Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ORZESZEK Tiny & Wakmena

Recommended Posts

Wczoraj byłem na rozmowie i ... próbowali mi tak wiele rzeczy wcisnąć, że przez ostatnie dwa miesiące tyle bzdór nie słyszałem.

NP.:

1. Zestaw szyb 4.4.4 - 16- 4 P4 ma rozmiar 30mm i jest niemożliwy do wmontowania w profil Trocal CONFORT. Bzdura. Sami napisali w jedne ulotce, że system pozwala na osadzenie szyb do 36mm grubości bez potrzeby stosowania profilu dodatkowego.

2. Co się tyczy profilu również napisali: przy oknach przeciwłamaniowych wystarczy po prostu odwrócić profil stalowy co umożliwia zamocowanie zaczepu śrubą do profilu i wzmocnienia. Nie zrobili tego podczas produkcji.

3. Pan od okuć powiedzał: a te okucia i zaczepy antywłamaniowe to wogóle są nie potrzebne bo wkręty (ocynkowane) i tak i tak bardzo szybko skorodują i będą nic nie warte.

4. A co to ma za znaczenie wspólczynnik przenikalności cieplenej czy U1,1 czy U1,5 dla szyb. Żadna to różnica......

Z godzinę z nimi walczyłem i na papierze otrzymałem to co chcę a usterki usuną w ciągu 3 tygodni bo najdłużej będą musieli czekać na listwy przyszybowe do pakietu 30mm.

Nawet nie wiem ile mnie to nerwów i zdrowia kosztowało.

Tak więc chyba będę miał to co chcę.

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2005.10.17

Zmęczony urzeraniem sie z oknami, pracą zawodową i w naszym domku, z podniesionym ciśnieniem i przeogromnym stresem ciągle utrzymującym sie w mojej krwi i ciele wracałem do domu.

Ciemno, mokro, nieprzyjemnie...

i...

Spowodowałem kolizje drogową tak, że skasowałem doszczętnie naszego fiata Uno. Prawie nic z niego nie zostało. Auto nadaje się tylko na złom ale ... ja ŻYJĘ.

Tak. To jest chyba najważniejsze. Do końca nie pamiętam tego wypadku. Widzę światła z naprzeciwka i ... już po smród benzyny, gazu, wielki ścisk w kabinie . Wyskakuję z auta czym prędzej bo wszystko za chwilę może wybuchnąć. Ktoś krzyczy abym wyrwał akumulator.....

Straszny wieczór.

2005.11.03

W zgłoszeniu reklamacyjnym dotyczącym okien napisali, że usterki usuną w ciągu 3 tygodni bo najdłużej będą czekać na listwy przyszybowe które muszą skądś sprowadzić. Ze względu na wypadek samochodowy nie nmiałem możliwości kontynuowania budowy a od przyszłego tygodnia będę dzwonił bo już będę miał samochód i znowu roboty na działce się zaczną.

W ostatni poniedziałek, dzień przed zaduszkami na działeczce zakończyliśmy montowanie POŚ.

Teraz problem kanalizacji mamy już z głowy na najbliższe 20 - 30 lat. A do tego czasu chyba podłączą mnie do kanalizacji choć wcale nie będę o to zabiegał.

2005.11.29

Od jakiegoś czasu zacząłem ocieplać poddasze. Najpierw 15 cm pomiędzy krokwie a nastepnie zakładam rusztowanie pod płyty GK z tym że nad nie jeszcze wpakuje (ale juz poprzecznie) kolejną warstwę wełny a pod nie paroizolację.

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumieliście ale od strony poddasza bedzie to tak:

płyta GK, paroizolacja, ruszt, wełna w poprzek i kolejna warstwa wełny pomiędzy krokwiami.

Już jest coraz lepiej i cieplej.

Jak jest w naszym domku to sobie dopalam kozą szamotową w salonie więc spokojnie można robic.

• 2 weeks później...

