T_omhacker 10.08.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Jak w temacie - myślałem o LTK Thermo Fakro i nie wiem czy zamontowanie takich schodów w pokoju, bo praktycznie tylko tam mam na to miejsce - nie przyczyni się do jego wychłodzenia - bo to jednak 0,76 W/m2K. Czy ktoś tak ma, a jeśli tak czy nie odczuwa się jednak wychłodzenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 10.08.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 To tak, jabyś wstawił jeszcze jedno okno. Oczywiście pod warunkiem, że właz będzie zamknięty. Przy używaniu go z pewnością będzie się wychładzać. Mało komfortowo, ale skoro nie można inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 12.08.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 zawsze na zimę możesz z góry przykryć styropianem lub wełną. albo szmat nawrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 12.08.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam takie schody strychowe tylko, że w przedpokoju.Nie odczułem aby pomieszczenie sie wychładzało.Z punktu widzenia fizyki to raczej niemożliwe, bo ciepłe powietrze "idzie" zawsze do góry i będzie uciekało przez ewentualne nieszczelności schodów.Pomijam fakt złej wentylacji domu, gdzie robi się w nim podciśnienie.Jest jeszcze jeden problem. Ciepłe powietrze uciekając przez niesczelności styka się z zimnym powodując skraplanie się wody w tych miejscach.U mnie tak się dzieje, ale planuję zrobić komorę termiczną nad włazem, czyli drugą klapę ocieplona z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 13.08.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ja mam te schody w pokoju. Co prawda jest to pokój gościnny, rzadko używany i nie ma z nimi problemu. Jedynie jak kominiarz wchodzi to jest mały syf (na ten czas trzeba usunąć dywanik). Czy jest chłodniej? nie widzę różnicy. Korytarz na górze jest bardzo mały i za diabła nie pasowały tam schody, więc przeniosłem je do pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.08.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Mam te schody na korytarzu, jeszcze nie mieszkam, ale same w sobie wygladaja solidnie i bez obaw montowałbym w pokoju. Trzeba pamiętać o dobrym uszczelnieniu "dookoła" schodów.Styropianem ciężko będzie przykryć - złożone schody wystają ponad skrzynię, ale ze "szmatami" to nie jest zły pomysł. Jak przez pół roku nie będziesz tam wchodzić da sie to dodatkowo ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts