oskar0259 10.08.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Być może komuś się to przyda, dlatego załączam link do dzisiejszego artykułu w "Rzeczpospolitej": http://www.rp.pl/artykul/8,345851_Miliardy_za_slupy_na_dzialce.html Informacje i wykładnia prawa, o których niejednokrotnie już wielu forumowiczów pisało (i ja sam też) na forum. A praktyka? Ta zależy od sądów, które na razie nie mogą poradzić sobie z obstrukcją zakładów energetycznych, odwołujących się "do krwi ostatniej" od wyroków...Właściwie to nie "do krwi ostatniej", bo, jak napisał na tym forum bardzo aktywny współpracownik jednego z zakładów "prezesi i tak nie zrezygnują z premii". W związku z tym oświadczeniem osoby, która na tym forum wygląda na osobę dobrze poinformowaną (albo tylko taką udaje) mam "wniosek racjonalizatorski". Skoro takiemu potentatowi, jak PGE zabraknie kilkanaście miliardów (które, w domyśle, będzie musiał ściągnąć od swoich klientów), to może, w pewnych przypadkach, zamiast odszkodowań, poszkodowanym właścicielom da się akcje tego molocha (i innych też)? Powiem szczerze - przychylniej patrzyłbym na słup (słupy) w ogródku, gdybym wiedział, że "pracują" także na mnie (i te kilka groszy dywidendy co roku mi spłynie)...Namawiam do sięgnięcia po "strategiczne dobro narodowe"? Nie sądzę. I tak PGE jest przygotowywana do częściowej prywatyzacji (a na ręce odpowiednim ministrom patrzy p. Marcinkiewicz - ten od pewnej pani z Brwinowa/Londynu, gdyby ktoś nie kojarzył), być może przez Sachs.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.08.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Dlatego wyrastają takie serwisy:http://www.pozywamy-zbiorowo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.08.2009 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Gratuluję pomysłu, choć jestem sceptyczny, co do skuteczności "zbiorówek" przy dochodzeniu odszkodowań od właścicieli sieci... W ten sposób można coś oprotestować, ale dochodzić pieniądze? Jakoś ciemno to widzę... Uważam, że nikt nie zadba o moje interesy bardziej niż... ja sam (ja - dotyczy każdego, kto bierze się za walkę z monopolistami). Ale jako forum wymiany doświadczeń - pomysł OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.08.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Gratuluję pomysłu, choć jestem sceptyczny, co do skuteczności "zbiorówek" przy dochodzeniu odszkodowań od właścicieli sieci... W ten sposób można coś oprotestować, ale dochodzić pieniądze? Jakoś ciemno to widzę... Uważam, że nikt nie zadba o moje interesy bardziej niż... ja sam (ja - dotyczy każdego, kto bierze się za walkę z monopolistami). Ale jako forum wymiany doświadczeń - pomysł OK. Trochę się mylisz... Czy będziesz chciał dochodzić powiedzmy 200 zł od firmy "coś tam telekomunikacja"?? Nie bo koszta będą wyższe od sumy. A przy pozwach zbiorowych te koszta są niższe, dużo niższe... Jest zupełnie inaczej, twoje możliwości wprost są dużo większe niż w pojedynkę! W ten sposób mogą się umówić ludzie z jednej ulicy, zebrać min. 10 właścicieli i ....sprawa jasna. Sam rozważam takie rozwiązanie. Mam na 1/4 działki linię NN i chyba SN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.08.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ciąg dalszy serialu, czyli artykuł w dzisiejszym wydaniu internetowym "Rzeczpospolitej": http://www.rp.pl/artykul/8,347942_Jak_sformulowac_pismo_o_odszkodowanie_za_slupy_na_dzialce.html Dla "zahartowanych" w walce z zakładami energetycznymi wszystko to, co w powyższym artykule, to truizmy i oczywistości. Ale dla rozpoczynających walkę to dobry elementarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.08.2009 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 I jeszcze, żeby nie powtarzać dyskusji link do "konkurencyjnego" forum:http://www.forum.prawnikow.pl/11970,135.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.08.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 "konkurencyjnego" Wobec czego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.08.2009 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 "Konkurencyjne" wobec FM w zakresie pewnych działów, głównie "Prawo i finanse" i "Wymiana doświadczeń".Chodziło mi głównie o konkurencję na rynku reklamowym (liczba "odsłon" generuje zainteresowanie ogłoszeniodawców), a nie o konkurencję na dokładnie takim samym rynku. Oba fora mają dwa zbiory użytkowników, które tylko w pewnym zakresie na siebie "zachodzą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.08.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 witam mam wasnie problem z slinia SN na dzialka. Poczytam dokladniej to cos odpisze, na razie zaznaczam sobie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.08.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 C.d.http://www.rp.pl/artykul/8,350230_Czy_TP_SA_zabierze_kable_z_cudzych_dzialek.htmlcdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.08.2009 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Jeszcze raz o kablach i drutach "telekomunikacyjnych":http://www.rp.pl/artykul/8,350152_Czy_prawo_telekomunikacyjne_reguluje_sluzebnosc_przesylu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 06.09.2009 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Myślę, że ten wyrok zaciekawi wszystkich inwestorów z terenu działania dawnego ZEWT S.A. (potem ZEWT Dystrybucja sp. z o.o., a obecnie chyba PGE WT Dystrybucja sp. z o.o.). Na stroniehttp://www.bip.ure.gov.pl/portal/bip/59/558/Orzeczenia_wydane_w_2007_roku.htmlznajduje się wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 10 lipca 2007 r. o sygnaturze VI A Ca 293/07 (trzeba kliknąć odpowiedni znaczek PDF). Są w nim rozstrzygnięte dwie sprawy dotyczące:1) żądań ZE przebudowy linii energetycznych na koszt właściciela nieruchomości,2) wpisywania do umów odpowiedniego punktu (najczęściej noszącego nr 8.1) nakładającego taki obowiązek.Wyrok jest werdyktem sądu II instancji. Nic się oczywiście po tym wyroku nie zmieniło. Z mojej wiedzy wynika, iż zakład w dalszym ciągu wpisuje do umów taką klauzulę. Większość inwestorów zgadza się na takie warunki, bo ma do wyboru: budować albo "sądzić się". Przykład (na to, że czas płynie szybko) z wyżej wymienionej sprawy:1. Wniosek o wydanie warunków przyłączenia został złożony 12 maja 2003 r.2. ZEWT przekazał warunki, wnioskodawca się z nimi nie zgodził.3. Rozpoczęło się postępowanie wyjaśniające prowadzone przez prezesa URE, które nie doprowadziło do porozumienia.4. 29 listopada 2004 r. wszczęto w URE postępowanie administracyjne zakończone 28 kwietnia 2005 r. decyzją prezesa URE zmieniającą treść umowy i orzekającą o jej zawarciu.5. 16 maja 2005 r. ZEWT odwołuje się.6. 14 listopada 2006 r. Sąd Okręgowy - Sąd Ochrony Konsumentów wydaje wyrok na niekorzyść ZEWT.7. Apelacja ZEWT kończy się wyrokiem Sądu Apelacyjnego dopiero 10 lipca 2007 r. Od wniosku o warunki przyłączenia do wyroku, który ostatecznie wyeliminował (ale tylko w tym konkretnym przypadku) nieuprawnione żądania monopolisty, upłynęły ponad 4 lata.[/size]/color] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.09.2009 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 http://www.rp.pl/artykul/8,369537_Infrastruktura_liniowa_powstanie_szybciej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts