tomrud 08.08.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam,W projekcie mam zaplanowane ściany działowe z płyt G-K, ale nie chcę słyszeć o takiej technologii. Czy murowane ściany działowe mogą stać na chudziaku czy muszą być ławy fundamentowe? Może wystarczy zazbroić chudziak w miejscu ścian działowych? Proszę o pomoc.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.08.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 U mnie ściany działowe murowane - nie nośne stoją na chudziaku ..... wedle projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomrud 08.08.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 U mnie ściany działowe murowane - nie nośne stoją na chudziaku ..... wedle projektu. I co zero pęknięć, osiadania etc.? A z czego masz te ściany i jaka grubość? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.08.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 ścianki działowe dość ciężkie mam ... bo o ile dom budowany z bk to ścianki działowe mam z pustaka żuzlowego (budowałam w 2007 roku -boom , brało się co było ) natomiast pęknięcia - dom budowałam od wbicia łopaty do wprowadzki na gotowo 14 m-cy i to na dupiatym gruncie - torfy ..... siłą rzeczy osiada , pęknięcia na tynku są , ale o dziwo nie na działówkach ale na ścianach nośnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 08.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 U nas 12 H+H stoją na chudziaku i na stropie- nic się nie dzieje, pod nośną -24 były fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.08.2009 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 u mnie ściany z cegły pełnej na chudziaku i nic nie pęka, grunt pod chudziakiem zagęszczony skoczkiem, chudziak z siatką metalową, a ścianki działowe przewiązane z nośnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 09.08.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 U mnie też w projekcie ściany działowe bezpośrednio na chudziaku. Z tego co rozmawiałem z wykonawcami to jest to częsta praktyka i nie dzieje się nic z takimi ścianami. Oczywiście pod chudziakiem podłoże zagęszczone i utwardzone, a działówki "kotwione" w ścianach nośnych. Działówki będę miał stosunkowo ciężkie - bo z silki E12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 09.08.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 U mnie działówki na chudziaku, grunt dobrze zagęszczony, nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 09.08.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Nic się nie powinno dziać. Gorzej na stropie. Chociaż jeśli masz lany to też powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.08.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 U mnie pod chudziakiem lali pod działówkami niewielki fundament (tak na głębokość łopaty). Ściany jednak na chudziaku stoją Te fundamenciki to tak były na przerost ale nasz dom ma 20x10m i nośne są tylko ściany zewnętrzne i podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomrud 10.08.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.11.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Film na temat...Zapraszamy do obejrzenia historii pewnej dziewczyny, która nie chciała ściany działowej między kuchnią a salonem. Trzeba było wezwać fachowców, potrzebne były profesjonalne narzędzia... Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 13.11.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Na chudziaku można jechać ale jakby później coś się działo to więcej kosztów i problemów niż zachodu z przygotowaniem fundamentów na wysokość łopaty. Na ścianki działowe najlepiej używać tanich materiałów ponieważ ścianki takie nie przenoszą obciążeń - np jakaś tania cegła głucha (nie dość że tania to i ciepła to jeszcze wspaniale trzyma akustykę - np. tutaj jest http://www.hoffmanowska.pl w ofercie specjalnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 16.11.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 U mnie ściany działowe z Porothermu (11,5 cm, technologia Dryfix) są posadowione na chudziaku. Zgodnie z projektem, zero problemów póki co... Tylko jedna ściana wewnętrzna nośna jest posadowiona na ławie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 16.11.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Na ścianki działowe najlepiej używać tanich materiałów ponieważ ścianki takie nie przenoszą obciążeń To w sumie prawda i nie prawda Tanie materiały kojarzą się ogólnie ze słabymi materiałami. Marne ściany działowe we własnym domu to przekleństwo... Zaletą mieszkania w domu jednorodzinnym jest to, że masz tam ciszę i spokój. Jaki ma sens murowanie ściany działowej o izolacyjności akustycznej rzędu 35 db? Przecież to nawet odgłosu rozmowy przez telefon nie wygłuszy... Ściany działowe może i nie przenoszą obciążeń, ale muszą mieć inne parametry na dobrym poziomie, żeby dało się komfortowo mieszkać w domu. Ceramika budowlana daje prawie 50 db izolacyjności przy 11 cm grubości. P.S. Ściany działowe z większości materiałów (Porotherm, bk) spokojnie można stawiać na chudziaku. Silki bym tylko nie zaryzykował, bo jest ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz131a 30.03.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam.Ja buduje dom z silikatów i planuję, zgodnie z projektem wymurować ściany działowe również z silki 12 cm na chudziaku o grubości ok 15 cm, który dodatkowo wzmocnię (podkopię) małym fundamentem głębokim na ok 50 cm, zazbrojonego małą beleczką. Podsypka jest dobrze zagęszczona, ponadto według obliczeń beton B20 w zupełności przeniesie takie obciążenie. Plus tego rozwiązania jet taki, że wszystko można na takiej ścianie powiesić, ponadto dobrze kumuluje ciepło, tłumi dźwięki i jest zdrowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 31.03.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jak ściany z ceramiki to polecałbym jakąś technologię cienkospoinową (np. Porotherm Profi). Mniej zaprawy = mniejsza masa całkowita ściany. Izolacyjność akustyczna ucierpi na tym góra o 2 db... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts