Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepło od kominka

Recommended Posts

Nie mam doświadczeń więc to tylko teoretyzowanie - nie wiem jak bedzie z poziomem hałasu przy prostokatnym kanale i turbinie. Słyszałem, że do turbiny stosuje się specjalne rury spiro właśnie w celu ograniczenia hałasu.

Jeszcze komentarz do tego "dystrybutora ciepłego powoetrza. Nazywa się to tak poważnie, bo producent tak to nazwał i ma oczywiście w tym swój cel. Jest to zwykły kawał blachy, która ułatwia właściwe ukierunkowanie ogrzanego powietrza. Równie dobrze mozna zastosować odpowiednio dobrą ocieploną obudowę nad kominkiem, która pełni tą samą rolę

Właśnie gadałem z gościem od mojego budowanego włąśnie kominka.

Twierdzi, że w czopuchu nie można zainstalować kratek wylotowych regulowanych!!!

Teraz to faktycznie może nie dmuchać rurami grawitacyjnie tak jak twierdził

Czy ktoś coś wie na ten temat

Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam

marcin

Ja mam stałą - i wydaje mi się, że nie może być regulowana ze wzgledów bezpieczeństwa. U mnie nie ma z tym problemu, ponieważ wszystkie kratki w pokojach są połączone rurą spiro bezpośrednio z komorą wewnątrz tej blachy nad kominkiem, a kratka wywiewowa nad kominkiem w salonie wentyluje kominek i tą blachę od zewnątrz - nie ma tam żadnej rury spiro - kratka jest po prostu na zewnątrz dystrybutora i wykorzystuje dodatkowo ciepło, które nie "leci do góry w spiro"

Do am - nie widzę wszystkich Twoich zdjęć - tylko 2 strony(i tak nie całość) .Dlaczego ? :(

Nie mam pojęcia :( Przed chwilą sprawdzałem i wszystko działa. Jeżeli korzystasz z mojej stronki to spróbuj bezpośrednio z dziennika budowy na tym forum (pod lasem) - tam też są zdjęcia i linki. Może to chwilowe kłopoty u providera (korzystam z darmowej strony na onecie) :-? :-? :-?

właśnie zabierają mi się za kominek !!! nareszcie coś będzie widać

Mam małe pytanko:

Jak długa może być rura doprowadzająca ciepłe powietrze z kominka do pokoju ? I jaki musi być jej przekrój? (bez wentylatora)

pozdrawiam

marcin

Dlugosc nie ma znaczenia (moze i 8 m) srednica 150 mm (177 cm2) nie mniej. Jezeli kilka rur to suma przekrojow na wylocie 1000 cm2. Mam 4 rury srednicy 100 mm to za malo oczywiscie konieczne 1 lub lepiej 2 otwory bezposrednio nad kominkiem (ja mam 2 po bokach).