Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M50 BIAŁE PIASKI

Recommended Posts

witam

czy ktoś buduje dom wg tego projektu?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=581

spełnia nasze wymagania. jedynie co chemy zmienic, to zamurowac okno w garazu aby wszedł na działkę oraz połączyć garderobę z małą łazienką na pietrze i zrobic tam pralnię z wyjściem na balkon.

Bede wdzięczna za uwagi i spostrzeżenia co do tego projektu.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

To może chociaż napiszemy co nad przekonało do tego projektu i jakie zmiany widzicie....

Ja generalnie układu pomieszczeń nie zmieniam.

Ale zmieniam to:

- nie będzie balkonu przy sypialni

Uważam, że jest zupełnie zbędny, a tylko kłopoty generuje z ociepleniem i uszczelnieniem. Jeden balkon zupełnie wystarczy. Zamiast balkonu będzie daszek tak jak w zakładce "wersje kolorystyczne" tam jest tak samo.

- zmieniam poziom ocieplenia

Przyjmuję zasadę 20 cm styropianu (grunt, fundamenty, ściany)

- dom będzie z betonu komórkowego

- usuwam jeden komin w związku z mechaniczną wentylacją

Co mnie przekonało:

0. Brak skosów

1. Dobry współczynnik potencjalnych kosztów do powierzchni użytkowej (porównywałem kosztorysy w obrębie muratora)

2. Prosta konstrukcja (dachu, ścian)

• 2 weeks później...

1. Brak skosów.

2. Pomysł z usunięciem 2go balkonu nie jest głupi... jeżeli nie zdecyduję się na ten krok to muszę to dobrze zaizolować by potem nie było żadnych problemów.

3. Myślę o rozszerzeniu (narzędzia, kosiarki i inne pierdoły) i przesunięciu garażu (powinno mi to ułatwić zagospodarowanie przedsionka / wiatrołapu - będzie więcej miejsca). Zlikwidowanie wejścia z drugiej strony garażu.

4. Zlikwidowanie 2.6m łazienki na piętrze kosztem większej garderoby w sypialni.

5. Kąt nachylenia dachu wymagany jest min. 35% (wymogi planu zagospodarowania przestrzennego) i to muszę zobaczyć na projekcie bo sam nie wiem jak będzie wyglądać w rzeczywistości.

6. Spiżarka - zabuduję ją półkami i najprawdopodobniej wykombinuję tam jakieś drzwi przesuwne.

Pomysł z usunięciem drzwi do garażu bardzo dobry.

Zastanawiam się też nad usunięciem łazienki w sypialni.

Znalazłem M50 w realu 8)

Wystarczy pojechać do salonu Muratora na ul. Kamionkowska a tam są takie modele miniaturki ich domów, zawsze coś...

http://images40.fotosik.pl/210/6e7a8e9ed872d046m.jpg

http://images47.fotosik.pl/214/e60424efcd8d1ed0m.jpg

http://images39.fotosik.pl/210/518ed34f64c52879m.jpg

Otrzymałem też dokładniejsze plany M50.

http://www.wrzuc.net/get.php?what=xj6b1yp3m50.zip

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...
Witam, my z żoną też jesteśmy poważnie zainterosowani tym projektem, niestety w muratorze nie chcą podać namiarów gdzie takie domy się byduje w Polsce ze względu na ochrone danych osobowych, my jesteśmy z okolic Poznania, może ktoś buduje taki dom i życzliwie może chociaż wstawi zdjęcia domu w realu- białe piaski M50, bedziemy bardzo wdzięczni

• 3 months później...

Witam, jestem własnie w trakcie budowy domu wg projektu "białe piaski".Projekt był tylko podstawą wraz z meżem wprowadzilismy w nim sporo zmian tj:

- budynek został podpiwniczony, piwnica została całkiem schowana w ziemi. Dzięki temu garaż jest teraz w piwnicy, zostały tam również przeniesione inne pomieszczenia - pralnia, kotłownia.

- kształt budynku został wyrównany, na parterze zlikwidowalismy podcień, wciagnęlismy ściany garażu. Teraz budynek ma kształt prostokątu, choć nie do końca bo zostawiśmy wykusz w jadalni i kuchni

- połączyliśmy pokój na parterze z salonem

- przy drzwiach wejściowych z pomniejszonego na rzecz większej spiżarni pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy podręczna garderobę

- klatkę schodową umieściliśmy w korytarzu na wprost drzwi wejściowych

- na piętrze kosztem jednego pokoju powiększyliśmy pozostałe

- zostawilismy balkon nad wykuszem, z drugiiego zrezygnowalismy zostało tylko duże okno zabezpieczone barierką

- zmieniliśmy kąt dachu z 20 na 30 stopni

- w piwnicy oprócz garażu na dwa samochody, pralni, kotłowni udało się jeszcze wygospodarować miejsce na spory ( ok 30 m2) pokój rekreacyjny z malutkim tarasem całkiem schowanym w ziemi (przynajmniej sąsiedzi nie będa podglądać :p)

Jeśli chodzi o szczegóły:

- ściany - silikat, 24 cm styropianu, piwnice 15 cm

- stropy i klatka schodowa monolityczne

- dachówka ceramiczna (w trakcie realizacji)

- planowana wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

- cały parter - ogrzewanie podłogowe, piętro jeszcze nie wiemy

W razie pytań piszcie. Budynek do obejrzenia w Łodzi.

Pozdrawiamy Ania i Adam

• 1 month później...

Cześć!

Fajnie że trochę nas się tu już zebrało.

Śpieszę donieść, że zawiozłem mój projekt M50 po PnB.

Ostatecznie zmiany to:

- likwidacja tarasu - zaprojektowanie zadaszenia nad częścią kuchni i jadalni,

- zastapienie drzwi balkonowych oknem, (w związku z daszkiem, zamiast balkonu)

- zwiększenie ocieplenia ścian do 15 cm,

-likwidacja drzwi do garażu od strony ogrodu,

- likwidacja części kominów pod wentylację mechaniczną.

Zostawiłem ściany 3-warstwowe (oj chyba będę żałować..)

• 1 year później...