Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga!!! przeziębienia

Gość

Recommended Posts

Ponieważ zima w tym roku chyba się nie popisze, tak więc przeziębienia nie będą nas omijać. Ja sama już doświadczyłam jednego. Chciałam podzielić się z Forumowiczami przepisem na miksturę , która byskawicznie stawia na nogi. A tego przecież nam trzeba.

2 saszetki lipy

2 plasterki cytryny

2 łyżki miodu

2 kieliszki czystej wódki

2 łyżki pektosolu ( do kupienia w aptekach bez recepty )

W termos wrzucić lipe, zalać szklanką wrzącej wody dodać pozostałe składniki, zakręcić , odstawić na 30 min.

A teraz do łóżeczka, na nogi skarpetki ( nie muszą być grube, czy wełniane -osobiście nienawidzę bo gryzą), termosik w zasięgu ręki. Popijać po troszeczku np. dwa, trzy łyki. Uwaga po jakimś czasie rozgrzeje do czerwoności :wink: Ale rano jak nowo narodzeni :D

Życzę wszystkim zdrówka, pozdrawiam

A ja mam inny pomysł na zdrowie i wieczną młodość :wink: :

Podgrzać w garnku butelkę grzańca, nalać do wysokiej szkalny, usiąść wygodnie w fotelu (najlepiej ze swoją Połowicą dla poprawy i wzmocnienia rodzinnnych więzi), włączyć dobrą komedię i ... ŻYĆ, cieszyć się każdą chwilą, zapomnieć o niepowodzeniach i kłopotach (wszczególności w budowaniu).

co to jest ten pektosol? Jakiś syrop? Co ma w składzie?

Pectosol

Skład: Extr. fluid. ex: Radix Inulae 27 cz., Lichen islandicus 18 cz., Radix Saponariae 9 cz., Herba Hyssopi 18 cz., Herba Thymi 18 cz., Glycerolum 10 cz.

najczęściej stosuje sie 3 razy dziennie po 20 - 30 kropli preparatu z niewielką ilością płynu

wskazania: suchy, męczący kaszel

Znajoma osoba, "pracująca głosem" stosuje często z zadowalającym skutkiem

Uwaga: w smaku wyjątkowe obrzydlistwo !!!

Uf, dzięki , nie mam zielonego pojęcia co wchodzi w skład pectosolu :oops:

A jeżeli chodzi o skuteczność - potwierdzam. Sama zastanawiam się jakim cudem ta mieszanka z pozoru tylko pomagająca przy kaszlu , stawia na nogi przy poczatkujących przeziębieniach .

Jeżeli chodzi o smak: to chyba właśnie po to aby go złagodzić są dodatki, chociaż i tak jak każde lekarstwo mieszanka nie zalicza się do smacznych.

Zdrówka wam wszystkim ! :D

Chorujący, nie zapominajcie o zbwawiennym działaniu CZOSNKU i chociaż cuchnie paskudnie :-? to jest naprawdę dobry. Ja zawsze przy mocnym przeziębieniu wącham ząbki czosnku oraz resztę kroje sobie na małe kawaleczki część połykam a część gryzę popijając mlekiem (prawie nic potem nie czuć). Zawsze pomaga :D !

Dziś już dobrze. Ale tak od razu nie pomogło. Potrzebowało dwóch dni. Może to dlatego, ze do tego łóżka jednak sama poszłam (To te 50 %).

Piłam ten napar jednak aż do skutku. Zrobiłam jednak pewne modyfikacje pijąc ją w trakcie dnia: Do termosu lipa, rum i pectosol. A miód i cytrynę na bierząco do kubka, żeby się nie moczyło w tym wrzątku. Na noc mieszałam od razu, bo mi się nie chciało pózniej robić sobie kłopotu z tym dodawaniem reszty składników.

Swoją drogą, przyznaję, ze jak by w tym alkoholu nie było, nie dała bym rady tego pić (pectosol, fuj!).

Mój mąż w swoim termosie kazał sobie parzyć lipę z rumem bez pectosolu. Pectosol pił na początek z łyżki i popijał herbatką. Nie wiem jednak, czy to jest dobrze, bo on do dziś ma katar i kaszle. A ja już nie!

W każdym razie i tak na to nasze chorowanie poszła butelka rumu. I było dosyć wesoło.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...