Rari 08.12.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Halko!planuje ogrzewanie olejowe piecem 18-22 kW ze zbiornikiem dwuplaszczowym 1500-2000 l (ze scianka oddzielajaca zbiornik od pieca), a wszystko to na pow. 3,33 m2czy to jest OK?Pan w Krajowej Sp-ni Kominiarskiej wspomnial o wymaganej pow. 12 m2. Ale projekt mam nie przedwojenny i od porzadnego projektantaWyburzac sciane i robic lazienko-kotlownie z kominem jako siusciana?dzieki za odpowiedz lub nawigacjePzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 08.12.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Halko! planuje ogrzewanie olejowe piecem 18-22 kW ze zbiornikiem dwuplaszczowym 1500-2000 l (ze scianka oddzielajaca zbiornik od pieca), a wszystko to na pow. 3,33 m2 czy to jest OK? Pan w Krajowej Sp-ni Kominiarskiej wspomnial o wymaganej pow. 12 m2. Ale projekt mam nie przedwojenny i od porzadnego projektanta Wyburzac sciane i robic lazienko-kotlownie z kominem jako siusciana? dzieki za odpowiedz lub nawigacje Pzdr Należy rozróżnić wymaganą pow. kotłowni dla pieca z zamkniętą komorą spalania i tradycyjnego - dla tradycyjnego, rzeczywiście jest te 12 (chociaż coś mi chodzi po głowie, że 8 - ale mogę sie mylić). Dla tego pierwszego jest znacznie mniej - nie mam teraz przy sobie Warunków Technicznych, żeby sprawdzić, może jeszcze ktoś się wypowie... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 17.12.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Halko! planuje ogrzewanie olejowe piecem 18-22 kW ze zbiornikiem dwuplaszczowym 1500-2000 l (ze scianka oddzielajaca zbiornik od pieca), a wszystko to na pow. 3,33 m2 czy to jest OK? Pan w Krajowej Sp-ni Kominiarskiej wspomnial o wymaganej pow. 12 m2. Ale projekt mam nie przedwojenny i od porzadnego projektanta Wyburzac sciane i robic lazienko-kotlownie z kominem jako siusciana? dzieki za odpowiedz lub nawigacje Pzdr Należy rozróżnić wymaganą pow. kotłowni dla pieca z zamkniętą komorą spalania i tradycyjnego - dla tradycyjnego, rzeczywiście jest te 12 (chociaż coś mi chodzi po głowie, że 8 - ale mogę sie mylić). Dla tego pierwszego jest znacznie mniej - nie mam teraz przy sobie Warunków Technicznych, żeby sprawdzić, może jeszcze ktoś się wypowie... Pzdr A więc pytałem fachmanna od pieców o te powierzchnie i oto, co mi odpowiedział: - dla pieca zasysającego powietrze z pomieszczenia, w którym się znajduje powinno być 8mkw, - dla pieca zasysającego z zewnątrz z zamkniętą komorą spalania nie ma ograniczeń. Z kolei "Warunkach technicznych..." z roku 1998 (nie mam nowszych) znalazłem, że: "Maksymalne obciązenie cieplne [Q] pochodzące od urządzeń gazowych na 1m3 kubatury [V] pomieszczenia [...] z odprowadzeniem spalin [...] dla pomieszczeń nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz pomieszczeń kuchennych w mieszkaniach powinno wynosić 4,65kW" czyli dla pieca 20kW: Vmin. = 20kW / 4,65kW/m3 = 4,30m3 więc dla pomieszczenia o wys. 2,50m wychodzi powierzchnia [P]: P=4,30m3 / 2,50m = 1,72m2 czyli... ... już głupi jestem. Może ktoś mnie oświecić? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 17.12.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Jak sam widzisz teoretycznie się da Nie wiem jak pomieszczenie wygląda w praktyce, ale czy policzyłeś powierzchnie zajmowane przez zbiornik, ściankę oraz kocioł i jego osprzęt plus miejsce na prace serwisowo-konserwacyjne plus miejsce na instalacje do tankowania, plus odpowiednie usytuowanie kotła względem komina plus odpowiednie rozplanowanie miejsca wokół drzwi (i ew. okna ?) Nie żebym dramatyzował, po prostu spostrzeżenia użytkownika, któremu zabrakło 3 cm by umieścić lodówkę tak ,by dało się zamknąć drzwi do kuchni bez kucia ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rari 17.12.2003 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Dzieki Moritz,a tak bardzo uwazalem, zeby nie popelnic bledu, nie zrobic zlej kalkulacji na etapie planowania i prosze: skazalem sie wlasnorecznie na propan ze zbiornika - nici z oleju! na dzialania niezgodne z litera prawa nie odwaze sie; bedzie drogo, ale legalniedla tych, ktorzy planuja kotlownie olejowe: nie zapomnijcie o zaplanowaniu miejsca na zbiornik (2000 l to przy moich 140 m2 byloby bezpieczne minimum na sezon)- sprawdzcie wymiary, sposob ustawienia (jezeli > 1 modul), miejsce na scianke oddzielajaca zbiornik od kotla oraz 1 m odleglosci miedzy nimi; jezeli zb. jednoplaszczowy - miejsce na wanne pod zbiornik oraz odleglosci serwisowe dla kotla (jesli dobrze pamietam 20-40 cm od scian kotlowni)8 m3 to minimalna kubatura kotlowni, ale przy dostepnych na rynku zestawach, moze i tak nie wystarczycno a teraz to juz tylko gaz gaz gaz na ulicachPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts