Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór kominów - kiedy ?

Recommended Posts

Murarz zauważył, że po obmurowaniu schiedla cegłą klinkierową nie ma odstępu między kominem a krokwią i kominiarz tego nie odbierze, potwierdził to też mój kierownik budowy. Będę wykonywać wymian. Bo kominiarz nawet po wykończeniu "po krokwiach" doszedłby, że jest kaszana.

Zauważyłem, że w drugim kominie elementy konstrukcyjne w okolicy jętek i przy kalenicy róznież nie mają zachowanej 20 cm odległości, a odległości mają tylko kilka cm, ale kierownik na tę uwagę stwierdził, że to byłaby już przesada i "oni" zwracają uwagę tylko na krokwie.

Pytanie: kiedy odbiór robi kominiarz ? gdzieś kiedyś wycyztałem, że na etapie stanu surowego komina, ale nie mogę tego już znaleźć, czy wystarczy kominiarza po prostu zawołać na koniec budowy ?

Pytanie: kiedy odbiór robi kominiarz ? gdzieś kiedyś wycyztałem, że na etapie stanu surowego komina, ale nie mogę tego już znaleźć, czy wystarczy kominiarza po prostu zawołać na koniec budowy ?

Wystarczy jeden odbiór kominiarski na koniec budowy.

Jeżeli jest kilka centymetrów od komina to wystarczy, można dodatkowo w szczelinę dać wełnę mineralna. :wink:

Właśnie jestem po odbiorze kominiarskim z tzw. rekontrolą co by można gaz dostarczać. Wykonana w trakcie wykończeniówki, brak tylko podłóg, drzwi i schodów wew. Pełna instalacja ogrz, went, itp.

O ile się nie mylę to już na tyle z kominiarzem ?

Oczywiście wiem o potrzebie 4-krotnego czyszczenia komina w trakcie roku... :wink:

Z własnego doświadczenia wiem że dobrze jest poprosić kominiarza na etapie przed wylewaniem podłóg. U mnie okazało się że nie przejdzie mi odbiór bez nawiewu w kotłowni ( tzw Z-tki) (bym musiał kuć podłogę jak bym wylał) jak i bez wentylacji w garażu . Biorąc wtedy kominiarza na drugim właściwym odbiorze sprawdził tylko to co trzeba było poprawić i wydał zaświadczenie - gdybym wcześniej go nie wziął plułbym sobie w "brodę" ...

Z własnego doświadczenia wiem że dobrze jest poprosić kominiarza na etapie przed wylewaniem podłóg. U mnie okazało się że nie przejdzie mi odbiór bez nawiewu w kotłowni (tzw Z-tki) (bym musiał kuć podłogę jak bym wylał) jak i bez wentylacji w garażu . Biorąc wtedy kominiarza na drugim właściwym odbiorze sprawdził tylko to co trzeba było poprawić i wydał zaświadczenie - gdybym wcześniej go nie wziął plułbym sobie w "brodę" ...

Od tych spraw to mam na budowie kierbuda, który bierze kasę m.in za to żeby wszystko było zgodnie z przepisami i nie było problemów z urzędami i odbiorami.

Od tych spraw to mam na budowie kierbuda, który bierze kasę m.in za to żeby wszystko było zgodnie z przepisami i nie było problemów z urzędami i odbiorami.

No no zwłaszcza gdy się ma takiego kierbud jak choćby z tego wątku : http://forum.muratordom.pl/wiezba-dachowa-brak-izolacji-styku-drewna-z-murem,t165253.htm - jak sam nie upilnujesz to nie będziesz miał . A zapomniałem że są też tacy kierownicy , którzy mają też uprawnienia kominiarskie - wtedy przechodzi wszystko - ( u nich !!!) ...

No no zwłaszcza gdy się ma takiego kierbud jak choćby z tego wątku : http://forum.muratordom.pl/wiezba-dachowa-brak-izolacji-styku-drewna-z-murem,t165253.htm - jak sam nie upilnujesz to nie będziesz miał . A zapomniałem że są też tacy kierownicy , którzy mają też uprawnienia kominiarskie - wtedy przechodzi wszystko - ( u nich !!!) ...

Zgadza się jak ze wszystkimi fachowcami i fahucamy....

Kończę budowę i na moim kierbudzie jak na razie się na zawiodłem.

Jakie są u Was odstępy między elementami konstrukcyjnymi a kominem (krokwie, jętki itp.) ? Czy kominiarz robił jakieś problemy ?

Najbliższa odległość pomiędzy kominem a jętkami to 5cm.

Kominiarz był już po zabudowie-nic nie widział, ale może ma swoje sposoby(jak pisał Malobert).

W każdym bądź razie, do niczego się nie przyczepił.