Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ze szprosami

Recommended Posts

Witam. Poszukuję okien białych drewnianych ze szprosami. I tu mam dylemat, szprosy są różne jedne cieniutkie między szybami, inne naklejane na szybę i jeszcze inne - drewniane ramy (Stolarka Wołomin) - te najbardziej mi się podobają. Mam wątpliwość, czy te grube drewniane szprosy nie zabierają zbyt dużo światła, czy jednak nie zdecydowac się na cieniutkie? I jakiej firmy okna byście tu polecili. Dzięki i pozdrawiam.

Szprosy wewnątrzrszybowe mogą mieć różną szerokość (do wyboru), a zewnętrzne drewniane wyglądają chyba trochę lepiej ale pojecam je tylko w przypadku, gdy to nie ty będziesz myła te okna. Poza tym szprosy zewnętrzne drewniane o tej samej szerokości co wewnętrzne zabiorą Ci znacznie więcej światła. Ten problem znika przy szprosach naklejanych, ale one są drogie i zdecydowanie najgorsze. Stosuje się je wtedy gdy już jest za późno (np okno kupione wcześniej od pozostałych). U mnie okna Stamir z Torunia - ładne ale jeszcze prawie nie eksploatowane (od miesiąca) z ekstra rabatem wyszło taniej niż PCV. Szprosy wewnątrz 18 mm, plus naklejane na jednym plastiku kupionym wcześniej.

Pozdr.

Dzieki za wypowiedzi. Właśnie ze względu na mycie chyba niezłe są te z Wołomina (drewniana rama jest łatwo w całosci zdejmowana). Domyslam się, że szprosy wewnatrzszybowe również nie sprawiają kłopotu (chyba się je demontuje?). Wołomin za takie okno 1170 x 1650, szpros 2x3 pola życzy sobie - 1370 PLN netto. Empi, w porównaniu z tymi z Torunia to dużo, czy OK?

ja się wyleczyłem ze szprosów - w cenniku okien to zazwyczaj 15 lub 20 pln za pole. Jak zrozumiałem co oznacza POLE :wink:) to wiedziałem dlaczego doliczono mi prawie 1000 pln w ofercie na 14 okien na dom.

Dla tych co nie w temacie: Jak masz skrzydło które chcesz podzielić szczeblinami na 8 części = 8 pól razy 20 pln to jest 160 pln. Jak mamy takich skrzydel np. 30 to cena za taką pierdółkę jest niezła. Lepiej zainwestować w okucia antywłam lub/i szyby mocniejsze p3/p4

pozdrawiam,

Empi, co to za firma, która daje 40% upustu, aż nie chce mi się wierzyć. Cena jest naprawdę niezła, czy możesz podać jakieś namiary na tę firmę telefon, e-mail?

Griszka - masz rację, że to droga impreza, ale jak się powiedziało A (kupilismy taki, a nie inny projekt), to teraz nie mogę nie powiedzieć B, czyli zepsuć wygląd całego domu poprzez oszczędność na oknach.

Na którymś z wątków była poruszana kwestia okien, szyb, oscieży antywłamaniowych, czy ktoś pamięta, gdzie to było, bo nie mogę znaleźć. Dzięki.

To którędy Karolino będziesz wyglądać na ten piękny świat? A tak serio, to jak przeliczyłam koszt zwykłych okien + rolet zewnętrznych - to też jęknęłam. Ponieważ zrobiłam to wcześniej niż obejrzenie cen okien antywłamaniowych, szok był mniejszy. Za to może mniej zapłacę za ubezpieczenie domu.....