j-j 26.08.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ostatnio oglądałem program, w którym zostały pokazane okna z szybami wypełnionymi specjalnym żelem. Okno nie było przeźroczyste ale przepuszczało sporo światła (wyglądem przypominało to japońskie półprzeźroczyste przegrody). Miało to taką zaletę, że latem chroniło budynek przed nagrzewaniem, a zimą - ze względu na bardzo dobre parametry izolacyjne) - zabezpieczało przed utratą ciepła. Ciekaw jestem czy u nas jest coś takiego do dostania. Co za żel wykorzystali też nie mam pojęcia... może ktoś wie. Może aerogel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buszmen 26.08.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Może to był i aerogel, kolor mleczny nieprzeźroczysty. Ja znalazłem coś takiego, myślałem nawet nad wykorzystaniem tego pomysłu ale mój dom będzie w lesie i myślę, że problemu nagrzewania nie będzie.http://img31.imageshack.us/img31/763/inne7.jpg a tu jeszcze coś:http://img17.imageshack.us/img17/7906/inne9.jpg i takie:http://img17.imageshack.us/img17/7605/inne16.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 26.08.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 - Rolety- Markizy- Okiennice zewnętrzne- Roślinność Rolety i Markizy oczywiście ze sterownikiem zegarowym lub czujnikiem nasłonecznienia. Wówczas rośliny w domu nie padną, a realna temperatura w pomieszczeniach spadnie o kilka stopni w porównaniu do tego co jest teraz.W dalszej perspektywie montaż rolet wychodzi taniej niż montaż klimatyzatora, a efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 26.08.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 A może zamurować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.08.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Może to był i aerogel, kolor mleczny nieprzeźroczysty to był aerogel http://www.boingboing.net/200602061740.jpg trwają pace nad wersją całkiem przezroczysta, jak się uda tradycyjne szyby znikną na śmietniku historii Byleby mozna było wymieniać same skrzydła . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.08.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 można wymienić tylko szybę, w dzisiejszych oknach wystarczy podważyć lekko listwę maskująca i cała szyba stoi przed nami otworem PS ja nawet już się dowiadywałem ile będzie kosztować wymiana moich zwykłych szyb K-1,0 na pakiet 3-szybowy Masz dwie szyby?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.08.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 I 3 szyby wejdą w ościeżnice które masz dla dwóch szyb? Nie chę doradzać ale są już 4 szyby i to oznacza że ja kieydś mogę zamiast 3 szyb w istniejące ramy wrzucić 4 ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 15.07.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Zapraszamy do obejrzenia filmu poradnikowego na temat ochrony wnętrza domu przed przegrzewaniem od słońca. Rada? Markiza do okien pionowych Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.07.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Pytanie jaka cena za taką przyjemność i czy markiza zatrzymuje również promieniowanie podczerwone w nocy z budynku na zewnątrz (mowa tu o zimie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 03.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Cena markizy najbardziej uzależniona jest od wybranej wersji sterowania oraz rozmiaru okna. Oferujemy wersję sterowane ręcznie, elektrycznie i zasilane solarnie. SPAM W przypadku pytań jestem do dyspozycji PozdrawiamKonsultant FAKRO Pozdrawiam Konsultant FAKRO Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez panfotograf SPAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.08.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Dlaczego markiza? Trwalsza będzie roleta zewnętrzna. Też ją można ukryć w skrzynce nad oknem. Oczywiście trzeba to przewidzieć na etapie budowania ścian.Polecam też rośliny liściaste (na pergoli lub drzewa). Liściaste dlatego że zrzucają liście jesienią i nie zasłaniają światła, którego zimą brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 07.08.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Witam, Zastosowanie markizy pozwala na zachowanie kontaktu wzrokowego z otoczeniem (oferujemy materiał z 10% prześwitem względnym). Dzięki temu rozwiązaniu markiza może być zaciągnięta przez cały sezon a mimo to widzimy co dzieje się na zewnątrz. PozdrawiamKonsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 30.07.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 My zamontowaliśmy żaluzje fasadowe zewnętrzne , które swietnie odbijają słońce i jest naprawdę chłodno w domu , i oczywiscie chronią przed słońcem -polecam takie rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.08.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 W przypadku pytań jestem do dyspozycji Pozdrawiam Konsultant FAKRO Mam dwa pytania: 1. A ile lat gwarancji dajecie na tę tkaninę. Bo rozumiem że jej trwałość jest znacznie mniejsza niż klasycznej rolety z aluminiowych elementów. Ze strony FAKRO: "Markizy montowane są na zewnątrz okien dlatego skutecznie chronią wnętrza domów przed nagrzaniem. Z przeprowadzonych przez firmę FAKRO badań wynika, że są one do 8 razy skuteczniejsze niż powszechnie stosowane rolety wewnętrzne, które zwykle zasłaniają ostre światło słoneczne. Markizy absorbują promienie słoneczne już przed szybą i emitują ciepło na zewnątrz chroniąc w ten sposób przed nagrzewaniem wnętrza." 2. Jak mam rozumieć taki absurdalny wynik? Jako pustą reklamę? A czy wasi eksperci badali ile razy gorsze są markizy zewnętrzne od rolet zewnętrznych? Bo rolety zewnętrzne (wykonane z profili aluminiowych) odbijają promieniowanie cieplne, czego nie robi dziurkowana tkanina. Do tego rolety zewnętrzne zimą chronią przed chłodem. A jak wygląda konserwacja markizy zewnętrznej? Można ją myć myjką ciśnieniową - tak jak to się robi z roletą zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts