Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kształtki wieńcowe dla stropu teriva

Recommended Posts

Witam

Powoli przymierzam się do wykonania stropu i budowlańcy powiedzieli mi abym rozglądnął się za kształtkami wieńcowymi zew.. Kształtki te maja zastąpić szalunki z desek i jak dobrze zrozumiałem (mogę się mylić) zostawia się je przy stropie jednak koszt ich to około 2000zł i nie widzi mi się ich kupować. Czy ktoś może coś napisać o nich

http://www.ergobud.pl/?s=02

np tu o nich poczytasz,

wykonawczo rozwiązanie b.fajne - przyspiesza i usprawnia robotę. ale kosztuje.

spotkałem się na jednej budowie z tym, innym rozwiązaniem jest omurowanie po obwodzie cegłą modularną (zależy z czego ściany) od czoła stropu gr 6, 11,5cm albo rzeczywiście odeskowanie i wstawienie paska styropianu.

od decyzji jestes ty (po konsultacji z kier budem), nie ekipa.

Dzisiaj dostałem kolejną wycenę kształtek wieńcowych 8zł szt. poprzednią miałem po 30zł za sztukę i teraz nie wiem czym się one różnią czy te tańsze są krótsze i więcej ich idzie na mb?. Ilość jaką potrzebuje to 69szt. bo jeżeli są takie same to 500zł to nie jest majątek i mogę je kupić

zapytaj ile na metr trzeba tych po 8 zeta, bardzo duża różnica no i kwestia izolacji cieplnej - jeśłi te kształtki są z betonu to taki lity betonowy wieniec będzie zimniejszy niż reszta ściany.... Ja również przychylam się do obmurowania z 11.5P+W , lub innego ciepłego materiału ( c.modularna, Ytongo podobne bloczki itp.)

Dzisiaj dostałem kolejną wycenę kształtek wieńcowych 8zł szt. poprzednią miałem po 30zł za sztukę i teraz nie wiem czym się one różnią czy te tańsze są krótsze i więcej ich idzie na mb?. Ilość jaką potrzebuje to 69szt. bo jeżeli są takie same to 500zł to nie jest majątek i mogę je kupić

pewnie cena 8 zł dotyczy kształtek wewnętrznych.

tu masz wytłumaczone jak i co:

http://forum.muratordom.pl/ksztaltki-wiencowe,t87787.htm?highlight=stropex

• 3 years później...

Tłumaczenie kształtka to tylko i wyłącznie ułatwienie dla wykonawcy.No i dobrze trzeba się rozwijać aby łatwiej było na budowie

Minus

koszt ale czy taki duży płyty bądź dechy kosztują ale i tak was to nie minie musicie szalować wieniec piętra i tak trzeba kupić

Plusy

Nie wypchnie wam deskowania beton podczas wibrowania wieńca co większość wykonawców omija aby estetycznie było

Aby deskowanie założyć trzeba się troszkę nagimnastykować nawiązać aby nie został wypchnięty

Deskowanie możecie zobaczyć na mojej stronie w zakładce jakość tam jest zdjęcie szalowanego stropu.

Edytowane przez smigloxxx

Do autora tematu:

Firmy, które znam to Konbet, Stropex, Uciechowski, pewnie jest ich jeszcze więcej. Każda firma robi kształtki różnej długości, z tąd też różnice w cenie. Policz sobie długość wieńca i podziel przez długość kształtki, to wyjdzie ci ilość sztuk. Aż wstyd pisać o takich podstawach matematyki. Jeśli masz zamiar robić dach z pełnym deskowaniem, to kup sobie dechy impregnowane i je wykorzystaj do szalowania wieńca, później wykorzystasz je na dach. Jeśli miałbym zatrudnioną ekipę to bym tak zrobił, bo pewnie tak czy owak, skasują cię za szałowanie. Kształtki wg mnie mają sens, jeśli robi się samemu, szybciej, łatwiej i pewniej. Ja mam wycenę z uciechowskiego na kształtkę L = 8,40zł brutto i C = 4,60zł brutto.

• 1 month później...