Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne a montarz okien ...

Recommended Posts

Witam forumowiczów !

Jak sądziecie czy wykonanie instalacji wewnętrznych a następnie tynków wewnętrznych bez montażu okien (wszytkie otwory okienne zasłonięte deskami) ma senes. Chciałem w ten sposób "etapować" prace ponieważ całkowite wykończenie planuję dopiero w 2005 a w 2004 chciałbym jednak coś tam zrobić i właśnie pomyśłałem o takim rozwiązaniu instalacje + tynki ale bez okien (bo jak się słyszy gdy okna zamontowane to czas szybko wykańczać i mieszkać bo okna mogą się komuś przydać....)

Co myślicie o takim rozwiązaniu ?

Pozdrawiam

Dzięki Kores.

Też myślałem i ciagle myślę o tym, że instalację też można ukraść, sądziłem, że właśnie tynki mnie przed tym uchronią ... Poza tym zakładam, że o ile dużo wilgoci jest w stanie surowym to w tradycyjnych tynkach też jest jej sporo i przez sezon ładnie by to wszytko podeschło (stan surowy dwa sezony).

Pozdrawiam,

Ja tez kładlem instalacje nie mając okien, z tym, że miałem cały czas budowe dozorowaną.

Przed tynkami załozyłem okna (10.11.2003) i jesienią mozna było bez problemu tynkowac.

Jesli planujesz zakladac okna w przyslym roku, to mozesz zrobic instalacje wewnetrzne plus tynki bez obrobki wokol okien, ale z pozostawieniem naroznych listew podtynkowych.

Sprawdz jeszcze dokladnie wymiary otworow okiennych, aby uzyskac wysokosci i rozmiary, zgodnie z projektem, prawie "na gotowo" pod montaz okien.

Metoda dobra, chyba bardzo często stosowana. U mnie w tym roku tak właśnie zrobiłem. Mam teraz wszystkie instalacje już pod tynkami a okien nadal brak - tylko folia. Tynki wykonano z częściowym tynkowaniem otworów okiennych tak, by można było wstawiać okna od zewnątrz. Ocaywiście mankament, że zostały bez większego dozoru rozdzielniki CO. Nie montowałem jeszcze centrali elektryczno-bezpiecznikowej.