mariorally 08.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Ostatnio zainteresowałem się drewnem kompozytowym, z których wykonywane są panele wykorzystywane głównie na tarasy, na obrzeżach basenów czy na przystaniach oraz na podbitkę. Tylko mankament jest taki, że wszystkie te kompozyty zawierają PCV :/ Przez przypadek znalazłem jednego europejskiego producenta kompozytu który robi panele bez PCV.Jak myślicie czy taki towar przyjmie się na naszym rynku?? Czy my Polacy jesteśmy wstanie zapłacić za coś trochę więcej ale żyć/budować ekologicznie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.08.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 .. a co jest zamiast pcv Pzdr J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariorally 15.08.2009 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 jeszcze nie znam szczegółów, ale jest opatentowany składnik który jest przyjazny środowisku Mam dostać próbki tych desek oraz informacje na ich temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.08.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 ... no to skrobnij jak dostaniesz.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariorally 16.08.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Z tego co się dowiedziałem jest kompozyt drewniano - polimerowy. Można powiedzieć, żadna nowość i rewelacja Polimer nie zawiera PCV - niestety producent nie odpowie dokładnie co tam dodaje - opatentowany produkt na który ma certyfikat i jest to pod ścisłą kontrolą oczywiście.Poza tym te deski mają inną zaletę są barwione w pełni i przy ewentualnym zarysowaniu deski nie widać dziury z odmienną barwą. No do ich produkcji jest używana mączka drewna a nie z bambusa jak wiele na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Best.technik 15.03.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam,coś tu ktoś namieszał.Polimerem może być również PVC. Polimer to inaczej tworzywo sztuczne, może nim być PVC, HDPE, PP.Nie wiem dlaczego boisz się PVC ? Na pewno poprzez propagandę anty-PVC...Naprawdę nie widzę podstaw do niepokoju.Druga sprawa: "No do ich produkcji jest używana mączka drewna a nie z bambusa jak wiele na naszym rynku. " - tutaj również widzę nieścisłość ponieważ "bambus" to również mączka drzewna. Z samego drewna bambusowego nie wyprodukujesz kompozytu, musisz to drewno najpierw sproszkować, dlatego w opisach kompozytów pisze się, że powstają z mączki drzewnej. A czy z drewna sosnowego czy bambusowego, to już pozostaje w gestii producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts