Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARKIET - wina wilgoci czy parkieciarza?

hote

Recommended Posts

22 mm deska dębowa osuszona w suszarni 70x400mm kładziona na wylewkę betonową maszynową w budynku osuszonym na jeden z najdroższych klejów chemicznych (nie eko)... wygląda po cyklinowaniu tak:

http://hotnews.pl/priv/pics/46d1f9f159980ae62107b86a7e2c0768.jpg

http://hotnews.pl/priv/pics/42a534cbf666ded4bc6008ebcdb2a705.jpg

http://hotnews.pl/priv/pics/ce1540dcf8db6c3374eae0b88b59cb84.jpg

http://hotnews.pl/priv/pics/292e1b0511dcdb6e0910d4a45161be99.jpg

zaś po lakierowaniu (bo to zdjęcia z parteru) na górze... podobnie... parkieciarz twierdzi, że to łódkowanie drewna i nic za to nie może... inni parkieciarze, że to jego wina, wina maszyny i umiejętności... kto ma rację??

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

22 mm deska dębowa osuszona w suszarni 70x400mm kładziona na wylewkę betonową maszynową w budynku osuszonym na jeden z najdroższych klejów chemicznych (nie eko)... wygląda po cyklinowaniu tak:

zaś po lakierowaniu (bo to zdjęcia z parteru) na górze... podobnie... parkieciarz twierdzi, że to łódkowanie drewna i nic za to nie może... inni parkieciarze, że to jego wina, wina maszyny i umiejętności... kto ma rację??

witam

Racje maja ci ktorzy twierdza ze to wina parkieciarza. Nie musze widziec tego za zywo aby stwierdzic ze robota jest poprostu "spiepszona" a scislej zle wycyklinowany parkiet.

pozdrawiam

do hote.

Przedewszystkim zdjęcia nie powinny być robione przy ślizgającym się świetle.

Wykonaj zdjęcia przy świetle dziennym.

Slady są tak głębokie z powodu światła, że trudno o takie szlifowanie. Widziałem niejedno niefachowe cyklinowanie.

To jest tak zwana jodełka potrójna cyklinowana jak ślady pokazują wzdłuż i w poprzek słojów. To błąd.

Wygląda mi to raczej na łódkowanie. Jeżeli tak to wylewka jest mokra.

Jeżeli to łódkowanie drewna to akurat parkieciarz może i to dużo.

Podaj mi wilgotność wylewki na której ułożono parkiet. Parkieciarz powinien zmierzyć metodą karbidową inaczej zwaną CM. Jak była wilgotność drewna w momencie klejenia.

Dla parkietu o wilgotności 8-9% wylewka powinna mieć maksymalnie 1,8% w dolnych warstwach (przy styropianie jeżeli taki zastosowano).

Na razie przerwałbym wszystkie prace aż do wyjaśnienia przyczyny.

witam

Racje maja ci ktorzy twierdza ze to wina parkieciarza. Nie musze widziec tego za zywo aby stwierdzic ze robota jest poprostu "spiepszona" a scislej zle wycyklinowany parkiet.

pozdrawiam

Facet nie miał pojęcia o cyklinowaniu. Tam nie ma wilgoci. Te klepki nie są wyłódkowane tylko wybrane cykliniarką. Klepki które jechał wzdłóż są proste.

Tanio pewnie robił? Ludzie sprawdzajcie firmy. Ile lat na rynku? Referencje.

Ile kosztował ten parkiet? Bo pan przypadek pozbawił go połowę wartości. Żeby te doły wybrać to połowę jak nie więcej grubości użytkowej trzeba zeszlifować. Ja bym skarżył o zwrot kasy za parkiet. I sprawę masz wygraną bo to ewidentny przypadek małpy z brzytwą (cykliniarką)

do hote.

Przedewszystkim zdjęcia nie powinny być robione przy ślizgającym się świetle.

Wykonaj zdjęcia przy świetle dziennym.

Slady są tak głębokie z powodu światła, że trudno o takie szlifowanie. Widziałem niejedno niefachowe cyklinowanie.

To jest tak zwana jodełka potrójna cyklinowana jak ślady pokazują wzdłuż i w poprzek słojów. To błąd.

Wygląda mi to raczej na łódkowanie. Jeżeli tak to wylewka jest mokra.

Jeżeli to łódkowanie drewna to akurat parkieciarz może i to dużo.

Podaj mi wilgotność wylewki na której ułożono parkiet. Parkieciarz powinien zmierzyć metodą karbidową inaczej zwaną CM. Jak była wilgotność drewna w momencie klejenia.

Dla parkietu o wilgotności 8-9% wylewka powinna mieć maksymalnie 1,8% w dolnych warstwach (przy styropianie jeżeli taki zastosowano).

Na razie przerwałbym wszystkie prace aż do wyjaśnienia przyczyny.

Jarekkur czy ty w każdym poście wklejasz CM-kę. Ona trochę waży to takie puknięci nią w głowę może by ci rozjaśniło, że ze zrobionej z drewna płyty OSB nie robi się odkówek do pomiaru wilgotności (w innym temacie). Tu zaś to paproch kupił cykliniarkę i na klepkach które pojechał w poprzek wybrał ludziom połowę ich warstwy użytkowej. Powinien zwrócić całą kasę za zniszczony parkiet.I co spieprzone przez kogoś bez pojęcia CM-ka nie naprawi.

nie ma takiej opcji by ktos az tak zle to pocyklinowal to wilgoc na 100% słojów aż tak głęboko nawet 16stka nie wybierzesz...

Pomysl jak to moze byc wilgoc skoro zdjecia sa robione zaraz po cyklinowaniu ?

A druga sprawa to taka ze drzewo przed cyklinowaniem moglo byc delikatnie polodkowane a pseudo fachowiec zamiast cyklinowac najpierw pod katem 30 stopni aby sciac nierownosci jechal po prosej i spierszyl robote. Maszyna poprostu nie wybierala rowno ot to prwdopodobnie caly powod zamieszania. Ale parkiet jeszcze mozna uratowac fakt faktem ze to bedzie ostatnie cyklinowanie tego parkietu !

pozdrawiam z USA

a tak apropo sprawdzania fachowości - co z tego, że podłogę robił mi mistrz cykliniarski legitymujacy się dyplomami, listę referencyjną miał długą, dodatkowo jest rzeczoznawcą z dziedziny parkieciarstwa, kiedy udało mu się tak spartolic podłogę, że woła o pomste do nieba.

W dodatko jak zaczęłam szukać rzeczoznawców chcąc oddac sprawę do sądu to nikt nie chciał się podjąć oceny podłogi, kiedy usłyszał kto ja robił (nie będą wszak świadczyc przeciwko koledze). Tak że dyplomy nie są niestety wyznacznikiem jakości robót!!!

nie ma takiej opcji by ktos az tak zle to pocyklinowal to wilgoc na 100% słojów aż tak głęboko nawet 16stka nie wybierzesz...

Pomysl jak to moze byc wilgoc skoro zdjecia sa robione zaraz po cyklinowaniu ?

A druga sprawa to taka ze drzewo przed cyklinowaniem moglo byc delikatnie polodkowane a pseudo fachowiec zamiast cyklinowac najpierw pod katem 30 stopni aby sciac nierownosci jechal po prosej i spierszyl robote. Maszyna poprostu nie wybierala rowno ot to prwdopodobnie caly powod zamieszania. Ale parkiet jeszcze mozna uratowac fakt faktem ze to bedzie ostatnie cyklinowanie tego parkietu !

pozdrawiam z USA

to jest mozliwe chyba tylko w usa na plycie ..ja w przeciwienstwie do ciebie wlasnie staram sie myslec..nie masz bladego pojecia o specyfice pracy na wylewkach..jesli tam sie uczyles wiec raczej bardzo prosze nie zabieraj glosu

a tak apropo sprawdzania fachowości - co z tego, że podłogę robił mi mistrz cykliniarski legitymujacy się dyplomami, listę referencyjną miał długą, dodatkowo jest rzeczoznawcą z dziedziny parkieciarstwa, kiedy udało mu się tak spartolic podłogę, że woła o pomste do nieba.

W dodatko jak zaczęłam szukać rzeczoznawców chcąc oddac sprawę do sądu to nikt nie chciał się podjąć oceny podłogi, kiedy usłyszał kto ja robił (nie będą wszak świadczyc przeciwko koledze). Tak że dyplomy nie są niestety wyznacznikiem jakości robót!!!

Ja miałem klienta, który zapytał o referencje. Nie ma sprawy mówię, Przyjedź pan do mnie bo mam parkiet u siebie ale ludziom u których robiłem wycieczek nie będę robił. Nie wystarczy telefon do byłego klienta. A to masz pan numer na ostatnią robotę. I za chwilę ustalaliśmy szczegóły.

Duchu to jest ewidentnie zarżnięty parkiet. Na klepkach które jechał wzdłuż nie ma śladów łódkowania.

Połóżcie łatę na tych potraktowanych wzdłuż i ile niżej są te wybrane. Zobaczycie ile wam zostało warstwy użytkowej. Ile kosztował ten parkiet? (ile w plecy)

Przyjrzyj się dokładnie zdjęciom 3 i 4. one zaprzeczają temu co klepiesz.

Na zdjęciu 3 wyraźnie widać, że twoje wybrania są na klepkach wzdłuż i w poprzek. Widać to dlatego, że światło pada inaczej niż na zdjęciu 4. Na tym zdjęciu widać wyraźnie ślady cyklinowania wzdłuż według ciebie wybranych cykliniarką klepek. Zdjęcia są przekłamane. Wykonane przy świetle ślizgającym się po powierzchni. Dlatego to wszystko tak wygląda. De facto nie jest tak tragicznie.

Poczekaj na zdjęcia przy świetle dziennym.

A tak poza tym pod płytę OSB robię również wykuwkę dla CM i to do samego dna. Ty ciągle chodzisz zdziwiony na tym Bożym Świecie.

Duchu to jest ewidentnie zarżnięty parkiet. Na klepkach które jechał wzdłuż nie ma śladów łódkowania.

Połóżcie łatę na tych potraktowanych wzdłuż i ile niżej są te wybrane. Zobaczycie ile wam zostało warstwy użytkowej. Ile kosztował ten parkiet? (ile w plecy)

Na zdjęciu 3 wyraźnie widać, że twoje wybrania są na klepkach wzdłuż i w poprzek. Widać to dlatego, że światło pada inaczej niż na zdjęciu 4. Na tym zdjęciu widać wyraźnie ślady cyklinowania wzdłuż według ciebie wybranych cykliniarką klepek. Zdjęcia są przekłamane. Wykonane przy świetle ślizgającym się po powierzchni. Dlatego to wszystko tak wygląda. De facto nie jest tak tragicznie.

A tak poza tym pod płytę OSB robię również wykuwkę dla CM i to do samego dna. Ty ciągle chodzisz zdziwiony na tym Bożym Świecie.

Wiesz mam pracownika takiego po 50tce (Ja młodszy) i tylko on i ja położymy iberiksa z kąta bez sznurka i o mm z lini nie zejdziemy (duch widział mój salon i czy tam coś jest zjechane chociaż 1/4 mm). 36 m i to wcale nie prostych (kominek, filaarek, schody). Sam w jeden dzień zarzuciłem.

Wracając do tematu to najlepiej odda to konkluzja rozmowy z moim pracownikiem. Kto po nas? CM-ka? A i jeszcze protokoły.W Zamku Królewskim założono w 17 w piękne parkiety. Do wojny leżały.Jarekkur odpowiedz dlaczego nie wędrowały? CM-ki nie było, protokołów chroniących dupę też ale byli fachowcy. Jarek masz Ty wiedzę ja wiedzę i czuja. Będziesz w W-wce zapraszam. Bez urazy ścięcia mamy ale parkieciarze-jedna rodzina.

Jeżeli to łódkowanie to wszystkie wypaczone klepki będą miały wgłębienia wzdłuż słoja. Zrób zdjęcia tego samego miejsca stawiając lampę raz przy jednej ścianie, raz przy ścianie prostopadłej do tamtej. Dębina mogła być źle wysuszona lub wystarczy że masz inną wilgotność w domu. Deski przed obróbką powinno się położyć w domu by "doszły". Niestety w nowym domu ta wilgotność cały czas się zmienia na co każda deska nawet najlepiej przyklejona zareaguje odkształceniem.

A na zdjęciu drugim widać doła w poprzek klepki jechanej wzdłóż słojów. I jest tragicznie i to nie przyroda tylko ktoś se kupił cykliniarkę i myślał, ze to wystarczy by na niej zarabiać.Z doświadczenia wiem, ze od takiego to i straconych pieniędzy do pokrycia zniszczeń, które wyrządził raczej nie ma szans na odzyskanie. I nie zawsze to była tania oferta.

Wiesz mam pracownika takiego po 50tce (Ja młodszy) i tylko on i ja położymy iberiksa z kąta bez sznurka i o mm z lini nie zejdziemy (duch widział mój salon i czy tam coś jest zjechane chociaż 1/4 mm). 36 m i to wcale nie prostych (kominek, filaarek, schody). Sam w jeden dzień zarzuciłem.

Wracając do tematu to najlepiej odda to konkluzja rozmowy z moim pracownikiem. Kto po nas? CM-ka? A i jeszcze protokoły.W Zamku Królewskim założono w 17 w piękne parkiety. Do wojny leżały.Jarekkur odpowiedz dlaczego nie wędrowały? CM-ki nie było, protokołów chroniących dupę też ale byli fachowcy. Jarek masz Ty wiedzę ja wiedzę i czuja. Będziesz w W-wce zapraszam. Bez urazy ścięcia mamy ale parkieciarze-jedna rodzina.