quartz2003 11.08.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam, jestem tu nowy (w sensie rejestracji) ale często czytam wasze wypowiedzi i niejednokrotnie sa one bardzo pomocne.W ostatnim czasi eprzytrafiła mi się dość przykra sytuacja która pokrótce opiszę: Działka na której mam szczęscie posiadać swoje domostwo sąsiaduje z działkami przemysłowymi (pod działalność przemysłową i usługową). Przez 30kilka lat było tam w miarę spokojnie aż do niedawna. Otórz zaraz przy granicy działki inwestorzy (właściciele) zaplanowali sobie budowe ewentulanie rozbudowę drogi (dlaczego to lub to zaraz wyjaśnię). Niby nic ale: droga ma służyć jako dojazd dla właścicieli tej działki do swoich przedsiębiorstw ponieważ dotychczasowa dostepna droga została im odebrana. Problem z tym że firmy to przemysł cięzki, firma transportowa, tartak itp. Zerwano już pierwszą warstwę gruntu i twierdzą że robią tylko utwardznie gruntu na który nie muszą miec pozwolenia. I teraz mam dwa pytania:- czy jeżeli tam była droga i ją przebudowują to musza mieć pozwolenia,- jeżeli tam nie było drogi a robią utwardznie gruntu można w jakiś sposób to zablokować, - co wogóle można z tym zrobic biorą pod uwagę że mój dom jest w odległosci 30 m od tej planowanej drogi a wg informacji które posiadam ma być to droga żużlowa, ew kamienistaBędę wdzięczny za każda pomoc na forum lubMail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quartz2003 12.08.2009 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Nikt nie ma nic do doradzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.08.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Prawo budowlane Art. 29 ust. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków; 12) przebudowie dróg, torów i urządzeń kolejowych; Art. 30 ust. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, 4-6 oraz 9-13; To możesz wykorzystać, tzn. dowiedzieć się czy, jeśli jest to przebudowa drogi, to czy było zgłoszenie. Jeśli budowa - powinno być, moim zdaniem, pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kriss444 13.08.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 quartz2003 google nie bolą. Tam również znajdziesz czasami wiele odpowiedzi. Np. powyższe prawa budowlane. W sumie takiego samego jestem zdania jak przedmówca.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quartz2003 13.08.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź i conieco poczytałem w trakcie. Najpierw będe się upierał ze to nigdy nie była droga a jej powstanie znacząco będzie godzić w moje dobra osobiste. Jeżeli uznają ze droga już była wcześniej to poodam to oczywiście pod wątpliwość możliwość prowadzenia budwy na zasadzie zgłoszenia. Jeżeli i tak nic nie wskóram podam właścieli działki do sądu z KC o naruszanie prawa sąsiedzkiego Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.08.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Jakiego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts