Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projektowanie wnętrz- sami czy specjaliści ?

Frankai

Recommended Posts

Ja mam trochę inny problem,ja to "widzę" ale moja połowka nie.Co się póżniej dzieje to historia-rysuję szkicuję robię modele czasami pomaga ale tylko czasami.Najgorsze jest to ze po wykonaniu przeważnie "nos Jej trochę ucieka-wydawało mi się że to będzie troche inaczej"Ale przez 16 lat zdażyłem trochę poznać gusta mojego szczęścia.Mario

• 6 years później...

chyba nie do konca Frankai chodziło o to o czym piszecie (chyba że ja się mylę ) Czy naprawdę już na etapie budowania macie w głowach wizje poszczególnych pomieszczeń

może to zabawne ale właśnie powstaje projekt naszego domu i to ściany są projektowane do mebli... chodzi tylko o kuchnię ale jeszcze podczas pobytu we Włoszech zakochałam się w takiej jednej i to musi być ona! :roll: Nad resztą też staram się myśleć teraz bo jak płacę za projekt to nie chcę w nim mieć ani jednej nieprzemyślanej kreski.

Pracuję z projektantką od wnętrz od 2 lat. Zanim wbito łopatę miałam zrobione wszystkie zmiany funkcjonalne.

To mój dom - więc wszystko co chciałam w nim miec - mam.

Architekt nie robi domu "na pokaz" tylko jest wsparciem technicznym, ktore pozwala mi realizować to co ja chcę mieć.

Dzięki projektowi nie musiałam chodzić za hydraulikiem i zastanawiać się nad każdym centymetrem przesuniecia rurki w te czy wew te. Dzięki projektowi nie musiałam tłumaczyć elektrykowi co i gdzie ma być, na jakich wysokościach i gdzie mam skąd jakie światła zapalać. Każda półeczka g-k była zwymiarowana i to nie ja pilnowałam ekip , żeby było tak jak na projekcie - od tego mam architekta.

Jeśli architektci realizują swoje wizje a nie klienta - to trafiacie na kiepskich architektów.

W Polsce każdy może być architektem wnętrz - nawet pani Małgosia z Big Brothera. Dlatego trzeba szukać fachowca ( zupełnie jak z ekipą do stanu surowego czy dekarzem) . Obecnie architekt rozrysowuje każdą płytkę w kuchniach i łazienkach. Przygotowuje mi zestawienia materiałów. Jeździmy po sklepach i wybieramy to co pasuje do mojego wnętrza. Nie oznacza to , że to architekt wybiera :) To głowa architekta, żeby moje wnętrze nie wyglądało jak kolejne zdjęcie z kolorowej gazety. Na tym polega jego praca, żebym nie miała w łazience serii Kalie ( nie obrażając posiadaczy Kalii). To architekt ma śledzić co sie dzieje na rynku i jakie rozwiązania techniczne są obecne.

Obecne mieszkanie sama urządzałam - tak jak mi sie podobało. Teraz mi sie nie podoba - już od dość dawna. I wiem, że nie mam talentu w tym kierunku. Dlatego do tak dużej inwestycji jak dom wzięłam fachowca. I nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na architekta wnętrz.

koncepcje miałam od początku, robiliśmy projekt indywidualny, prawie wszystko mam już zaplanowane.

wezmę jedynie architekta wnętrz do rozplanowania glazury, gresu - w łazienkach, kuchni, hallu i do pomocy przy doborze oświetlenia.

Najbardziej męczy mnie sprawa oświetlnie, bo podoba mi się tyyyyle rzeczy, ze trudno to wszystko połączyć.

• 9 months później...

sama zaprojektowałam zarówno łazienke jak i wc. jesli masz odrobine wyobraźni poradzisz sobie bez najmniejszych problemów. jest mnostwo ciekawych aranżacji w internecie i gazetach. można coś podpatrzec lub zupełnie odgapic :) a jesli trafisz na fajnego fliziarza, to na pewno podrzuci Ci pare rozwiązań.

oczywiście można poprosić o pomoc specjaliste, ale pierwsze troche to kosztuje, drugie nie zawsze warto. widziałam pare łazienek spod reki projektanta i były zupełnie nijakie.

istnieje tez opcja, ze projekt masz gratis w sklepie gdzie kupujesz płytki. niestety jak to z tymi "gratisami" bywa nic nie jest za darmo. na moim przykładzie: w Hebanie w Krakowie projekt jest gratis, ale płytki są drogie. te same płytki w sklepie internetowym (ale bez projektu) kupiłam o 20zł taniej na m2.

Ja wziąłem architekta. Nie należy do najdroższych a licze na to, że "zwróci się" podpowiadając dobre rozwiązania. Architekt dostarcza projekt wykonawczy, co znacznie ułatwia wycenę prac i materiałów.

Poza tym urządzając samemu mógłbym się pomylić, a takie pomyłki często sporo kosztują.

Generalnie jeżeli ktoś ma kasę i nie czuje się na siłach to chyba warto skorzystac z pomocy.