Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytkowo-fugowe rozterki...

aniaitomek

Recommended Posts

za chwilkę zaczną mi robić łazienki, niby wszysko miałam zaplanowane, ale po rozmowie z płytkarzem same wątpliwości:

- płytkarz mówi, że płytki na ścianę warto by dać BEZ FUGI, no faktycznie fajnie by wyglądały, ktoś tak ma?

- rozjadą mi się wtedy fugi na podłodze z tymi na ścianie, o parę milimetrów, ale zawsze, ktos tak zrobił?

- czy może zrobić podłogę w karo, chociaż niby nie modne i wtedy nie będzie problemu ze zgraniem fug?

- bo na podłogówce bez fug nie można, prawda?

jaki jest złoty środek...

za chwilkę zaczną mi robić łazienki, niby wszysko miałam zaplanowane, ale po rozmowie z płytkarzem same wątpliwości:

- płytkarz mówi, że płytki na ścianę warto by dać BEZ FUGI, no faktycznie fajnie by wyglądały, ktoś tak ma?

- rozjadą mi się wtedy fugi na podłodze z tymi na ścianie, o parę milimetrów, ale zawsze, ktos tak zrobił?

Dla mnie bezfugowo to znaczy bezfugowo (na styk) a z tego co sie orientuje to dla czesci glazurnikow oznacza to fuge okolo 1mm - 1,5mm. Taka fuge ja klade niemalze wszedzie i nie mowie ze to bezfugowo bo tak nie jest.

Porozmawiaj z nim co to dla niego znaczy "bez fugi" bo nie sadze ze dokladnie to, co faktycznie znaczy to okreslenie.

- bo na podłogówce bez fugi nie można, prawda?

jaki jest złoty środek...

No nie mozna.

Nie ma zlotego srodka jesli nawet nie wiadomo jakie i jakiej wielkosci plytki kladziesz.

1. bez fugi nie polecam ze względu na czeste wystepowanie krzywych i nierownych płytek

2. mnie osobiscie rozjechane fugi sciana-podloga nie podobaja sie (sama zmieniłam na karo)

3. zawsze mozna zrobic karo. a to co modne dzis moze byc przeżytkiem juz za rok lub 2. tym bym sie az tak nie sugerowała

4. na ogrzewaniu podłogowym nalezy zrobic fuge, by w przyszlosci nie pekaly płytki

powodzenia!

U nas płytki rektyfikowane, Iszy gatunek a jedna bardziej krzywa od drugiej. Fuga 1mm - nazywana bez moich glazurnikow "bezfugowym kladzeniem".

Slyszalam tez, ze jesli nawet znajda sie super proste plytki to i tak fuge warto zrobic zwlaszcza przy duzych formatach, bo podloga "pracuje" i plytki musza miec troche "luzu" - inaczej moga popekać.

dzięki za odpowiedzi, pewnie zostanę przy fudze, tylką jaką tą fugę, jaka na ścianie, taka na podłodze, gdzieś na forum czytałam , że minimum na podłogówce to 3mm, prawda?
A jakiej wielkosci pomieszczenia (jesli jest ich kilka) i ktore plytki do ktorego z pomieszczen?

ŁAZIENKA nr 1

wymiary pomieszczenia 1,30 na 2,50, płytki na podłogę 33x33 (Tubądzin, Sarda)

ŁAZIENKA nr 2

wymiary pomieszczenia 3,00 na 2,40, z tym , że powierzchnię 0,90 na 2,40 zajmie wanna z obudową, płytki na podłogę 40x60 (Imola, Antares), zastanawiam się nad wymianą ich na kwadratowe 30x30

w obydwu łazienkach podłogówka