Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny stanu surowego otwartego

Gość

Recommended Posts

jarekp

Tak, niestety cena dotyczy tylko robocizny. Co prawda rozłożona na dwa lata, ale jest taka jaką podałem. Powierzchnia domu to wg.planu 215 m. Nie chciałem się użerać z ekipami, więc wybrałem gościa, który się ceni, ale dobrze robi + długoletnia praktyka w kraju i zagranicą. Efekt dobrze wymurowany budynek - opinia nie tylko moja, ale wszystkich pozostałych fachowców, którzy się przewijają na mojej lub sąsiadki budowie. Myślę, że to w moim przypadku bardzo ważne, bo przeważnie jestem słodki jak miód, ale dość szybko przechodzę w stan skrajnie od tego odbiegający. W efekcie budowa mogłaby się ciągnąć i ciągnąć, albo mógłbym przez jakiegoś oszołama trafić tam gdzie nikomu nie życzę.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam.

znalazlem firme ktora robi stan surowy otwarty za 600zl/m2 - cena zawiera:

Organizacje placu budowy

Nadzór budowlany

Wykonanie :

ław żelbetowych

fundamentów

hydroizolacji pionowej i poziomej

ścian konstrukcyjnych

stropu gęstożebrowego

wieńców

nadproży

tradycyjnej więzby dachowej

pełnego deskowania

Pokrycia dachu papą

material jest wliczony w cene.

czy to duzo czy malo ?

Loniu,

Mój dom jest podobny pod względem powierzchni. Jaką masz ścianę. U mnie we wstępnych kosztorysach najtańszy kandydat na wykonawcę był na poziomie około 145000 PLN ( razem z materialem i wszystkim ). Moja ściana trójwarstwowa ( kratówka+wełna +dziurawka), dach mansardowy kryty na razie w projekcie cementową Brassa ( ale się nad tym zastanawiam ). Dom bez piwnicy i z użytkowym poddaszem. firma z okolic podpoznańskich.

On 2002-10-08 15:38, Gajka wrote:

Agus,

45 tys.zł z materiałem ?

Ja powinnam może dokończyć swoje/nasze negocjacje z pozostałymi

ekipkami budowlanymi.

Najtańsza cena jaką nam przedstawiono jest..... 14.000 zł. :grin:

Hm, jak to sie ma do tej pierwszej, wręcz satyrycznej oferty. :x

Tym razem ja Was gorąco proszę o poradę, czy ta cena jest ok?

Dom 180 m2, ściany z MAXa, dach ceramiczny.

Ponownie powtórzę, fundamenty juz są.

Pozdrawiam

To JEST DOBRA CENA:smile:

• 4 weeks później...
Kochani,cieszę się,że tu trafiłam...Jestem na początku drogi,mam wszystkie pozwolenia,projekty itp,ale nie wiem jeszcze co dalej.Proszę o podpowiedź,czy lepiej zlecać kolejnym firmom poszczególne etapy budowy,czy lepiej( taniej) kompleksowo?Mój dom ma 106m pow użytkowej,leży na stoku,fundament jest trudny...No i ciągle nie wiem w jakiej technologii go stawiać?Pomóżcie!!! Mój adres [email protected]

Zadziwiacie mnie tymi kosztami robocizny stanu surowego!:grin:

Będę wdzięczny za przesłanie na priva kontaktów do dobrych, uczciwych i tanich ekip. Dom 14*13 m z poddaszem uzytkowym, podpiwniczenie w ziemi ok. 20 m2, od wykopów po deskowanie i papę (dach ~250 m2), budowa pod Warszawą.

Na razie nie spotkałem ekipy, która zeszłaby poniżej 25.000 zł (bez rachunku), choć szukałem wśród wykonawców z innych rejonów Polski.

Dziś rozmawiałem z kolejną ekipą.

Dom 145m2 parterowy z poddaszem użytkowym, częściowo podpiwniczony (ok.20m2), garaż podwójny.

Za wykopy, fundamenty, sciany piwnicy,sciany nośne , stropy,schody,ściany działowe, wylewka na parterze i kierownik budowy z uprawnieniami cenią 29 tyś zł brutto. Za wykonanie dachu (więźba, położenie dachówki, wzelka obróbka,orynnowanie ) cenia 57zł/m2

czy to dużo?