2005.12.16

Z jakiś tydzień temu dałem ogłoszenie do gazety Anonse o treści:

Wełnę do ocieplania dachu mojego domku kupię.

i tego samego dnia jeden pan zadzwonił z propozycją sprzedaży wełny, która mu pozostała z budowy.

Zapłaciłem mu za 5 rolek Ursy 10 cm w cenie jaką musiałbym zapłacić na fakturze w najlepszej cenie w mojej hurtowni a dostałem jeszcze 3 rolki Rockwoola 15 cm gratis. Super co?!! Musiałem tylko pojechać po nią (35km w jedną stronę) i przywieść. Facet jak zobaczył mojego opla Astrę kombi powiedział, że będę musiał je zabrać na 2 razy ale ja się uparłem i ... 6 rolek upchałem do środka, że ledwo ja się jeszcze zmieściłem oraz 2 rolki na dach. Pojemne jest to autko.

2005.12.17

Jest sobota i dzisiejszego dnia przykręcaliśmy pierwsze płyty GK do "sufitów" na poddaszu. Oczywiście wełna jest zabezpieczona paroizolacją, którą umieściłem pomiędzy stelarzami i płytami.

Jak powoli ale ślicznie prezentują się już pokoik Szymonka i nasza sypialnia. Teraz już mogę pomiędzy jętkami wkładać następną porcję wełny nie martwiąc się, że wypadnie (są już zamontowane płyty).

Wracając do zakupów wełny to już kiedyś kupiłem od jednego z Forumowwiczów, któremu pozostała na budowie. Takie zakupy są dużo tańsze ale trzeba je zacząć zdecydowanie szybciej. Ja jeszcze nie miałem stropu zalanego i ledwo co zamówiłem drewno na dach (luty tego roku) a już szukałem promocje zimowe na wełnę i jeszcze inne okazje. Gdzie to przechowywałem? U sąsiada w stodole. Lepiej kupić wcześniej taniej jak później a dużo drożej :wink: .

2005.12.21

Dzisiaj jesstem w pracy a wczoraj byłem na naszej budowie. Pierwsze co zrobiłem po przybyciu do domku to napaliłem w kozie. Zimno było jak cholera. Juz po kilku minutach mogłem się rozgrzać przy buchającym ogniu i przyjemnym zapachu drzewa.

Zacząłem wykańczać rusztowanie wokół okien tzn. pozostało mi tylko wykończenie poziome nad oknem. Wbrew pozorom nie było to takie łatwe. Kąt 45 st a wszystkie rusztowania mają kąt prosty. W sumie zrobiłem to na dwa sposoby ale myślę, że oba są poprawne. Teraz jest tam więcej blachy jak będzie płyty GK a to tylko dlatego aby nie pękało. Jedni mówią, ze i tak i tak będzie pękać jest tylko kwestia - kiedy? Może po miesiącu a może po 2 latach. Zobaczymy czy u mnie bedzie pękać (łudzę się, że nie :wink: ) albo kiedy zacznie.

Ociepliłem drugą, 10 cm warstwą wełny (pierwsza ma 15 cm) skosy w naszej sypialni oraz pokoju Szymonka a następnie zamocowałem folię paroizolacyjną aby w końcu ta przeklęta wełna przestała pylić. To tak gryzie w płucach i buzi, że :cry: :evil: ....

Kolejnym zadaniem na wczorajsze popołudnie to wyłożenie folią całego strychu. W sumie to jest od dość długi bo 7,8 m z dwoma skosami po 2,95m pod kątem 45 st co daje dość pokaźne pomieszczenie z tym, że jest przedzielone w 1/3 długość kominem. Jak na stryszek to jest dość pokaźny.

Jak to skończyłem było już po 19 tej i ... do Żoneczki i śpiącego synka.

2005.12.22

Po małym niedogadaniu sekretarki z firmy "od okien" ze swoimi pracownikami zamiast o 9 panowie spotkali sie ze mną o 10. Dlaczego? Umówiłem się, że będę czekał na nich w Kielnie na skrzyżowaniu aby im wskazac drogę jak dojechać do mnie. Co się okazało "Fachowcy" pojechali bespośrednio na działkę bo już wiedzieli gdzie to jest ale nikt mnie ani sekretarki nie powiadomił. Prawdziwa zabawa w kotka i myszkę.

