Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto powinien zapłacić za hydrant na drodze gminej inwestor

iti1

Recommended Posts

Mam nastepujący problem,

gmina wydala warunki przylacza wodnego do mojej dzialki zaznaczając na koncu wodociągu gminnego hydrant. Dodam ze moja dzialka jest ostatnia a wydbudowana instalcja wodna konczy sie w polowie mojej dzialki. Czyli ja muszę zfinansować budowę jakies 15 m przylacza w dordze gminnej , trojnik z którego bedzie odchdzic instalacja na mają działke i...własnie ok 2 m instalacji zakonczonej hydrantem...jak twierdzi gmina za hydrant mam zapłacić ja mimo że bedzie korzystać z niego cała ulica a to koszt ok 1000 PLN. Moim zdaniem to należy do obowiązków gminy , tylko jak im to udowodnić . Proszę o poradę. i w miarę możliwości podstawę prawną???

Po pierwsze to sprawdz czy w uzgodnieniach na ZUD instalacja do hydrantu figuruje jako sieć czy przyłącze. Jeśli masz jako sieć to obowiązkiem gminy jest uzbrojenie terenu. Tak więc jesteś 1000zł do przodu. Ja miałem podobną sytuację. Projektant od sieci zaprojektował przyłącze ok.130mb rura 90 a nastepnie 40. Koszt takiego przyłącza wynosiłby ok 10tys zł. Składając dokumenty na ZUD spytałem czy aby na pewno rura 90 zakończona hydrantem to sieć. Pani odpowiedziała, że tak i tak została uzgodniona dokumentacja. Mam więc tylko 40mb przyłącza i nie udało się gminie zrobienia mnie w trąbę by wykonać im sieć.