Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rur pod piecem gazowym

gaijin

Recommended Posts

Mam prośbę o poradę jak najlepiej zabudować rurki które mam pod piecem/kotłem dwu-funkcyjnym z wejściem na kabel i wyjściem rury gazowej (tej na dole z zaworem żółtym). Oczywiście musi to być jakoś zdejmowane by była możliwość sprawdzenia szczelności. Prosiłbym o jakiś pomysł inny niż obudowanie kafelkami bo o tym też myślę . Może ma ktoś jakieś zdjęcia rozwiązującego podobny "problem". Poniżej zamieszczam zdjęcie:

30cm oś Z - tak jakoś to dziwnie wygląda z tej perspektywy

http://img132.imageshack.us/img132/4158/piecc.jpg

to chyba kocioł (jak na gaz). I chyba dwufunkcyjny ( nie słyszłąm o dwufazowych) . I chyba się tych rurek nie obudowuje, bo one się czasem przydają ( i te kolorowe kraniki też) - raczej bym nie ryzykowała, szczególnie ,że ulatniający się (w razie czego) gaz dobrze jest wyczuć zanim się siebie i swoich bliskich wysadzi w powietrze :)

A dlaczego w ogóle chcesz zabudować te rurki? Jeśli to pomieszczenie to kotłownia to chyba estetyka nie ma takiego znaczenia :roll:

Moi znajomi mają kocioł dwufunkcyjny w łazience i cały (nie tylko rurki) ukryty jest w szafce, częściowo z przeszkleniem z mlecznej szyby. Rurek nie widać, ale od dołu szafka nie ma spodu.

Ja swój piecyk (jednofunkcyjny) chciałam zamknąć w takiej jakby szafce, bez pleców, otwartej z góry i z dołu :roll: Czyli dwie ścianki zamocowane na jakichś kątowniczkach do ściany z tyłu i normalne drzwiczki z dowolnym frontem :roll: Wsio na długość piecyka + te rurki.

Do realizacji droga jeszcze daleka, może w ogóle coś innego wykombinuję :roll:

U mnie obudowa pieca 2-funkcyjnego wygląda tak (ta najdłuższa szafka). Rurki są ukryte w maskownicy, którą na użytek gazowni się wyjmuje ;)

Fotki pieca, z montażu i kompletnej obudowy:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/WGehbHbT6EUoR3dcsB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/lfhtS24zjum9t9dWKB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/hi/vg/3fv8/tRRPpIhHtRLb3bRGVB.jpg

Wciąż się zastanawiam, czy maskownicę pomalować na kolor ściany, czy zostawić białą?

U mnie obudowa pieca 2-funkcyjnego wygląda tak (ta najdłuższa szafka). Rurki są ukryte w maskownicy, którą na użytek gazowni się wyjmuje ;)

świetnie to wygląda

- nie napisałem - mam ten piecyk w łazience - pomysł z umieszczeniem tego w szafce ciekawy ale już teraz bardziej myślę o szafce która dochodziła by do samego pieca zakrywając te nieszczęsne rurki (choć pod częścią tych rurek jest muszla klozetowa), ale tylko je - może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Piec nie gaśnie, bo powietrze ma dostęp od góry - brak zwieńczenia, i od dołu - otwory wywiercone w podstawie, a na noc uchylam drzwi szafki :)

Nie można szczelnie zabudować pieca, chyba że ma zamkniętą komorę spalania - mój niestety ma otwartą...

Dzięki, jeszcze będę się musiał zainteresować co to jest "zamknięta komora spalania" :)

Jak sama nazwa wskazuje, niewiele tu wymyslisz;)

Gdy kocioł pobiera powietrze do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku, a nie z pomieszczenia w ktorym sie znajduje, wowczas mamy do czynienia z zamnkieta komora spalania. Dostarczenie powietrza z zewnatrz nastepuje poprzez odpowiedni system doprowadzający powietrze do kotła i odprowadzające spaliny.

W przypadku komory otwartej kocioł pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym się znajduje. W tym pomieszczeniu powinna byc wentylacja nawiewna, która zapewni dostarczenie powietrza z zewnątrz budynku do pomieszczenia. Najczęściej otwór w ścianie zewnętrznej budynku wyposażony w kratkę wentylacyjną. Ja osobiscie takiego pieca nie zabudowalabym ze wzgledow bezpieczenstwa i pracy pieca. Chyba, ze front tworzylby kratke, np. jak w przypadku szafek na owoce.