Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SAMODZIELNY montaż kolektorów słonecznych

Recommended Posts

Witam,

proszę wszystkich praktyków o wszelkie rady i uwagi dotyczące montażu kolektorów słonecznych Hewalex na dachu krytym dachówką, o nachyleniu 45 st., na stelażu firmowym.

Proszę również o uwagi dotyczące samego transportu paneli z rusztowania do miejsca docelowego. Czy na powierzchni, gdzie mają znajdować się kolektory, wystarczy zdjąć dwa rzędy dachówek (żeby zawiesić stelaż - będą 2 panele)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

ja bym się nie brał za samodzielny montaż miałem niedawno szkolenie z solarów pod nie trzeba przygotować odpowiednio kostrukcję dachu najlepiej aby już w projekcie były przewidziane. jak dostarczyc je na dach w maie delikatnie ale nie trzeba jak z jajkiem w końcu mają wytrzymac uderzenia gradu wielkości kamienia. najważniejsz eżeby byłe ~5 cm wyżej od połaci dachu.

• 2 weeks później...
Tu nie chodzi o wagę tylko o odpowiednie rozmieszczenie krokiew i łat te baterie mają grubość i dach musi być w tym miejscu skonstruowany tak aby instalacja solaru nie osłabiła go i żeby wszystko ładnie piknie się zmieściło ale o dokładne szczegóły najlepiej zapytać wyspecjalizowaną grupę monterską.

• 3 weeks później...
Tu nie chodzi o wagę tylko o odpowiednie rozmieszczenie krokiew i łat te baterie mają grubość i dach musi być w tym miejscu skonstruowany tak aby instalacja solaru nie osłabiła go i żeby wszystko ładnie piknie się zmieściło ale o dokładne szczegóły najlepiej zapytać wyspecjalizowaną grupę monterską.

Nieprawda.Jak dach mam przykryty a przypomniało mi się ,że instalacje mam podciągniętą od wew. także pod sam dach i chcę je właśnie teraz instalować to co mi tu daje rozmieszczenie krokiew czy łat?Cały montaż zabrał trochę czasu bo to trzeba było poskładać wszystkie rurki do kupy ,przymocować do stelażu,wpiąć we wspomnianą instalację i tyle.Pamiętając o zabezpieczeniu dziurek powstałych po mocowaniu całej ramki.Ustawić odpowiedni kąt i wyregulować położenie rurek względem słońca.

• 3 weeks później...

to dobrze z tym ze ja jakiś czas temu miałem lekkie szkolenie z tego typu rzeczy gdzie radzono aby takie sporawy planować, widocznie da się i tak i tak kwestii systemu. Szkolenie było z Roto oni mają coś takiego no ale przyznam że ciężko słuchać co Ci ktoś opowiada i jednocześnie tłumaczya komuś innemu o drzwiach.

Więc mam swoje usprawiedliwienie.

:D

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
Kiedyś sam zastanawiałem się nad tym. Wiadomo, z chęci oszczędności. Ale jak się dowiedziałem, musi być specjalny projekt, żeby dostać te 45% dofinansowania. Noi oczywiście brak gwarancji i serwisu – nawet nie chce myśleć ile kosztowałaby naprawa takiego sprzętu!

• 2 months później...