Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacje w kanadyjczyku

wejlantf

Recommended Posts

Z tego co widziałem w Muratorze i innych źródłach, to tak, robisz otworzy w szkielecie dla rur z wodą, gazem itp. Należy jednak uważać by były możliwie blisko środka belki. Pozostałe instalacje typu wszelkiego rodzaju kable były chowane w osłonkach i prowadzone na zewnątrz szkieletu (przybijane do niego a nie przez niego)

Wszystko w ścianach. Elektryka też. Przewody na 750V. Ja dodatkowo wszystkie kładłem w rurkach RL. Rurki wodne NIBCO klejone w takiej szarej otulinie, coś jak pianka, gąbka. Kupowałem w tym sklepie co i rurki. Nie prowadziłem instalacji w ścianach zewnętrznych. Ze względu na konieczność przecinania paroizolacji i kłopotów z uszczelnieniem. Otwory w słupach to nie problem. Musisz uważać na otwory w deskach konstrukcji stropu. U mnie występują wiązary kratowe.Miejsce i średnica otworów wierconych w dolnym pasie jest ściśle określone.

Kładź wszystko w ściany i już.

• 8 years później...
Również przeczytałem wiele materiałów na temat rozprowadzenia instalacji wody, gazu, CO i elektryki w domach szkieletowych. Dla zainteresowanych podaję jak to zostało rozwiązane w naszym domku(własnie powstaje). Standardowo ściana 15cm konstrukcja + ocieplenie, i do wewnątrz idąc paraizolacja i płyta GK. W moim przypadku na paraizolację idzie ruszt 4cm z wełną i płyta GK. W tej drugiej warstwie ocieplenia idą instalacje wody i elektryki, gaz wchodzi przez przelotkę w ścianie, żeby nie było problemów przy odbiorze, zaś jeśli chodzi o ogrzewanie to parter płyta fundamentowa grzewcza a pięterko doprowadzenie w przestrzeni podwieszonego sufitu. Tam również kanały powietrza z WM i DGP.

Żadne, ale to żadne instalacje nie powinny się znaleźć w ścianie konstrukcyjnej zewnętrznej. Jeśli ktoś uważa inaczej to się myli. Wszystko co możliwe i dopuszczalne wprowadzamy przez posadzkę (fundament, płyta fundamentowa), chyba tylko gazu nie wolno. Rozprowadzamy te instalacje w ruszcie dodatkowym lub ścianach wewnętrznych.

Żadne, ale to żadne instalacje nie powinny się znaleźć w ścianie konstrukcyjnej zewnętrznej. Jeśli ktoś uważa inaczej to się myli. Wszystko co możliwe i dopuszczalne wprowadzamy przez posadzkę (fundament, płyta fundamentowa), chyba tylko gazu nie wolno. Rozprowadzamy te instalacje w ruszcie dodatkowym lub ścianach wewnętrznych.

nie powinny ale praktyka jest inna, często zdarza się że niema innej możliwości jak prowadzenie instalacji w stropach drewnianych, i zasady prowadzenia takich instalacji są pod tym linkiem powyżej

Znam zalecenia publikowane przez p. WN. Jest znawcą budownictwa szkieletowego i do tego praktykiem, o ile pamiętam. Sądzę że nikt rozsądny, nawet On, jeśli jest taka możliwość nie będzie naruszał konstrukcji budynku i jego szczelności. Przecież po coś zakłada się te folie i montuje WM, wię nie potrzebne nam dodatkowe dziury w ścianach.:)