Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadek dachu pod blachodachowke

Tonny_

Recommended Posts

Witam,

chcialbym polozyc blachodachowke na dachu o spadzie 6 stopni, obecnie jest to dach plaski ktory jedanak wymaga bardzo ostrej renowacji zamiast to ktorej chce polozyc dach z blachy, co dwa dachy to nie jeden ;), wiem ze wg. teorii to troche za maly spad jednak jak to sie ma do praktyki, pytani budowlancy mowia ze i na takim mozna, czym mi grozi dach z balchy o takim spadzie? zbyt duzy ciezar sniegu zima ktory samoczynnie nie bedzie chcial zejsc? czego jeszcze mozna sie spodziewac?

planowana wiezba to krokwie co ok.80cm 16x8, laty co 35cm pod dlugosc modulu blachy King firmy BlachStal.

pozdrawiam

Tomek

Twoi budowlańcy nie mają zielonego pojęcia o dachach! Teoretycznie można położyć ale skutek będzie taki, że utworzą się zastoiny wody w miejscu kręcenia wkrętów mocujących. Taki dach można pokryć blachą płaską na podwójny rąbek lub PLXem Lindaba, lub blachą trapezową o wysokim profilu a najlepiej papą termozgrzewalną. Pozdrawiam.

stanelo na T-35, wyczytalem ze dla 6 stopni jeszcze wchodzi w gre taka wysokosc, mniejsze katy to juz koniecznie wyzszy profil;

jak jednak wyglada sprawa wiezby pod trapez,czy ma to wygladac jak przy blachodoachowce czyli rozstaw co szerokosc modulu czy tez mozna sobie pozwolic na wiekszy odstep?

• 3 years później...
Panowie, ja właśnie pokryłem wiatę jednospadową 6x3 m blacho dachówką o spadzie 12% wiem że za bidnie, powinno być przynajmniej dwa razy większy spadek... ale pomagałem rodzicom i wstępna mowa była o trapezie, ale zamówili blacho dachówkę i chcąc nie chcąc musiałem ją zamontować. Zwrotów blach nie reklamują. Moje pytanie, czy nie będzie ciekło pod wkrętami mimo gumy samo wulkanizującej się? i czy jak dowali śniegu w zimę pół metra to nie będzie podpływać pod zamki i na folię? Będę niedługo montował podbitkę. Dac sobie spokój z podbitką i wymienić blachę na trapez?