Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znowu te odleglosci od sasiada.. ehh

kam1983

Recommended Posts

Witam wszystkich,

na poczatek dodam ze jestem swiezym uzytkownikiem tego forum,a ten post to moj pierwszy raz :)

chcialem odswiezyc troche temat "odleglosci od sasiada", powod jest prosty, przepisy sie ostatnio troszke zmeinily, ale nie na dlugo... a tu sie mozna domyslac dlaczego :)

jestem na etapie dzielenia dzialki, geodeta juz robi swoje, generalnie za miesiac bede mial juz wszysko gotowe. pozostaje tylko wybrac projekt i zalatwiac reszte..

moj problem polega na tym, ze sasiad ma postawiony domek ( zrobiony z pomieszczenia gospodarczego,wysokosc 2,5-3,0 m) na granicy mojej dzialki. nie ma tam okien. dokleic sie do sasiada niby moge, zachowujac symetryczna granice budnku.

Ale czy moge postawic dom (zakladam ze nie bedzie tam okien) 1,5 m od takiej granicy?

prosze o jakies podpowiedzi, co mam z tym zrobic? bardzo zalezy mi na takiej odleglosci. moj plan zagospodarwania nic nie mowi o "odleglosciach", a jesli nic o tym nie ma w planie zagosp. powinienem to czytac ze obowiazuja mnie standardy? 3 i 4 metry z oknem??

wszyskim osoba ktore sie zainteresuja tym tematem z gory dziekuje.

• 2 weeks później...

Zgodnie z § 12 ust. 3 pkt. 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) w zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m.

Wynika z tego, że jeżeli Twoja działka jest szerokości mniejszej niż 16 m możesz usytuować budynek w odległości 1,5 m od granicy.

Jeżeli szerokość działki jest większa lub równa 16 m i bardzo sie uprzesz, że chcesz budynek usytowac w odległości 1,5 m od granicy możesz złozyc pismo do Ministra Infrastruktury za pośrednictwem starostwa o odstepstwo od warunków technicznych, odpowiednio to uzasadniając.

Minister Infrastruktury może udzielić zgody lub nie i takie postepowanie trwa od 3 do 5 miesięcy.

troche sie podlacze do tematu - a co w przypadku gdy rowno na granicy stoi budynek sąsiada (w moim przypadku stajenka bez okien od mej strony) lub jeden dom jest przedzielony granica - czy to pozwoli mi w przyszlosci postawic budynek na granicy lub chociaz w mniejszej odleglosci niz ustawa przewidziala? jakie sa szanse na uzyskanie pozwolenia w takim wypadku?

Na podstawie § 12 ust. 3 w/w rozporządzenia w zabudowie jednorodzinnej, uwzgledniajac przepisy odrebne oraz zawarte w § 13, 60

i 271 – 273, dopuszcza sie:

1) sytuowanie budynku sciana bez otworów okiennych lub drzwiowych bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana lub w odległosci mniejszej niż okreslona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokosci mniejszej od 16 m,

2) sytuowanie budynku bezposrednio przy granicy z sasiednia działka budowlana,

jeżeli bedzie on przylegał cała powierzchnia swojej sciany do sciany budynku

istniejacego na sasiedniej działce lub do sciany budynku projektowanego, dla

którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowe, pod warunkiem, że

jego czesc leżaca w pasie o szerokosci 3 m wzdłuż granicy działki bedzie miała

długosc i wysokosc nie wieksze niż ma budynek istniejacy lub projektowany na

sasiedniej działce budowlanej.

Jeżeli na działce sąsiedniej istnieje budynek w granicy to możesz sie do niego przybudować ale Twój budynek nie może być dłuższy i wyższy niż budynek istniejący. Co najwyżej możesz wybudować budynek który ma taka samą długość i wysykosć jak istniejący budynek w granicy.

Druga mozliwośc budowy w granicy istnieje w przypadku, gdy szerokość Twojej działki jest mniejsza niż 16 m.

romeok01 dziekuje za odpowiedz.

a czy uwazacie ze dobrym pomyslem jest budowa domu od granicy z sasiadem ok 4 m, a pozniej w tych 4 metrach wybudowac garaz bez okien, badz pomieszczenie gospodarcze?

ma ktos moze praktyke w takich ruchach? powiem szczerze ze jestem w kompletnej desperacji :)

Witam. Czy można budować przy granicy jeśli działka graniczy z lasem ? Jak jest wtedy z odległościami ? pozdr adam

Na pewno nie można - pierwszą i nadrzędną regułą jest, że budynek musi być odsunięty od granicy 4 m jeżeli w ścianie są okna, lub 3 m jeżeli w ścianie nie ma okien. Potem są wyjątki jak dla wąskich działek, o czym był już mowa.

Natomiast jak chodzi o las to ze względów przeciwpożarowych obowiązuje większa odległość o ile dobrze pamiętam to jest to 12 m od ściany lasu (czyli najczęściej od granicy z użytkiem leśnym wg mapy ewidencyjnej)

• 2 months później...

Witam, pierwszy raz na forum ,choć dużo czytałam i śledziłam przeróżne fora.

Ja mam działkę 13,20 m szerokości dom mogę (przynajmniej mam taka nadziei ze nic się nie zmianie ) zbudować 1,5 m od granicy działki ścianą bez okien i drzwi (nawet nie może być po tej stronie okien dachowych ).

A,e mam pytanie bo chce jeszcze zbudować garaż wolno stoicy i czy to prawda ze dom mogę przysunąć a garaż nie?

i musi mieć zachowane te odległości 4m i 3 m bez okien nie da się tego obejść

Dość dziwnie będzie to wyglądało,

dom będzie przysunięty do granicy działki a garaż z przodu będzie stal na samym jej środku ,

czy ktoś miał podobna sytuacje ? .

Można cos zrobić?

ps . garaż ma 8 m długosci