Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerobione mieszkanie - legalnie?

r156

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem mieszkanie w bloku. Wg SM to 54 mkw, 2 pokoje, kuchnia, łazienka, przedpokój. Tyle, że kilka lat temu poprzedni właściciele postanowili z dużego pokoju zrobić dwa małe, a z małego - salon z otwartą kuchnią.

W papierach z SM jak byk widzę te 2 pokoje i kuchnia, pytanie czy obecne mieszkanie pod to się podciąga...

Ale załóżmy że mam teraz 3 pokoje - jak się to ma w świetle prawa/przepisów itp - czy usunięcie ścianek działowych można robić sobie do woli?

Załóżmy, że nie - co mogę teraz zrobić poza siedzeniem cicho :)

R.

Jeśli nie ma tego w papierach to było zrobione to nielegalnie, a odpowiada finansowo zawsze właściciel obecny.

Proponuje to zgłościć, załatwić, zalegalizować - jak może ktoś się orientuje.

Sprawdź czy napewno poprzedni właściciele wywalili ściany działowe a nie nośne!!! - bo i o takich kwiatkach słyszałam.

W bloku jak wymieniasz okna to też zgłaszasz w spółdzielni (nawet jesli będą takie same)

Proponuje to zgłościć, załatwić, zalegalizować - jak może ktoś się orientuje.

Jeśli nie ma tego w papierach to było zrobione to nielegalnie, a odpowiada finansowo zawsze właściciel obecny.

Z Prawa budowlanego:

Nie wymaga pozwolenia na budowę ale zgłoszenia właściwemu organowi budowa i wykonanie następujących robót budowlanych:

- remont istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów zabytkowych, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią, a także nie wpływa na zmianę wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy na terenie miast.

Art. 48 nie definiuje adresata decyzji, np. o nakazie rozbiórki, w przypadku zmiany właściciela obiektu, a stanowisko NSA jest następujące: następcy prawni inwestorów, uzyskując prawo własności nieruchomości, weszli w prawa i obowiązki wiążące się z tą nieruchomością, do nich zatem powinny być kierowane wszelkie rozstrzygnięcia, w tym decyzja zmierzająca do usunięcia skutków samowoli budowlanej na tej nieruchomości - wyrok z dnia 5 października 1998 r. akta sygn. IV SA 1796/96.

Wykonywanie robót budowlanych w trybie art. 48 PB stanowi przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 2 albo karą ograniczenia wolności albo karą grzywny (art. 90).