Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział okna przesuwnego HS

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyceny okien, w tym okna HS (typowa suwanka, bez drzwi uchylnych).

Od różnych producentów/wykonawców dostaję różne opinie jeśli chodzi o możliwość podziału takiej suwanki. Czasem są to różne (sprzeczne) opinie dla tego samego profilu.

Pytanie jest (do wykonawców buszujących po tym forum): czy suwanka HS może być podzielona tylko na dwie równe części? Czy można takie okno wykonać w podziale np. 2/3 fix + 1/3 suwane drzwi?

zadam pytanie inne - dlaczego HS chcesz dzielić na trzy? Tracisz podstawowa jego zaletę - możliwość zrobienia ogromnego przeszklenia i wyjścia na taras. Poza tym podział na dwa daje ci jedna, wyjątkowa możliwość - dwu skrzydeł przesuwnych - to rozwiązanie eliminuje ewentualne późniejsze kłopoty ze szczelnością

HKS maja ograniczenia i wtedy jedynym wyjściem jest podzielić dużą dziurę na trzy

Rozumiem.

Kwestie ergonomii zostawmy (na rzecz szeroko rozumianej estetyki podziału niesymetrycznego - ale zostawmy to - pogadam o tym z żoną :).

Choć dzięki za jakże cenne info dotyczące poprawy szczelności takiego okna.

Ale wracając do meritum: Czy da się takie okno zrobić? (bez cudowania oczywiście, bo zrobić to się pewnie da wszystko).

Czy Ci, którzy dają mi cenę na takie okno robią mnie w balona? Czy Ci, którzy mówią, że się nie da robią mnie w balona?

Sam podejrzewam niejaki problem ze zrobieniem odbojnika, który zdaje się standardowo jest na ramie? Więc może faktycznie nie da się tak podzielić okna HS?

Włąściwie wszystko na temat jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/wieje-nie-skad-czyli-jak-udowodnic-swoje-racje,t124075.htm

Mam dokładnie takie okno jak piszesz 2 fixy i środek przesuwny... Ma wady, ale jakbym miał jeszcze raz się decydować, to jeszcze raz bym wziął...

A swoją drogą wkurzałoby mnie, gdybym stanął na środku okna i widział ramę... Dlatego mam dzielony na 3 części, ponoć zresztą taka jest zasada w projektowaniu...

• 1 month później...
Rozumiem.

Kwestie ergonomii zostawmy (na rzecz szeroko rozumianej estetyki podziału niesymetrycznego - ale zostawmy to - pogadam o tym z żoną :).

Choć dzięki za jakże cenne info dotyczące poprawy szczelności takiego okna.

Ale wracając do meritum: Czy da się takie okno zrobić? (bez cudowania oczywiście, bo zrobić to się pewnie da wszystko).

Czy Ci, którzy dają mi cenę na takie okno robią mnie w balona? Czy Ci, którzy mówią, że się nie da robią mnie w balona?

Sam podejrzewam niejaki problem ze zrobieniem odbojnika, który zdaje się standardowo jest na ramie? Więc może faktycznie nie da się tak podzielić okna HS?

Tak jak sobie wyobrażam HS`a to chyba nie powinno być problemu z podziałem niesymetrycznym (tzn. większy fix). Faktycznie "problemem" może być uznany odbojnik - ale tylko pozornie.

Standardowo HS na okuciach GU ma odbonik w narożnikach skrzdła suwanego.. ale w przypadkach klamki obustronej montuje się odbojniki na skrzydle stałym, ew. w szynie..