Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany działowe-POMOCY

Recommended Posts

Witam,

W projekcie mam zaplanowane ściany działowe z płyt G-K, ale nie chcę słyszeć o takiej technologii. Czy murowane ściany działowe mogą stać na chudziaku czy muszą być ławy fundamentowe? Może wystarczy zazbroić chudziak w miejscu ścian działowych? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

ścianki działowe dość ciężkie mam ... bo o ile dom budowany z bk to ścianki działowe mam z pustaka żuzlowego (budowałam w 2007 roku -boom , brało się co było :roll: )

natomiast pęknięcia - dom budowałam od wbicia łopaty do wprowadzki na gotowo 14 m-cy i to na dupiatym gruncie - torfy ..... siłą rzeczy osiada , pęknięcia na tynku są , ale o dziwo nie na działówkach ale na ścianach nośnych :roll:

U mnie też w projekcie ściany działowe bezpośrednio na chudziaku. Z tego co rozmawiałem z wykonawcami to jest to częsta praktyka i nie dzieje się nic z takimi ścianami. Oczywiście pod chudziakiem podłoże zagęszczone i utwardzone, a działówki "kotwione" w ścianach nośnych. Działówki będę miał stosunkowo ciężkie - bo z silki E12.

• 5 years później...

Film na temat...

Zapraszamy do obejrzenia historii pewnej dziewczyny, która nie chciała ściany działowej między kuchnią a salonem. Trzeba było wezwać fachowców, potrzebne były profesjonalne narzędzia...

Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was!

• 2 weeks później...
Na chudziaku można jechać ale jakby później coś się działo to więcej kosztów i problemów niż zachodu z przygotowaniem fundamentów na wysokość łopaty. Na ścianki działowe najlepiej używać tanich materiałów ponieważ ścianki takie nie przenoszą obciążeń - np jakaś tania cegła głucha (nie dość że tania to i ciepła to jeszcze wspaniale trzyma akustykę - np. tutaj jest http://www.hoffmanowska.pl w ofercie specjalnej)

Na ścianki działowe najlepiej używać tanich materiałów ponieważ ścianki takie nie przenoszą obciążeń

To w sumie prawda i nie prawda :) Tanie materiały kojarzą się ogólnie ze słabymi materiałami. Marne ściany działowe we własnym domu to przekleństwo... Zaletą mieszkania w domu jednorodzinnym jest to, że masz tam ciszę i spokój. Jaki ma sens murowanie ściany działowej o izolacyjności akustycznej rzędu 35 db? Przecież to nawet odgłosu rozmowy przez telefon nie wygłuszy... Ściany działowe może i nie przenoszą obciążeń, ale muszą mieć inne parametry na dobrym poziomie, żeby dało się komfortowo mieszkać w domu. Ceramika budowlana daje prawie 50 db izolacyjności przy 11 cm grubości.

P.S. Ściany działowe z większości materiałów (Porotherm, bk) spokojnie można stawiać na chudziaku. Silki bym tylko nie zaryzykował, bo jest ciężka.

• 4 months później...

Witam.

Ja buduje dom z silikatów i planuję, zgodnie z projektem wymurować ściany działowe również z silki 12 cm na chudziaku o grubości ok 15 cm, który dodatkowo wzmocnię (podkopię) małym fundamentem głębokim na ok 50 cm, zazbrojonego małą beleczką. Podsypka jest dobrze zagęszczona, ponadto według obliczeń beton B20 w zupełności przeniesie takie obciążenie. Plus tego rozwiązania jet taki, że wszystko można na takiej ścianie powiesić, ponadto dobrze kumuluje ciepło, tłumi dźwięki i jest zdrowa.