Malobert 11.08.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Murarz zauważył, że po obmurowaniu schiedla cegłą klinkierową nie ma odstępu między kominem a krokwią i kominiarz tego nie odbierze, potwierdził to też mój kierownik budowy. Będę wykonywać wymian. Bo kominiarz nawet po wykończeniu "po krokwiach" doszedłby, że jest kaszana. Zauważyłem, że w drugim kominie elementy konstrukcyjne w okolicy jętek i przy kalenicy róznież nie mają zachowanej 20 cm odległości, a odległości mają tylko kilka cm, ale kierownik na tę uwagę stwierdził, że to byłaby już przesada i "oni" zwracają uwagę tylko na krokwie. Pytanie: kiedy odbiór robi kominiarz ? gdzieś kiedyś wycyztałem, że na etapie stanu surowego komina, ale nie mogę tego już znaleźć, czy wystarczy kominiarza po prostu zawołać na koniec budowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 11.08.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Pytanie: kiedy odbiór robi kominiarz ? gdzieś kiedyś wycyztałem, że na etapie stanu surowego komina, ale nie mogę tego już znaleźć, czy wystarczy kominiarza po prostu zawołać na koniec budowy ? Wystarczy jeden odbiór kominiarski na koniec budowy. Jeżeli jest kilka centymetrów od komina to wystarczy, można dodatkowo w szczelinę dać wełnę mineralna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 12.08.2009 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 tak apropo wykańczania (podłoga na jętkach) jakie materiały mogą stykać się z kominem, a jakie nie ? czy płytą OSB lub deskami podłogowymi mogę dotykać komina, ewentulanie z jakich materiałów wykonuje się uszczelnienia-dylatacje komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 12.08.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Materiały mogące ulec samozapalenu nie powinny stykać się z kominem.Komin w tym miejscu można błożyć regipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.08.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Właśnie jestem po odbiorze kominiarskim z tzw. rekontrolą co by można gaz dostarczać. Wykonana w trakcie wykończeniówki, brak tylko podłóg, drzwi i schodów wew. Pełna instalacja ogrz, went, itp. O ile się nie mylę to już na tyle z kominiarzem ? Oczywiście wiem o potrzebie 4-krotnego czyszczenia komina w trakcie roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 12.08.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Badania kominiarski są ważne 1 rok, dlatego zależy kiedy będzie odbiór domu. Badania mają być aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.08.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Badania kominiarski są ważne 1 rok, dlatego zależy kiedy będzie odbiór domu. Badania mają być aktualne. No to mam 12 miesięcy na odbiór domu A już za miesiąc - dwa zamierzamy się wprowadzić, to chyba zdążę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.08.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Z własnego doświadczenia wiem że dobrze jest poprosić kominiarza na etapie przed wylewaniem podłóg. U mnie okazało się że nie przejdzie mi odbiór bez nawiewu w kotłowni ( tzw Z-tki) (bym musiał kuć podłogę jak bym wylał) jak i bez wentylacji w garażu . Biorąc wtedy kominiarza na drugim właściwym odbiorze sprawdził tylko to co trzeba było poprawić i wydał zaświadczenie - gdybym wcześniej go nie wziął plułbym sobie w "brodę" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.08.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Z własnego doświadczenia wiem że dobrze jest poprosić kominiarza na etapie przed wylewaniem podłóg. U mnie okazało się że nie przejdzie mi odbiór bez nawiewu w kotłowni (tzw Z-tki) (bym musiał kuć podłogę jak bym wylał) jak i bez wentylacji w garażu . Biorąc wtedy kominiarza na drugim właściwym odbiorze sprawdził tylko to co trzeba było poprawić i wydał zaświadczenie - gdybym wcześniej go nie wziął plułbym sobie w "brodę" ... Od tych spraw to mam na budowie kierbuda, który bierze kasę m.in za to żeby wszystko było zgodnie z przepisami i nie było problemów z urzędami i odbiorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.08.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Od tych spraw to mam na budowie kierbuda, który bierze kasę m.in za to żeby wszystko było zgodnie z przepisami i nie było problemów z urzędami i odbiorami. No no zwłaszcza gdy się ma takiego kierbud jak choćby z tego wątku : http://forum.muratordom.pl/wiezba-dachowa-brak-izolacji-styku-drewna-z-murem,t165253.htm - jak sam nie upilnujesz to nie będziesz miał . A zapomniałem że są też tacy kierownicy , którzy mają też uprawnienia kominiarskie - wtedy przechodzi wszystko - ( u nich !!!) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.08.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Od tych spraw to mam na budowie kierbuda, który bierze kasę m.in za to żeby wszystko było zgodnie z przepisami i nie było problemów z urzędami i odbiorami. No no zwłaszcza gdy się ma takiego kierbud jak choćby z tego wątku : http://forum.muratordom.pl/wiezba-dachowa-brak-izolacji-styku-drewna-z-murem,t165253.htm - jak sam nie upilnujesz to nie będziesz miał . A zapomniałem że są też tacy kierownicy , którzy mają też uprawnienia kominiarskie - wtedy przechodzi wszystko - ( u nich !!!) ... Zgadza się jak ze wszystkimi fachowcami i fahucamy.... Kończę budowę i na moim kierbudzie jak na razie się na zawiodłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 12.08.2009 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Materiały mogące ulec samozapalenu nie powinny stykać się z kominem. Komin w tym miejscu można błożyć regipsem w okolicy był przypdaek zapalenia się papieru na regipsie, płomień po papierze doszedł dalej i powstał pożar. Płyta dotykała rury z kominka (sic!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 12.08.2009 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Jakie są u Was odstępy między elementami konstrukcyjnymi a kominem (krokwie, jętki itp.) ? Czy kominiarz robił jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Jakie są u Was odstępy między elementami konstrukcyjnymi a kominem (krokwie, jętki itp.) ? Czy kominiarz robił jakieś problemy ? Najbliższa odległość pomiędzy kominem a jętkami to 5cm. Kominiarz był już po zabudowie-nic nie widział, ale może ma swoje sposoby(jak pisał Malobert). W każdym bądź razie, do niczego się nie przyczepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.08.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Hmmm A jaki powinien być odstęp miedzy deskowaniem dachu a kominem??? bo u mnie szczelina między deskowaniem a kominem systemowym wynosi max 3cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts