Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisanie dzialki i domu w stanie surowym

pio_n

Recommended Posts

Witam,

Problem jest taki: dzialka i dom postawiony za moje pieniadze od poczatku do stanu surowego (obecnego), ale wszystko figuruje na tate. Stalo sie tak gdyz przebywam za granica i wszelkie pozwolenia, zalatwiania byly by nie do przeskoczenia gdyby wymagany byl moj podpis lub obecnosc. Nie zdawalem sobie sprawy ze to tyle kosztuje zeby przepisac dom i dzialke spowrotem na mnie, wiec im szybciej tym lepiej, bo blokuje to front robot.

Moje pytania:

1) da sie jakos to przeskoczyc zeby nie placic podatku od czynnosci cywilno-prawnych gdyby udowodnic ze wszystko bylo finansowane z mojej kieszeni i jest defakto moje ? (wogole dla mnie to jakis sztuczny podatek-zwykle wyludzenie)

2) jak oszacowac wartosc dzialki i budynku na wlasna reke?

3) Kto i w jaki sposob moze w przyszlosci sprawdzic wiarygodnosc mojej wyceny, ktora mam zamiar podac u notariusza?

4) Na ile wycena ta musi byc zgodna z wartoscia rynkowa dzialki i nieruchomosci. W razie ewentualnej kontroli w przyszlosci, jak bede mogl udowodnic faktyczny stan surowy budynku w momencie przepisania, jezeli nie skorzystam z wyceny rzeczoznawcy?

5) przez ile czasu jest wazna wycena rzeczoznawcy i jakie sa przecietne stawki za skorzystanie z takiej uslugi?

Prosze o pomoc, bo nie orientuje sie w polskich realiach prawnych (a raczej bezprawnych).

Z gory dziekuje za wszelkie wypowiedzi i pozdrawiam forumowiczow

Piotr