Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny stanu surowego otwartego

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agus,

45 tys.zł z materiałem ?

Ja powinnam może dokończyć swoje/nasze negocjacje z pozostałymi

ekipkami budowlanymi.

Najtańsza cena jaką nam przedstawiono jest..... 14.000 zł. :grin:

Hm, jak to sie ma do tej pierwszej, wręcz satyrycznej oferty. :x

Tym razem ja Was gorąco proszę o poradę, czy ta cena jest ok?

Dom 180 m2, ściany z MAXa, dach ceramiczny.

Ponownie powtórzę, fundamenty juz są.

Pozdrawiam

Pamiętajcie o jednym - najtańsza nie zawsze (chociaż się zdarza) jest najlepsza. KONIECZNIE obejrzyjcie ich budowy. Zwróćcie uwagę na to, w jakim stanie jest budowa i teren wokół(np. bałagan czy jedno miejsce na składowanie odpadków), popatrzcie na sposób murowania (najlepiej z kimś doświadczonym), zadajcie kilka pytań typu: jak obsadzają belki do stropu , jak je poziomują, w jaki sposób (i czy w ogóle) dają ścianki kolankowe itp.

NIedawno wybrałem tynkarza - był najtańszy - odwiedziłem budowę - wyglądała OK. Jak przyszło do rozpoczęcia prac - to wykonawca spóźniał się z dnia na dzień - po 10 dniach oczekiwania wreszcie przyjechał. POnieważ okłamał mnie - wyleciał przed rozpoczęciem prac. Zatrudniłem trochę droższego - zrobił swoje w tydzień - był super.

POzdro

14 tys. za ściany parteru (nośne i działowe), kominy, schody (jeśli są lane), strop, więźbe i ułożenie dachówki to bardzo niska cena.

Ale dokładnie określ zakres prac i potrzebnych materiałów/narzędzi. W budownictwie odwrotnie niż w prawie "wszystko czego NIE DOpowiesz może zostać użyte przeciwko tobie".

Postawienie domu w stanie surowym otwartym to robota dla 3-4 ludzi na ca 2 miesiące. Jakby nie liczyć żadnych podatków, amortyzacji urządzeń i innych cudów to gdyby majstrowi zapłacić 2 tys.miesięcznie, a pomocnikom po 1,5 tys. to wyjdzie mniej więcej 14 tysęcy.

Taniej możesz mieć jakiś nurków, którzy biorą mało bo się na niczym nie znają. Dom to inwestycja na lata i za bardzo oszczędzać nie można. Ośmielę się nawet stwierdzić, że lepiej oszczędzać na wykończeniówce niż na konstrukcji domu - w końcu łatwiej wymienić WC niż strop.

Zamierzam rozpocząć budowę domu w Poznaniu. Lokalne firmy oferują ceny 700-900 zł brutto za m2 pow. użytkowej (z materiałmi). Wydaję mi się to drogo. Czy ktoś może polecić firmę z tego regionu oferującą normalniejsze warunki?

U mnie wyszło bardzo drogo:

-Wykop i ławy domu 16,40 x 12 = 8 tys ( pogoniłem gości jak zobaczyłem próby kantu )

- Wymurowanie z bloczków B 35 43 cm = 6500

- wymurowanie ściany trójwarstwowej z 10 cm ociepleniem styropianem, schodów, kominów ( 3szt. klinkier), chudy beton na gruncie = 36 000

Więźba dach 300 m = 3000

deskowanie i krycie papą = 3000

Wychodzi 56 500 złociszy, a jak się rozglądałem przed zaczęciem budowy to kręciłem nosem na ekipy za 25 - 30 tys.

Faktem jest też i to, że dobre sprawdzone ekipy się cenią.

Pomimo tego nie żałuję wydanych pieniędzy bo satysfakcjonuje mnie jakość wykonanych prac. Gdyby nie ta pierwsza ekipa, chcąca jak najszybciej się dorobić byłoby O.K.

Mieszkam na Podhalu. Unas liczy się powierzchnia zabudowy w metrach kwadratowych razy kwota. Przeważnie od 50 zł do 70 zł.

Liczy sie każdą kondygnację. Ekipa daje swój sprzet.W tej cenie wszystko co trzeba zrobić na kondygnacji.

Stan surowy ktoś postawi w 2 miesiące? Bezbłędnie? Zatrudnię ich u siebie w firmie!!!! Ale najpierw spawdzę jak potrafią "czytać" dokumentację!!! W dwa miesiące stawia się dach "lekko" połamany. Ze wszystkimi obróbkami w co najmniej 4 osoby. W trzy lata stawia się 35 domów - w ogromnym tępie , począwszy od zatrudnienia 30 , w szczycie 100 , w końcu 30 pracowników - z kilku firm specjalistycznych ( murarskie , ciesielsko-betonowo-zbrojarskie , dekarskie).

A tu w dwa miesiące..............cały???? Powodzenia.

Oczywiście wszystkie materiały na czas........

Cena stanu surowego otwartego......jeśli komuś zależy trzeba kosztorsyować w miarę dokładnie i indywidualnie.

Koszt stanu surowego zamkniętego : 1200 - 1500 zł brutto (pokrycie blachodachówką). Firma robi wszystko.

Uparłem się tych 2 miesięcy....ale to chyba przechwałki jakiś supermenów budowlanych

"am" - nie martw się, ja też chyba tak dużo zapłaciłam: 32.000 netto bez fundamentów i krycia blachą). Fundamenty - 2 lata wcześniej kosztowały 4.000, a krycie teraz blachą Regola PLANNJI za 14.000. To wychodzi netto 50.000 za samą robociznę.

Dom miał mieć 134 m2 pow. całkowitej, a zrobiło się ponad 260 m2.

Ale jak ekipa wyceniała, to wiedziała że trochę poddasze podnosimy i nie mogła policzyć metrów na górze. Chociaz rozpisali mi dokładnie ile za co (schody, strop...) to w sumie łatwo policzyć, że wyszło z ich oferty: koszt podzielić przez ilość metrów, które znali (134 parter + 26 doprojektowany garaż), czyli 32.000 : 160 m2 = 200 zł/m2. NATOMIAST WYSZŁO 32.000 : 260 m2 = 123 zł/m2.

Ściana jednowarstwowa + wszystkie wewnętrzne, dwa tarasy ze schodami zewnętrznymi), schody wewnętrzne, dwa kominy z klinkieru, kanalizacja pod wylewką i wylewki oraz więźba (dach połamaniec 300 m2).

SAMA ROBOCIZNA, ale materiały nieraz sami przywozili.

POD WARSZAWĄ, BEZ FUNDAMENTÓW I KRYCIA BLACHĄ. CAŁA RESZTA "ALL INCLUDE".

Nie wybrałam najtańszej oferty i nie wiem jak dalej wykończę (chyba siebie), ale nie żałuję.

B

On 2002-10-07 12:42, Gajka wrote:

Witam wszystkich cieplutko w ten zimny dzionek,

nadal czekamy na wycenę pozostałych ekip.

Budujemy w Małopolsce, betoniarkę możemy dać, to nie problem.

Kierownika robót równiez już mamy.

Może ktoś, z grupy krakowskiej, kto ma stan surowy za sobą,

poleci murarzy ?

Chcemy rozpocząć budowanie w przyszłym roku oczywiście, z Maxa.

Pozdrawiam serdecznie :smile:

Polecam dobrą firmę budowlaną (ekipa) - ok. 5-8 osób,(Tylmanowa woj. małopolskie) sprawdzona , może dać fakturę Vat,

konkretne informacje : moj telefon 607 928 631

U mnie robocizna za stan surowy otwarty tj.: ławy fundamentowe, ściany piwnic murowane z bloczków betonowych i zolowane przeciwwilgociowo, stropy nad piwnicą i parterem zbrojone wylewane, schody do piwnicy i na poddasze, ściany z Maxa, ścianki działowe, 2 kominy z cegły, więźba i krycie blachodachówką kosztowała 16500 pln (bez rachunku). Wykonywała jedna ekipa.

Buduję pod Rzeszowem.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: greg dnia 2002-11-05 15:51 ]