mackoj 10.08.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam, Jestem na etapie wyceny okien, w tym okna HS (typowa suwanka, bez drzwi uchylnych).Od różnych producentów/wykonawców dostaję różne opinie jeśli chodzi o możliwość podziału takiej suwanki. Czasem są to różne (sprzeczne) opinie dla tego samego profilu. Pytanie jest (do wykonawców buszujących po tym forum): czy suwanka HS może być podzielona tylko na dwie równe części? Czy można takie okno wykonać w podziale np. 2/3 fix + 1/3 suwane drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.08.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 zadam pytanie inne - dlaczego HS chcesz dzielić na trzy? Tracisz podstawowa jego zaletę - możliwość zrobienia ogromnego przeszklenia i wyjścia na taras. Poza tym podział na dwa daje ci jedna, wyjątkowa możliwość - dwu skrzydeł przesuwnych - to rozwiązanie eliminuje ewentualne późniejsze kłopoty ze szczelnościąHKS maja ograniczenia i wtedy jedynym wyjściem jest podzielić dużą dziurę na trzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoj 10.08.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Rozumiem. Kwestie ergonomii zostawmy (na rzecz szeroko rozumianej estetyki podziału niesymetrycznego - ale zostawmy to - pogadam o tym z żoną . Choć dzięki za jakże cenne info dotyczące poprawy szczelności takiego okna. Ale wracając do meritum: Czy da się takie okno zrobić? (bez cudowania oczywiście, bo zrobić to się pewnie da wszystko). Czy Ci, którzy dają mi cenę na takie okno robią mnie w balona? Czy Ci, którzy mówią, że się nie da robią mnie w balona? Sam podejrzewam niejaki problem ze zrobieniem odbojnika, który zdaje się standardowo jest na ramie? Więc może faktycznie nie da się tak podzielić okna HS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.08.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 ja nie widzę żadnych przeciwwskazań przed dowolnym podziałem 1/3-2/3 czy jakiekolwiek innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 11.08.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Włąściwie wszystko na temat jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/wieje-nie-skad-czyli-jak-udowodnic-swoje-racje,t124075.htm Mam dokładnie takie okno jak piszesz 2 fixy i środek przesuwny... Ma wady, ale jakbym miał jeszcze raz się decydować, to jeszcze raz bym wziął... A swoją drogą wkurzałoby mnie, gdybym stanął na środku okna i widział ramę... Dlatego mam dzielony na 3 części, ponoć zresztą taka jest zasada w projektowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Rozumiem. Kwestie ergonomii zostawmy (na rzecz szeroko rozumianej estetyki podziału niesymetrycznego - ale zostawmy to - pogadam o tym z żoną . Choć dzięki za jakże cenne info dotyczące poprawy szczelności takiego okna. Ale wracając do meritum: Czy da się takie okno zrobić? (bez cudowania oczywiście, bo zrobić to się pewnie da wszystko). Czy Ci, którzy dają mi cenę na takie okno robią mnie w balona? Czy Ci, którzy mówią, że się nie da robią mnie w balona? Sam podejrzewam niejaki problem ze zrobieniem odbojnika, który zdaje się standardowo jest na ramie? Więc może faktycznie nie da się tak podzielić okna HS? Tak jak sobie wyobrażam HS`a to chyba nie powinno być problemu z podziałem niesymetrycznym (tzn. większy fix). Faktycznie "problemem" może być uznany odbojnik - ale tylko pozornie. Standardowo HS na okuciach GU ma odbonik w narożnikach skrzdła suwanego.. ale w przypadkach klamki obustronej montuje się odbojniki na skrzydle stałym, ew. w szynie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts