposób:Kominek - na kominku taki płaszcz z blachy (tzw dystrybutor gorącego powietrza), na górze tego płaszcza są otwory na rury spiro. U mnie jest w sumie 5 rurek. Wszystkie rurki idą na poddasze, następnie na podaszu są położone na podłodze w nieocieplonej części poddasza (oczywiscie rurki ocieplone, dodatkowo okręcone wełną i obite taką "rynienką" drewnianą). Długości rurek: 1. najkrótsza - do pokoju na poddaszu sąsiadującego z kominem - długość w poziomie ok 0,5 m. Rurka dochodzi do ściany na poziomie podłogi - na końcu anemostat - praktycznie cały czas zamkniety - i tak jest ciepło od komina. 2. dłuższa - do sypialni na górze - długość odcinka poziomego ok 8 m. kratka na poziomie podłogi 3. najdłuższa i zakręca w poziomie - długość odcinka poziomego ok 10-11m. przechodzi przez ścianę w łazience, pod wanną (tam trochę zakręca) do drugiego pokoju. Kratka na poziomie podłogi 4. Długość w poziomie ok 8m ale ..zakręca do dołu - doprowadzenie powietrza do sypialni na parterze. Powietrze z kratki też dmucha ale nie tak mocno jak pozostałe. Ogrzewa pomieszczenie ale nie tak efektywnie jak na poddaszu. Mimo to działa. 5. - Zapasowa - do ewentualnego wykorzystania w przyszłości - doprowadzenie powietrza do jadalni - po przejściu przez strop rurka jest zaślepiona. Działa na tyle dobrze, że jak dobrze rozpalę, to muszę zakręcać trochę kratki na poddaszu bo jest za ciepło. Nie jestem pewein, czy pomysł z trójnikiem na odcinku poziomym rury jest dobry. U mnie rolę takiego "trójnika" spełnia ta blacha nad kominkiem, ale dalej to już idzie oddzielnymi rurkami - odcinek pionowy tej instalacji tworzy na tyle duży ciąg i ciśnienie, że dalej już nie ma siły - dmucha. Jak przyłożę rękę do kratki pod kominkiem, to czuję jak zasysa powietrze z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 08.12.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 am - wychodzi na to, że Twoją "turbinką" jest dystrybutor na kominku + pionowe odcinki rur... coś w tym jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 08.12.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Carl masz racjęPowietrze dostaje "spida" w pionowych rurach.Ale co zrobic jeśli jest tylko parter, bez możliwości wyciągnięcia takich pionów?Tylko czopuch w którym są wloty i wyjście na poziomie komory dekompresyjnej. I jeszcze jedno wyloty powietrza w pokoju umieszczacie w suficie czy w ścianie ? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 08.12.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Ale co zrobic jeśli jest tylko parter, bez możliwości wyciągnięcia takich pionów? Co zrobić.. próbować bez pionów. Ja stwierdziłem tak - co to szkodzi, zrobić.. jeśli okaże się, że ciepełko nie wędruje należycie, to się rozmontuje i np. założy turbinkę I jeszcze jedno wyloty powietrza w pokoju umieszczacie w suficie czy w ścianie ? To wszystko zależy którędy pociągniesz rury. Jeśli pod stropem, to oczywiście wyjścia w ścianie, jeśli nad stropem, to pozostaje tylko przez strop. Gdzieś czytałem, że najlepiej jest zrobić wyjście w suficie odległości 1-1.5 m od okna. Oczywiście tyczyło się to instalacji DGP z turbinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 08.12.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Mam pytanie do praktyków: czy rury którymi powietrze idzie pod sufitem, w ścianie czy po po podłodze nie nagrzewają się mocno? Spodziewam się, że powinny być izolowane wełną, ale czy to wystarcza? U mnie musiałyby iść parę metrów pod podłogą w hallu na poddaszu i jak dam na podłogę deski czy coś podobnego do drewna, czy nie będzie nieklawo? Albo gdybym puścił pod sufitem w salonie i zamaskował g-k, czy po paru miesiącach nie będę miał pięknej smugi z osadzającego się kurzu na suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 08.12.2003 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 do m_arcin : wprawdzie w pionowych rurach powietrze dostaje spida - a jeśli będę miał tylko jedną pionową rurę, a następnie rozdzielenie na cztery ?? - będzie działało ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 08.12.2003 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 może i tak ale cztery razy gorzej he he Ja bym nie ryzykował, chyba że suma średnic po trójniku będzie taka jak pionu, ale to tylko gdybanie, ja dałbym każdą osobno a i tak będzie trzeba wyregulować przepływy pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 08.12.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 a jeśli dam pion fi 150 (jedna rura) a potem dystrybutor ciepłego powietrza i dalej cztery rury do pomieszczeń ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 09.12.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 a jeśli dam pion fi 150 (jedna rura) a potem dystrybutor ciepłego powietrza i dalej cztery rury do pomieszczeń ?? Nie jestem pewien, czy wiesz co to jest dystrybutor... Widziałeś fotki am? Popatrz na http://republika.pl/am2am/kominek5b.jpg To "oblachowanie" nad kominkiem, to jest właśnie dystrybutor - on musi być na kominku i nie go mozna założyc na poddaszu Na poddasze, to jest dobra turbina, ale to juz nie będzie grawitacyjnie. No i oczywiście o 1200 PLN drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 09.12.2003 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Do Pajonek Na twoim miejscu nie kombinował bym z rozdzielaczami, trójnikami itp.Z czopucha (o ile nie zrobisz blaszanego dystrybutora, ja nie robię) pociągnij rurydo góry i każdą doprowadź tam gdzi ma być wylot zaopatrzony w "aerostat" (chyba tak to się pisze).Mniej kombinacji = mniej problemów pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts