rafal2681 10.08.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam wszystkich Mam uciążliwego sąsiada któremu wszystko przeszkadza(oczka bolą i serduszko), a wiec kilka lat wcześniej zawalił mi się dach w okresie zimowym(budynek gospodarczy-pod wpływem ciężaru śniegu)odbudowałem nowy dach oraz ściany szczytowe zrobiłem wieniec i wymurowłem na dwa pustaki, p. M... udał sie do PINB, odwiedzili mnie zrobili duzo zdjec rysunki oraz wymiary...... oczywiście zglosiłem o remont dachu dodaje ze budynek powstał w lat 70-tych posiadam pozwolenie na budowe,strop jest wykonany z cegły...dlatego musiałem wykonac wieniec,wczesniej dach był położony na płotwach wzdłuż budynkumoje pytanie 1. co mnie czeka?2. PINB czy mieli prawo zrobic zdjęcia co posiadam w środku (narzędzia itd ) i jakie remonty byly w środku wykonane, czy tylko na zewnątrz ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.08.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam wszystkich Mam uciążliwego sąsiada któremu wszystko przeszkadza(oczka bolą i serduszko), a wiec kilka lat wcześniej zawalił mi się dach w okresie zimowym(budynek gospodarczy-pod wpływem ciężaru śniegu)odbudowałem nowy dach oraz ściany szczytowe zrobiłem wieniec i wymurowłem na dwa pustaki, p. M... udał sie do PINB, odwiedzili mnie zrobili duzo zdjec rysunki oraz wymiary...... oczywiście zglosiłem o remont dachu dodaje ze budynek powstał w lat 70-tych posiadam pozwolenie na budowe,strop jest wykonany z cegły...dlatego musiałem wykonac wieniec,wczesniej dach był położony na płotwach wzdłuż budynku moje pytanie 1. co mnie czeka? 2. PINB czy mieli prawo zrobic zdjęcia co posiadam w środku (narzędzia itd ) i jakie remonty byly w środku wykonane, czy tylko na zewnątrz ? pozdrawiam W pozwoleniu na budowę określane jest przeznaczenie budynku. jeśli użytkowany jest niezgodnie z pozwoleniem to oczywiście jest to problem. Jeśli weszli do środka i widzieli co tam jest to jakie znaczenie ma czy robili zdjęcia, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.08.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 To co zrobiłeś to nie remont tylko przebudowa (poczytaj definicję w prawie budowlanym). Teraz w zależności od stopnia zagorzałości inspektora w zwalczaniu "szkodliwego społecznie zjawiska jakim jest samowola budowlana" możesz się spodziewać:1) sprawy karnej za fałszywe zgłoszenie remontu elementów nie konstrukcyjnych2) decyzji o rozbiórce budynku3) nakazie sporządzenia w czasie miesiąca opinii o zgodności podwyższenia budynku z planem zagospodarowania przestrzennego, ekspertyzy o stanie technicznym wykonanych robót i projektu budowlanego zamiennego4) grzywny Inspektor ma takie umocowanie prawne jak policjant - musisz go wpuścić i nie możesz utrudniać przeprowadzania śledztwa w sprawie. Fotografuje narzędzia jako dowód przestępstwa samowoli budowlanej. Takie mamy w tym kraju chore prawo.... Życzę tylko 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal2681 11.08.2009 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Wymiary dachu sie nie zmienily ,zamiast drewna uzylem wienca i pustakow wiec zmienil sie tylko material budowlany a parametry budynku sa takie same..Mysle ze nie bedzie tak strasznie, a jesli bym zrobil plan budynku czy by cos to zmienilo?? pozdrawiam dzieki za szybka odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 11.08.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Wymiary dachu sie nie zmienily ,zamiast drewna uzylem wienca i pustakow wiec zmienil sie tylko material budowlany a parametry budynku sa takie same..Mysle ze nie bedzie tak strasznie, a jesli bym zrobil plan budynku czy by cos to zmienilo?? pozdrawiam dzieki za szybka odpowiedz. Nie. Czekaj na wizytę PiNB i decyzję którą od nich dostaniesz. Jeśli skończy się tylko grzywną to zamawianie u architekta inwentaryzacji stanu obecnego będzie marnowaniem pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal2681 11.08.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Widzę że jestes obeznany w tych tematach, albo interesuje cię budownictwo.Może orientujesz się jak wysokie grzywne nakładają?? Pozdrawiam Dzięki za zainteresowaniem się moim problemem i szybką odpowiedzią. Ps.I niewiedziałem że kiedykolwiek będę miał takie problemy (chciałem dobrze a tu klapa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.08.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może orientujesz się jak wysokie grzywne nakładają?? Ps.I niewiedziałem że kiedykolwiek będę miał takie problemy (chciałem dobrze a tu klapa). Od 500 złotych w górę. Jak patrzę na ludzi w OBI to mam w sobie taką niezbitą pewność, że połowa z nich nie zdaje sobie sprawy, że do kładzenia glazury w łazience albo paneli potrzeba miesiąc wcześniej zgłoszenia w urzędzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal2681 12.08.2009 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Więc na położenie paneli w mieszkaniu muszę miec zgłoszenie...przecież to jest chore.Więc czekam co będzie dalej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts