Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trudne życie z sasiadem

rafal2681

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam uciążliwego sąsiada któremu wszystko przeszkadza(oczka bolą i serduszko), a wiec kilka lat wcześniej zawalił mi się dach w okresie zimowym(budynek gospodarczy-pod wpływem ciężaru śniegu)odbudowałem nowy dach oraz ściany szczytowe zrobiłem wieniec i wymurowłem na dwa pustaki, p. M... udał sie do PINB, odwiedzili mnie zrobili duzo zdjec rysunki oraz wymiary......

oczywiście zglosiłem o remont dachu dodaje ze budynek powstał w lat 70-tych posiadam pozwolenie na budowe,strop jest wykonany z cegły...dlatego musiałem wykonac wieniec,wczesniej dach był położony na płotwach wzdłuż budynku

moje pytanie

1. co mnie czeka?

2. PINB czy mieli prawo zrobic zdjęcia co posiadam w środku (narzędzia itd ) i jakie remonty byly w środku wykonane, czy tylko na zewnątrz ?

pozdrawiam

Witam wszystkich

Mam uciążliwego sąsiada któremu wszystko przeszkadza(oczka bolą i serduszko), a wiec kilka lat wcześniej zawalił mi się dach w okresie zimowym(budynek gospodarczy-pod wpływem ciężaru śniegu)odbudowałem nowy dach oraz ściany szczytowe zrobiłem wieniec i wymurowłem na dwa pustaki, p. M... udał sie do PINB, odwiedzili mnie zrobili duzo zdjec rysunki oraz wymiary......

oczywiście zglosiłem o remont dachu dodaje ze budynek powstał w lat 70-tych posiadam pozwolenie na budowe,strop jest wykonany z cegły...dlatego musiałem wykonac wieniec,wczesniej dach był położony na płotwach wzdłuż budynku

moje pytanie

1. co mnie czeka?

2. PINB czy mieli prawo zrobic zdjęcia co posiadam w środku (narzędzia itd ) i jakie remonty byly w środku wykonane, czy tylko na zewnątrz ?

pozdrawiam

W pozwoleniu na budowę określane jest przeznaczenie budynku. jeśli użytkowany jest niezgodnie z pozwoleniem to oczywiście jest to problem. Jeśli weszli do środka i widzieli co tam jest to jakie znaczenie ma czy robili zdjęcia, czy nie?

To co zrobiłeś to nie remont tylko przebudowa (poczytaj definicję w prawie budowlanym). Teraz w zależności od stopnia zagorzałości inspektora w zwalczaniu "szkodliwego społecznie zjawiska jakim jest samowola budowlana" możesz się spodziewać:

1) sprawy karnej za fałszywe zgłoszenie remontu elementów nie konstrukcyjnych

2) decyzji o rozbiórce budynku

3) nakazie sporządzenia w czasie miesiąca opinii o zgodności podwyższenia budynku z planem zagospodarowania przestrzennego, ekspertyzy o stanie technicznym wykonanych robót i projektu budowlanego zamiennego

4) grzywny

Inspektor ma takie umocowanie prawne jak policjant - musisz go wpuścić i nie możesz utrudniać przeprowadzania śledztwa w sprawie. Fotografuje narzędzia jako dowód przestępstwa samowoli budowlanej. Takie mamy w tym kraju chore prawo....

Życzę tylko 4.

Wymiary dachu sie nie zmienily ,zamiast drewna uzylem wienca i pustakow wiec zmienil sie tylko material budowlany a parametry budynku sa takie same..Mysle ze nie bedzie tak strasznie, a jesli bym zrobil plan budynku czy by cos to zmienilo??

pozdrawiam

dzieki za szybka odpowiedz.

Nie. Czekaj na wizytę PiNB i decyzję którą od nich dostaniesz. Jeśli skończy się tylko grzywną to zamawianie u architekta inwentaryzacji stanu obecnego będzie marnowaniem pieniędzy.

Widzę że jestes obeznany w tych tematach, albo interesuje cię budownictwo.Może orientujesz się jak wysokie grzywne nakładają??

Pozdrawiam

Dzięki za zainteresowaniem się moim problemem i szybką odpowiedzią.

Ps.I niewiedziałem że kiedykolwiek będę miał takie problemy (chciałem dobrze a tu klapa).

Może orientujesz się jak wysokie grzywne nakładają??

Ps.I niewiedziałem że kiedykolwiek będę miał takie problemy (chciałem dobrze a tu klapa).

Od 500 złotych w górę. Jak patrzę na ludzi w OBI to mam w sobie taką niezbitą pewność, że połowa z nich nie zdaje sobie sprawy, że do kładzenia glazury w łazience albo paneli potrzeba miesiąc wcześniej zgłoszenia w urzędzie....