Panowie już zabierali się do roboty (uzupełnienie stopni antywłamaniowych w okuciach do 4 na skrzydło) gdy jeden z nich poinformował mnie, że gdy to zrobią w oknach zniknie mikrorozszczelnienie bo je zastąpią zaczepem.

Jak się nie wkurzyłem :evil: :evil: . Ciśnienie mi się tak podniosło, że cholera.

STOP!!!!!!!!!! Nic nie robicie dopuki nie wyjaśnię tej sprawy z waszym szefem.

Dzwonię. Odbiera sekretarka. Bardzo szybko wyjaśniam, że kolejny raz ktoś prubuje mnie zrobić w balona. Okna bez mikrorozszczelnienie - nieporozumienie - gwarantowaliście mi jeszcze regulację typu lato / zima a tytaj co??? NIC!!!!!!!

Szefa oczywiście nie było ale oiecali, że za parę minut zadzwoni do mnie.

Dzwoni telefon i ja od razu nakręcony : Dzień dobry, przedstawiam się i ... niepozwalając nawet się przywitać kontynuuję mój problem.....

Hallo, hallo słuszę ... Chciałem coś zaproponować - usłyszałem. Słucham. Zamontujemy panu nawiewniki -- za darmo. Już się troszeczkę uspokoiłem choć jeszcze trwało zanim naprawdę byłem spokojny.

Panowie przez 3 godziny uzupełniali zaczepy i rolki (chyba tak to się nazywa) poprzez wymianę okuć we fragmentach na narożnikach lub prostych odcinkach. Teraz to faktycznie okna są takie jak zamówiłem pod względem sztywności choć jak na razie bez mikrowentylacji.

CO do zamontowania umówiłem się na 28.12 - już po świętach. Co z tego wyniknie to zobaczę.

2005.12.25

Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia a ja z Żoneczką, naszym Szymonkiem i moim Bratem (przyjechał na święta po rocznej nieobecności w Polsce) pojechaliśmy na działeczkę by im pokazać co się wydarzyło od ostatniej wizyty. Byli zachwyceni takim postępem prac a tym bardziej, że już dwie sypialnie mają suity.

2005.12.28

Na działce byłem już przed 9 i zacząłem jakieś tam roboty - a jest tam co robić. O 10 dzwonię bezpośrednio do szefa "od oszukanych okien" z zapytaniem czy już wyjechali "fachowcy" do mnie w sprawie zamontowania nawietrzników. Tak już wyjerzdżają ale jeszcze za chwilkę do pana zadzwonię o której będą. Chyba wcześniej bym "umarł w butach" bo nikt już tego dnia z tej firmy do mnie nie zadzwonił.

I gdzie tutaj słowność :x :cry: .

2005.12.29

Dzisiaj, całą najbliższą dobę jestem w pracy zawodowej i w sumię to się cieszę bo zastanawiam się czy bym dzisiajj dojechał na działkę . Przez pół nocy sypało śniegiem i w Redzie nasypało z 15 cm a nawet nie chcę się zastanawiac ile mogło nasypac na działce. Z 40 cm??? Trzeba będzie się kogoś spytać kto w okolicach Kielna mieszka. Może Wlowika, Markusa albo Giergę czy Gosię?

• 3 weeks później...

2006.01.03

Dzisiaj pojechałem kolejny raz do firmy BOSHOR w sprawie mojej reklamacji i... Przecież z panem mamy już wszystko załatwione - usłyszałem kolejny raz. No nie niech mnie drzwi ścisną!!!! Co oni sobie wyprawiają.

Nie były jeszcze dwa punkty antywłamaniowe wstawione oraz naiwetrzaki, które w ramach likwidacji mikrorozszczelnienia mieli mi zamontować.

Suma sumarum przyjadą za tydzień w środę i to już chyba będzie wszystko.

Nie mówię chop dopóki nie przeskoczę.