Endriuszka 09.08.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 witam robił ktoś moze kostke takim sposobem ??? a formy to cos takiego Formy do kostki brukowej-Bikini-Bikini http://www.formy.sklepna5.pl/formy/miniaturki/20.jpg lub takiej Formy do kostki brukowej-koło + łącznik http://www.formy.sklepna5.pl/formy/miniaturki/84.jpg warto w tro sie bawić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.08.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 warto w tro sie bawić??? Jeśli masz stół wibracyjny i prasę ciśnieniową oraz setki m2 do wybrukowania - warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 09.08.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 chodzi o to ze taki kształ t kostki kosztuje okolo 60zł/m2 i potrzebuje tego okolo 130m2 i jesli tymi formami wyjdzie taniej to chyba warto w to sie bawic ??? czy sie myle ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 09.08.2009 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.08.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 i jesli tymi formami wyjdzie taniej to chyba warto w to sie bawic ??? czy sie myle ??? Trochę nie rozumiem pytania. Jeśli masz sprzęt (prasę i stół) to pewnie wiesz jak robić kostkę i w ogóle nie potrzebne ci są porady. Jeśli zaś nie masz sprzętu to za 7800zł go nie kupisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 09.08.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 a musze miec to zeby zrobic dla siebie okolo 120m2 kostki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 09.08.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Pewnie musisz mieć ten sprzęt, jeżeli oczekujesz trwałości od kostki wykonanej własnoręcznie podobnej jak od tej wykonanej w wytwórni, gdzie po za właściwym zagęszczeniem utrzymywana jest jeszcze odpowiednia klasa betonu. Swoją drogą to właśnie na forum ktoś napisał, że uzyskanie betonu wyższej klasy niż B-15 mieszanego w betoniarce na budowie jest niemożliwe , a kostki wykonuje się z betonu minimum B-30 a standardem jest B-50. Kostka wykonana własnoręcznie przy pomocy tych "foremek" nadaje się, co najwyżej do utwardzenia nie zbyt ruchliwych ścieżek w ogrodzie. Źle wykonana kostka może już nie wytrzymać samego układania gdzie po jej rozłożeniu konieczne jest jej "dobicie" ciężką zagęszczarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazz 10.08.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam, ja robilem kilka lat temu sobie sam kostke i nie tylko. Robilem zarowno szara jak i w kolorze, a z gatunków to zrobilem kostke brukowa, plyty chodnikowe, daszki na ogrodzenie oraz okladzine scienna ze wzorem lupanego kamienia. Nie trzeba super sprzetu, sam stol wibracyjny miejsce do skladowania/dojrzewania(ciemno i wilgotno) i sporo czasu lub bardzo duzo form(ja mialem formy na 1 metr kw) co drugi dzien zalewalem ten metr. Mi to sie oplacilo. Najlepiej wychodzi sie na daszkach koszt moze ze 2 zl a takie same w hurtowniach po kilkanascie zl. Trwalosc: po kilku razach mozna dojsc do wprawy jezeli chodzi o uzyskany kolor i jak on bedzie zachowywal sie na powietrzu. Faktem jest ze kostka taka nadaje sie tylko i wylacznie do malo uczeszczanych sciezek, powierzchnia jest gladka ale i przez to bardziej scieralna od tych z kamykami na wierzchu. Generalnie polecam jak ktos ma czas i zaciecie, trzeba tylko pamietac o technologi wykonania( odpowiednia proporcje kruszywa,cementu i ew. koloru) i wymianie co jakis czas form(sa z tworzywa wiec sie lamia brzegi). troche prywaty: Mam do sprzedania stol wibracyjny:) m.in. do wykonywania takiej kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1962 11.08.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam. Raczej odradzałbym koledze wyrób kostki z takiej formy. Osobiście, parę lat temu "wykonałem" ok. 40m2 kostki z form plastikowych. Po około 5-7 lat użytkowania kostka, na wskutek działań atmosferycznych, zaczęła się wykruszać. Przypuszczelnie źle wymieszany beton. Form miałem, o ile pamiętam na ok. 5 m2 na raz. Pamiętam, że zrobienie tej ilości kostki zajęło kupę czasu. Beton w formie musi odpowiednio dojrzeć. Za krótko to się rozpadnie, za długo - grozi zniszczeniem formy. Dodatkowo trzeba zadbać o naprawdę dokładną konserwację form po użyciu. Ropowanie nie zdawało egzaminu z uwagi na przebarwienia kostki. Pamiętam, że kupowałem specjalny środek do konserwacji form. Nie był tani. Oczywiście używałem wibratora. Według mnie takie formy się nie sprawdzają. Ale cóż Polak potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts