Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY!!! Problem z dokumentami

Sylwia2007

Recommended Posts

Otrzymałam dom w stanie surowym (stoją ściany, brak okien, drzwi, wylewek) od babci.Niestety nie mam od tego budynku żadnego dokumentu, posiadam tylko akt własności wydany przez notariusza i wpis do księgi wieczystej. Nie posiadam żadnego planu ani pozwolenia na budowę, dodam że budynek ten został wybudowany 20 lat temu.Nie mam zielonego pojęcia gdzie powinnam się udać. Co mam z tym teraz zrobić??? Jakie dokumenty potrzebuje i gdzie powinnam się udać??? Czy ktokolwiek może mi pomóc???

Jeśli zamierzasz kontynuować tę budowę (choć nie wiem czy po 20 latach ma to sens - weź rzeczoznawcę niech obejrzy ten dom czy on się nadaje do dalszych prac czy tylko do rozbiórki) musisz zacząć od projektu. Czyli znaleźć architekta, ktory narysuje to co stoi. I zebrać komplet papierów do pozwolenia na budowę, bo już dawno jest nieaktualne.

Lepiej byłoby znaleźć te dokumenty - i łatwiej i taniej. Ale jak nie ...

Możesz w gminie odszukać też jakieś PnB - mam nadzieję, że było wydane. Jesli nie - czeka Cię legalizacja samowolki - tu romowa w gminie najpierw.

Chyba nazywa sie taki prezent niedźwiedzią przysługą ....

Ale zawsze można go rozebrać i sprzedać gruz :):)

• 2 weeks później...

Czy ten dom jest wrysowany na mapę ewidencyjną?

Czy przez te lata babcia płaciła za niego podatek od nieruchomości czy płaciła tylko za grunt?

Jeżeli budynek jest wrysowany i podatek był opłacany to nie trzeba się kłopotać o odszukiwanie starego pozwolenia na budowę.

Teraz tylko trzeba podjąć decyzję czy budynek ma być rozbudowanywany czy tylko remontowany. Jeżeli rozbudowa - to trzeba znaleźć geodetę aby zrobił mapę do celów projektowych; architekta, który wykona inwentaryzację stanu istniejącego, zrobi projekt i w oparciu o te dokumenty będzie można składać wniosek o pozwolenie na rozbudowę. Jeżeli będzie wykonywany tylko remont to wówczas składa się tylko w urzędzie zgłoszenie o planowanym remoncie i być może obędzie się bez architekta i całej papierkologii potrzebnej przy pozwoleniu na budowę.