familymen 08.08.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam, niegdyś kanalizacje miałem podłączoną do szamba znajdującego sie na podwórku, z czasem miasto założyło kolektor i zbiornik stał się już nie potrzebny. I teraz mój problem, chciałbym wykorzystać stare szambo na zbiornik na deszczówkę. Czy jest taka możliwość aby je zdezynfekować oczyścić, tak żeby nadawało sie na zbiornik deszczówki? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 09.08.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 A czy Twoje szambo jest w 100% szczelne i ma betonowe dno ? Od jakiego czasu jest nieużywane ? Jeśli tak i jest teraz puste (lub prawie puste, bo na dnie jest szlam) to kup dwa worki wapna palonego i zasyp szambo tym wapnem, syp po ściankach ....zostaw na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach wprowadź do szamba odpływ od rynny i zostaw na jakiś czas, żeby się zapełniło do połowy. Wtedy wezwij szambowóz, niech odessie ile da radę, resztę wybierz na ile się da (tylko wcześniej dobrze wywietrz zbiornik) i gotowe. Do podlewania roślin taka woda na pewno będzie bezpieczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
familymen 09.08.2009 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 szambo jest betonowe i ma już swoje lata, jest rozszczelnione i po całkowitym opróżnieniu nabrało wody gruntowej, ale pływają tam różne nieczystości. Za poradami znalezionymi w sieci, zapuściłem bakterie i tymczasem czekam. Wydaje mi się, że wapno to nie najlepszy pomysł, na działce mam sporo iglaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts