fenix2 11.08.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dla mnie wątek nie wprowadza nic ciekawego. to naprawdę miłe że się tym z nami podzieliłeś... Być może jednak nie wszyscy są informatykami z zawodu (ot takie mam dziwne przeczucie) i nie mają pojęcia o istnieniu (a co dopiero zasadzie działania) takich urządzeń jak UPS-y. Nie trzeba być informatykiem żeby wiedzieć o istnieniu UPS'a. Nie jesteś informatykiem a umiesz używać komputera i wiesz o jego istnieniu, prawda?? I nie piszesz na forum BUDOWLANYM że kupiłeś sobie najnowszego laptopa firmy XYZ z Vista i jest super. To jest forum budowlane. O komputerach czy elektronice są inne fora typu elektroda. Ja mam akurat upsa APC Smart 3000VA ale z zainteresowaniem przeczytałem o upsach które można podpiąć do akumulatora samochodowego (do mojego raczej się nie da bo akumulatory są tam 24V). Może sie da bo może wystarczy podpiąć 2 akumulatory takiej samej pojemności w szeregu i uzyskamy 1 akumulator 24V !!! Co prawda nie wiem jak taki ups jest w stanie poprawnie naładować akumulator samochodowy (jak jest dobierany prąd) i chętnie bym się dowiedział jak wpływa takie niedopasowanie na żywotnoś takiego akumulatora oraz jak wpływa to na żywotność upsa który nie jest przystosowany do pracy z tak wielkim akumulatorem. Producent takiego UPS'a powinien odpowiedzieć na to pytanie czy zezwala na takie podłączenie! Bo inaczej możesz stracić gwarancję na urządzenie albo doprowadzić do uszkodzenia akumulatora czy nawet wybuchu. Jest to o tyle interesujące, że ja przy wymianie aku, za akumulatory do swojego upsa musiałbym dać grubo ponad 700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Po drugie zwykły UPS do komputerów nie nadaje się jak mi się wydaje do zasilania pomp obiegowych, być może nawet na nim nie wystartują nie mówiąc o tym że taki ups podtrzymuje napięcie zaledwie kilka minut co nikogo nie urządza. co to znaczy zwykły? inną kwestią jest czas podtrzymania - tu masz oczywiście rację. zestaw ups + akumulator samochodowy (o ile razem poprawnie współpracują) jest chyba najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zinger75 11.08.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dla mnie wątek nie wprowadza nic ciekawego. Ale o co Ci chodzi? Nie interesuje Cię wątek to go nie czytaj. Mnie akurat bardzo interesuje i jest dla mnie ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie jesteś informatykiem a umiesz używać komputera i wiesz o jego istnieniu, prawda?? hmmm....pudło - akurat, niestety jestem Może sie da bo może wystarczy podpiąć 2 akumulatory takiej samej pojemności w szeregu i uzyskamy 1 akumulator 24V !!! pisałeś coś dalej o wybuchach czy mi się zdawało? pozdrawiam edit: w moim upsie są 3szt 24V akumulatorów - nie jestem pewien ale chyba sa chyba spięte szeregowo (rozmawiałem kiedyś z serwisantem) - musiałbym tych 12V postawić 6szt . Podobno teraz jest tendencja do tego żeby w nowych dużych upsach APC dawać tyle akumulatorów żeby dawały razem te 230V - nie trzeba wtedy robić podnoszenia napięcia. Układ jest tańszy dla producenta a koszt większej ilości akumulatorów zapłaci klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.08.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Być może jednak nie wszyscy są informatykami z zawodu (ot takie mam dziwne przeczucie) i nie mają pojęcia o istnieniu (a co dopiero zasadzie działania) takich urządzeń jak UPS-y. Nie jesteś informatykiem a umiesz używać komputera i wiesz o jego istnieniu, prawda?? hmmm....pudło - akurat, niestety jestem Jakie pudło? Hmmm ale pisałeś że nie każdy musi być informatykiem. A dlaczego niestety jesteś ??? Więc inaczej. Nie każdy jest informatykiem a umie używać komputera i wie o jego istnieniu, prawda?? Może sie da bo może wystarczy podpiąć 2 akumulatory takiej samej pojemności w szeregu i uzyskamy 1 akumulator 24V !!! pisałeś coś dalej o wybuchach czy mi się zdawało? pozdrawiam . Tak dlatego właśnie napisałem że TYLKO producent UPSa może stwierdzić czy pozwala lub nie na podpięcie do swoich urządzeń akumulatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.08.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Dla mnie wątek nie wprowadza nic ciekawego. Ale o co Ci chodzi? Nie interesuje Cię wątek to go nie czytaj. Mnie akurat bardzo interesuje i jest dla mnie ciekawy. A w jaki sposób mam stwierdzić że wątek mnie nie interesuje skoro go nie przeczytam wcześniej ??? Nie mam zdolności jasnowidzących. Zainteresował mnie na początku temat. Więc zacząłem czytać wątek. Ale po przeczytaniu go (tego wątku) stwierdziłem że nie wprowadza do tematu niczego ciekawego. Chyba mam prawo wyrazić swoje zdanie prawda ? NIKOGO przy tym nie obrażając! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 poddaje się, masz rację - wszyscy powinni wiedzieć co to jest Uninterruptible Power Supply - skoro używają komputerów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.08.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 poddaje się, masz rację - wszyscy powinni wiedzieć co to jest Uninterruptible Power Supply - skoro używają komputerów... Nie koniecznie musisz używać angielskiej nazwy wystarczy Zasilacz awaryjny czy Zasilacz bezprzerwowy. A czy jak napisałem że każdy kto używa komputerów powinien wiedzieć co to UPS ? NIE. Oczywiście że nie każdy musi się znać na sprawach technicznych. Przecież większość ma np. TV ale wcale nie wiedzą jak on działa. Ale od tego są google czy inne fora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 11.08.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam, Czy zakupiles ten UPS z akumulatorwami Ever`a czy masz podpiety pod akumulator samochodowy? Jesli dziala to na samochodowym to jak wplywa to na zywaotnosc akumulatora? Nie wiem czy wszystkie pytania były kierowane do mnie ale postaram się odpowiedzieć. Zaznaczam że nie jestem żadnym ekspertem w tych sprawach poprostu pewnego dnia gdy zagotowała mi się woda postanowiłem coś z tym zrobić i rozmyślałem i testowałem różne rozwiązania. Przeszukałem też to forum i inne które mówiły na ten temat równiez w kwestii agregatu prądotwórczego. Jeżeli chodzi o ten ostatni to stwierdziłem że rozwiązanie to byłoby najlepsze ale żeby mieć dobry agregat trzebaby dużo zapłacić i ta opcja byłaby do przyjęcia gdyby taki agregat kupić już w trakcie budowy. "Czaguz" Kupiłem urządzenie bez akumulatorów. Tak jak pisałem wyżej podpiąłem akumulator samochodowy. Producent dopuszcza takie rozwiązanie. Akumulator ten działał przedtem cały rok ze zwrotnicą Profitexx. Tak jak pisałem od czasu do czasu trzeba zasymulować zanik prądu żeby akumulator popracował sobie bo inaczej jego żywotność będzie krótka. Symulowany zanik prądu robię raz na tydzień lub dwa pozwalając akumulatorowi rozładować się maksymalnie ile się da. Tak naprawdę awaryjne zasilanie było wykorzystane w związku z rzeczywistym wyłączeniem prądu może ze 3 razy, raz była to długa przerwa i to w zimie, dzięki czemu nie miałem w domu zimno i miałem ciepłą wodę. Z ogrzaniem domu to bym sobie jeszcze poradził bo dałbym radę ogrzać kominkiem ale ciepłą wode w prysznicu skąd bym wziął? Nie mam pojęcia jak bedzie żywotnosć akumulatora działającego z zasilaczem EVER. Dopiero bedę mógł odpowiedzieć po dłuższym używaniu. Ten sezon grzewczy będzie drugim dla tego akumulatora. Na razie nie zauważyłem żeby jego właściwości uległy pogorszeniu. Więcej na pewno bedę mógł powiedzieć po nadchodzącej zimie. "Zinger" Odnośnie wad i zalet akumulatorów kwasowych i żelowych poczytałem sobie na tym forum, sam nie jestem jakimś specjalistą. Akumulatory żelowe z tego co wyczytałem nie wymagają praktycznie obsługi, nie trzeba się martwić o zasiarczenie, poziom elektrolitu itp, są poza tym bardziej długotrwałe, ale za to są droższe porównując do aku kwasowego o tej samej pojemności. Natomiast akumulator samochodowy to dużo tańsze rowiązanie ale za to trzeba dbać o jego stan jeśli chcemy żeby dłużej popracował. Przede wszystkim trzeba co jakiś czas dać mu popracować, rozładować do odpowiedniego poziomu i spowrotem naładować. trzeba jednym słowem stworzyć mu podobne warunki pracy jak ma w samochodzie a nawet lepsze bo czasami w samochodzie też niewiele się narobi. Skoro akumulator w samochodzie wytrzymuje kilka lat to odpowiednio użytkowany w domu powinien wytrzymać przynajmniej tyle samo choc osobiście uważam że znacznie więcej bo przecież nie jest wystawiony np. na na działanie mrozu. Parę słów do Pierwka i Fenixa2 Tak jak spotyka sie na innych wątkach 2 lub więcej ludzi zaczyna sobie przygadywać a temat wątku schodzi na dalszy plan, choć uważam oczywiście że Pierwek ma poniekąd rację Fenixie bo skoro wątek wydaje ci się bez sensu i nic nie wnoszący to po co zabrałeś w nim głos? Sam na pewno udzielałeś się w innych wątkach i mam nadzieję że nikt nie napisał ci że to co mówisz nic nie wnosi i nie ma sensu. Pozdrawiam Panowie i trochę więcej luzu ale zarazem szacunku dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.08.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 jak dla mnie ten wątek jest pouczający - mam co prawda obecnie bardzo dobrego UPSa (całkowicie bezobsługowego)ale jak mi padną akumulatory (lub sam ups) to zastanowię się nad takim upsem żebym mógł podpiąć do niego aku samochodowe - te żelowe są strasznie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 05.02.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Odkopuje bo w sumie ważne info. Zamontowałem Ever Specline 1000 i w specyfikacji nie ma nic o wentylatorze tego UPSa. Dopiero po zamontowaniu okazało się, że jest mega głośny. Wentylator działa na pracy na baterii oraz podczas ładowania aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 05.02.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Potwierdzam. Szum wentylatora i pikanie tego UPS-a w kotłowni słychać u mnie dość dobrze w sypialni przez ścianę z cegły i garderobę. Nie jest to może hałas na poziomie piły spalinowej, ale już do wiertarki albo szlifierki na biegu jałowym spokojnie można porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts