Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia z drewna - warto?

monisien

Recommended Posts

Kochani,

zastanawiam się nad kuchnią z drewna.

Widziałam ostatnio fotki kuchniezdrewna.pl - piękne!!

No i się trochę napaliłam, ale nie jestem przekonana, co do drewna w kuchni (woda, gorąco, chemia, wino...).

Jak myślicie?

Czy lepiej może zrezygnować na rzecz MDF ładnego? Teraz takie ładne wzorki robią...

Moja kuchnia wychodzi z MDF 6k-8k, a z drewna ok 12k...

Kochani,

zastanawiam się nad kuchnią z drewna.

Widziałam ostatnio fotki kuchniezdrewna.pl - piękne!!

No i się trochę napaliłam, ale nie jestem przekonana, co do drewna w kuchni (woda, gorąco, chemia, wino...).

Jak myślicie?

Czy lepiej może zrezygnować na rzecz MDF ładnego? Teraz takie ładne wzorki robią...

Moja kuchnia wychodzi z MDF 6k-8k, a z drewna ok 12k...

Ale to chyba korpusy też będą z drewna w takiej cenie bo przy samych frontach to różnica chyba nie byłaby taka duża.

prędzej śmiećpłyta z której robione są zwykłe/tanie mebelki się rozpadnie niż drewno

Potwierdzam.

Ja mam kuchnie dębową - po 7-miu latach jest super. Podejżewam że za jakieś 10 lat będzie można przeszlifować i pomalować blat i znomu bedzie jak nowa.

A z jakiego drewna masz blat? Jak się sprawuje?

Ale jak to jest z dziećmi? Albo jak nóż spadnie??

Ja mam drewniany fajny stół i od dwóch dni, jak moje dziecko je normalnym widelcem, to mam dziury jak ona dziobie nim po stole. :(

A blat to już w ogóle! Drewniany raz olejowany blat...

Wytrzyma gorący garnek? I ciągle wodę koło zlewu?

ja też jestem zainteresowana meblami z drewna dębowego ....

czy po kilku latach kolor ciemnieje czy nie ?

Stary kredens dębowy, który kupiłam jest ciemny, a jak nowe meble, od razu ciemne czy na początku jasne ?

czym te drzwiczki dębowe potraktować ? lakierem matem czy olejować ?

Jak macie ?

jaki wzór takich drzwiczek ?

Dałybyście jakieś zdjęcia ?

Ja mam cala kuchnie z drewna, debowa, jestem bardzo zadowolona

kuchnie z mdfu, ktore teraz sa na topie za kilka lat beda juz niemodne

a takie drewniane meble zawsze beda ponadczasowe

to tak troche jak antyki,nigdy sie nie starzeja :wink:

to zdiecie juz wklejalam ale powtorze, to czesc szafy stojacej w kuchni, siega sufitu czyli ok 280cm

http://lh3.ggpht.com/_GrWTyGeg5dU/Sn1ru5-WjOI/AAAAAAAAAW8/TJl-QdqsC7E/s640/DSCN1815.JPG

robil mi ja stolarz z Podhala, najlepiej szukac stolarza ktory sam robi kuchnie a nie takiego ktoremu pracownicy robia wtedy ceny sa o wiele nizsze

Drewno jest piekne choć bywa delikatne i miękkie tzn że jeśli mocniej czyms uderzymy to zostanie wgłębienie - tak jest w przypadku olchy ale jeśli chodzi o dąb to jest polecany na meble własnie ze względu na swoją twardość i ja osobiscie lubię słoje jakie oferuje zwłaszcza wydobyte poprzez patynę :wink:

miałam juz kuchnę z każdego oferowanego tworzywa i następna jaką sobie to z frontami Drewnianymi :D

dab czy jesion sa twarde, znakomicie nadaja sie na schody czy meble, ale tez wiecej kosztuja

sosna jest miekka i latwo sie rysuje,dla jednych takie rysy beda nie do przyjecia a wg innych dodadza tylko uroku

moja pierwsza kuchnia była sosnowa barwiona przecierana na zielono, efekt był ładny bo na prowansalski styl lecz przy małych dzieciach po 3 latach nadawała sie do wymiany ze wzgledu na spore wglebienia na dolnych drzwiczkach - jak dla mnie zbyt miękka a rysy mało estetyczne :roll:

• 4 years później...

[moderowano - reklama]

Po prostu sie umowilam - pan pomierzyl zaproponowal kolorek - zaufalam I efekt przerosl nasze oczekiwania za jakies 5700 zl bez blatow (te z ikea - ale akurat blatu wiecej z drewna nie zrobie) plus 600 montaz. To bylo jakies 5 lat temu. Obudowa I fronty z drewna sosnowego bo to mieszkanie I chcialam zeby bylo tani o. Super jakos wykonania. Szafki zszufladami hetticha czy jakos tak plus jedno niskie waskie cargo, kredensik, zabudowana zmywarka. W sumie 4 szafki na dole, 2 na gorze plus kredensik. Na drugiej stronie od 10 lat mam taki dlugi brzozowy barek ikea I takiez blaty. Wyglada to super. Tez mam male dzieci 4 I 1, 5 ale jakos ich wplywu na meble nie zauwazylam choc na sciany I owszem ;)

.

Edytowane przez joliska