seblo 11.08.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam,proszę wszystkich praktyków o wszelkie rady i uwagi dotyczące montażu kolektorów słonecznych Hewalex na dachu krytym dachówką, o nachyleniu 45 st., na stelażu firmowym. Proszę również o uwagi dotyczące samego transportu paneli z rusztowania do miejsca docelowego. Czy na powierzchni, gdzie mają znajdować się kolektory, wystarczy zdjąć dwa rzędy dachówek (żeby zawiesić stelaż - będą 2 panele)? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.08.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Zapytaj tu: http://forum.muratordom.pl/solary-moge-doradzic-i-pomoc-w-tym-zakresie,t119364.htm?highlight=solary http://forum.muratordom.pl/solary-ogrzewanie-wody-opinie,t35287.htm?highlight=kolektory%20słoneczne http://forum.muratordom.pl/kolektory-sloneczne-solary,t163869.htm?highlight=klub%20użytkowników%20solarów http://forum.muratordom.pl/kolektory-sloneczne-ktora-firme-wybrac,t158369.htm?highlight=klub%20użytkowników%20solarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 12.08.2009 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzięki, skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 12.08.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 ja bym się nie brał za samodzielny montaż miałem niedawno szkolenie z solarów pod nie trzeba przygotować odpowiednio kostrukcję dachu najlepiej aby już w projekcie były przewidziane. jak dostarczyc je na dach w maie delikatnie ale nie trzeba jak z jajkiem w końcu mają wytrzymac uderzenia gradu wielkości kamienia. najważniejsz eżeby byłe ~5 cm wyżej od połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 13.08.2009 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Przecież one nie ważą tonę. Konstrukcją dachu projektowana jest zawsze z około 20% zapasem, więc tutaj nie dopatrywałbym się ewentualnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 25.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Tu nie chodzi o wagę tylko o odpowiednie rozmieszczenie krokiew i łat te baterie mają grubość i dach musi być w tym miejscu skonstruowany tak aby instalacja solaru nie osłabiła go i żeby wszystko ładnie piknie się zmieściło ale o dokładne szczegóły najlepiej zapytać wyspecjalizowaną grupę monterską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.08.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Już wiszszą, a instalacja hula, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm78 26.08.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Już wiszszą, a instalacja hula, dziękuję. witam, skoro hula to napisz mistrzu czy robiłeś sam czy nie jakieś problemy? dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.08.2009 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Więc tak,transport na dach i montaż robiłem sam + ojciec i jeszcze jedna osoba, natmiast instalacja to już fachmany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 15.09.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 a jak wydajność masz juz jakąś statystykę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.09.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 To za montaz na dachu,wniesienie solarow wiecej biora fachmany niz za zrobienie calej instalacji?Z tego wynika.....no bo skoro sam wniosles,a najgorsze wg. mnie zostawiles instalatorom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tu nie chodzi o wagę tylko o odpowiednie rozmieszczenie krokiew i łat te baterie mają grubość i dach musi być w tym miejscu skonstruowany tak aby instalacja solaru nie osłabiła go i żeby wszystko ładnie piknie się zmieściło ale o dokładne szczegóły najlepiej zapytać wyspecjalizowaną grupę monterską. Nieprawda.Jak dach mam przykryty a przypomniało mi się ,że instalacje mam podciągniętą od wew. także pod sam dach i chcę je właśnie teraz instalować to co mi tu daje rozmieszczenie krokiew czy łat?Cały montaż zabrał trochę czasu bo to trzeba było poskładać wszystkie rurki do kupy ,przymocować do stelażu,wpiąć we wspomnianą instalację i tyle.Pamiętając o zabezpieczeniu dziurek powstałych po mocowaniu całej ramki.Ustawić odpowiedni kąt i wyregulować położenie rurek względem słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 16.09.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Dokładnie. U mnie solary pojawiły się przy okazji robienia kotłowni, wcześniej nie myślałem o tym zbytnio. Nie było najmniejszego problemu z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.10.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 to dobrze z tym ze ja jakiś czas temu miałem lekkie szkolenie z tego typu rzeczy gdzie radzono aby takie sporawy planować, widocznie da się i tak i tak kwestii systemu. Szkolenie było z Roto oni mają coś takiego no ale przyznam że ciężko słuchać co Ci ktoś opowiada i jednocześnie tłumaczya komuś innemu o drzwiach. Więc mam swoje usprawiedliwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 11.12.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A próbował ktoś wykonać samemu całe solary?Wtedy dużo taniej by wyszło i działałyby jak kupione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz54 22.12.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Kiedyś sam zastanawiałem się nad tym. Wiadomo, z chęci oszczędności. Ale jak się dowiedziałem, musi być specjalny projekt, żeby dostać te 45% dofinansowania. Noi oczywiście brak gwarancji i serwisu – nawet nie chce myśleć ile kosztowałaby naprawa takiego sprzętu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.02.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dlaczego miałby to być zły pomysł? Sądzę, że na taki pomysł wpadnie ktoś, kto jest na tyle świadom swoich umiejętności, że umie je odpowiednio ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts