Carl 09.12.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Popieram, to co powyżej napisał Marcin. No może poza "areostarem" , to ma być anemostat. Co do instalacji kominkowych - polecam stronę Darco - ściągnij katalog, albo zamów bezpłatny, to Ci ptrzyślą. http://www.darco.com.pl/index.php Pozdrawiam Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 09.12.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 A co myślicie o przewodach o przekroju prostokątnym 15x5 , u mnie można zastosować tylko takie. Czy może ktoś takie zainstalował? Jak ze skutecznością??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 09.12.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 A co myślicie o przewodach o przekroju prostokątnym 15x5 Tylko z teorii - dobre do doprowadzenia powietrza do kominka W praktyce - nie wiem, ale ja bym w to nie wchodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 09.12.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 A gdyby to wspomóc turbiną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 09.12.2003 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Dzięki Carl za poprawienieAnemostat - wiedziałem że coś ze stst. pozdrawiammarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 09.12.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Turbina to co innego - tak bym juz zrobił (gdybym musiał oczywiście) Pamiętaj o dobrej izolacji przewodów!! Polecam do przeczytania jeszcze jeden wątek: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=17396 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 09.12.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Nie mam doświadczeń więc to tylko teoretyzowanie - nie wiem jak bedzie z poziomem hałasu przy prostokatnym kanale i turbinie. Słyszałem, że do turbiny stosuje się specjalne rury spiro właśnie w celu ograniczenia hałasu. Jeszcze komentarz do tego "dystrybutora ciepłego powoetrza. Nazywa się to tak poważnie, bo producent tak to nazwał i ma oczywiście w tym swój cel. Jest to zwykły kawał blachy, która ułatwia właściwe ukierunkowanie ogrzanego powietrza. Równie dobrze mozna zastosować odpowiednio dobrą ocieploną obudowę nad kominkiem, która pełni tą samą rolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Właśnie gadałem z gościem od mojego budowanego włąśnie kominka.Twierdzi, że w czopuchu nie można zainstalować kratek wylotowych regulowanych!!!Teraz to faktycznie może nie dmuchać rurami grawitacyjnie tak jak twierdziłCzy ktoś coś wie na ten temat Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 09.12.2003 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 ten gość wyżej to ja m_arcin tylko z przjęcia zapomniałem się zalogować.Czy ktoś coś wie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arcin 10.12.2003 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 To co?Nikt nie ma grawitacyjnego rozprowadzenia powietrza z kominka ?Jeśli macie grawitacyje to jakie macie kratki wywiewow w czopuchu:regulowaną czy stałą marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 10.12.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Kominka jeszcze nie mam, ale wiem, że kratka powinna być bez żaluzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 10.12.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Ja mam stałą - i wydaje mi się, że nie może być regulowana ze wzgledów bezpieczeństwa. U mnie nie ma z tym problemu, ponieważ wszystkie kratki w pokojach są połączone rurą spiro bezpośrednio z komorą wewnątrz tej blachy nad kominkiem, a kratka wywiewowa nad kominkiem w salonie wentyluje kominek i tą blachę od zewnątrz - nie ma tam żadnej rury spiro - kratka jest po prostu na zewnątrz dystrybutora i wykorzystuje dodatkowo ciepło, które nie "leci do góry w spiro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Do am - nie widzę wszystkich Twoich zdjęć - tylko 2 strony(i tak nie całość) .Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 10.12.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Do am - nie widzę wszystkich Twoich zdjęć - tylko 2 strony(i tak nie całość) .Dlaczego ? Nie mam pojęcia Przed chwilą sprawdzałem i wszystko działa. Jeżeli korzystasz z mojej stronki to spróbuj bezpośrednio z dziennika budowy na tym forum (pod lasem) - tam też są zdjęcia i linki. Może to chwilowe kłopoty u providera (korzystam z darmowej strony na onecie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 właśnie zabierają mi się za kominek !!! nareszcie coś będzie widać Mam małe pytanko: Jak długa może być rura doprowadzająca ciepłe powietrze z kominka do pokoju ? I jaki musi być jej przekrój? (bez wentylatora) pozdrawiam marcin Dlugosc nie ma znaczenia (moze i 8 m) srednica 150 mm (177 cm2) nie mniej. Jezeli kilka rur to suma przekrojow na wylocie 1000 cm2. Mam 4 rury srednicy 100 mm to za malo oczywiscie konieczne 1 lub lepiej 2 otwory bezposrednio nad kominkiem (ja mam 2 po bokach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts