Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zapobiegać nagrzewaniu pomieszczeń przez słońce w lecie?

Recommended Posts

Ostatnio oglądałem program, w którym zostały pokazane okna z szybami wypełnionymi specjalnym żelem. Okno nie było przeźroczyste ale przepuszczało sporo światła (wyglądem przypominało to japońskie półprzeźroczyste przegrody). Miało to taką zaletę, że latem chroniło budynek przed nagrzewaniem, a zimą - ze względu na bardzo dobre parametry izolacyjne) - zabezpieczało przed utratą ciepła. Ciekaw jestem czy u nas jest coś takiego do dostania. Co za żel wykorzystali też nie mam pojęcia... może ktoś wie.

Może aerogel ;)

Może to był i aerogel, kolor mleczny nieprzeźroczysty.

Ja znalazłem coś takiego, myślałem nawet nad wykorzystaniem tego pomysłu ale mój dom będzie w lesie i myślę, że problemu nagrzewania nie będzie.

http://img31.imageshack.us/img31/763/inne7.jpg

a tu jeszcze coś:

http://img17.imageshack.us/img17/7906/inne9.jpg

i takie:

http://img17.imageshack.us/img17/7605/inne16.jpg

- Rolety

- Markizy

- Okiennice zewnętrzne

- Roślinność

Rolety i Markizy oczywiście ze sterownikiem zegarowym lub czujnikiem nasłonecznienia. Wówczas rośliny w domu nie padną, a realna temperatura w pomieszczeniach spadnie o kilka stopni w porównaniu do tego co jest teraz.

W dalszej perspektywie montaż rolet wychodzi taniej niż montaż klimatyzatora, a efekt ten sam.

Może to był i aerogel, kolor mleczny nieprzeźroczysty

to był aerogel

http://www.boingboing.net/200602061740.jpg

trwają pace nad wersją całkiem przezroczysta, jak się uda tradycyjne szyby znikną na śmietniku historii

Byleby mozna było wymieniać same skrzydła ;).

pzdr

można wymienić tylko szybę, w dzisiejszych oknach wystarczy podważyć lekko listwę maskująca i cała szyba stoi przed nami otworem

PS ja nawet już się dowiadywałem ile będzie kosztować wymiana moich zwykłych szyb K-1,0 na pakiet 3-szybowy

Masz dwie szyby??

pzdr

• 5 years później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Cena markizy najbardziej uzależniona jest od wybranej wersji sterowania oraz rozmiaru okna.

Oferujemy wersję sterowane ręcznie, elektrycznie i zasilane solarnie.

SPAM

W przypadku pytań jestem do dyspozycji

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Edytowane przez panfotograf
SPAM

Dlaczego markiza? Trwalsza będzie roleta zewnętrzna. Też ją można ukryć w skrzynce nad oknem. Oczywiście trzeba to przewidzieć na etapie budowania ścian.

Polecam też rośliny liściaste (na pergoli lub drzewa). Liściaste dlatego że zrzucają liście jesienią i nie zasłaniają światła, którego zimą brakuje.

Witam,

Zastosowanie markizy pozwala na zachowanie kontaktu wzrokowego z otoczeniem (oferujemy materiał z 10% prześwitem względnym).

Dzięki temu rozwiązaniu markiza może być zaciągnięta przez cały sezon a mimo to widzimy co dzieje się na zewnątrz.

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

• 11 months później...

W przypadku pytań jestem do dyspozycji

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Mam dwa pytania:

1. A ile lat gwarancji dajecie na tę tkaninę. Bo rozumiem że jej trwałość jest znacznie mniejsza niż klasycznej rolety z aluminiowych elementów.

Ze strony FAKRO: "Markizy montowane są na zewnątrz okien dlatego skutecznie chronią wnętrza domów przed nagrzaniem. Z przeprowadzonych przez firmę FAKRO badań wynika, że są one do 8 razy skuteczniejsze niż powszechnie stosowane rolety wewnętrzne, które zwykle zasłaniają ostre światło słoneczne. Markizy absorbują promienie słoneczne już przed szybą i emitują ciepło na zewnątrz chroniąc w ten sposób przed nagrzewaniem wnętrza."

2. Jak mam rozumieć taki absurdalny wynik? Jako pustą reklamę?

A czy wasi eksperci badali ile razy gorsze są markizy zewnętrzne od rolet zewnętrznych? Bo rolety zewnętrzne (wykonane z profili aluminiowych) odbijają promieniowanie cieplne, czego nie robi dziurkowana tkanina.

Do tego rolety zewnętrzne zimą chronią przed chłodem.

A jak wygląda konserwacja markizy zewnętrznej? Można ją myć myjką ciśnieniową - tak jak to się robi z roletą zewnętrzną?