pio_n 11.08.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam, Problem jest taki: dzialka i dom postawiony za moje pieniadze od poczatku do stanu surowego (obecnego), ale wszystko figuruje na tate. Stalo sie tak gdyz przebywam za granica i wszelkie pozwolenia, zalatwiania byly by nie do przeskoczenia gdyby wymagany byl moj podpis lub obecnosc. Nie zdawalem sobie sprawy ze to tyle kosztuje zeby przepisac dom i dzialke spowrotem na mnie, wiec im szybciej tym lepiej, bo blokuje to front robot. Moje pytania:1) da sie jakos to przeskoczyc zeby nie placic podatku od czynnosci cywilno-prawnych gdyby udowodnic ze wszystko bylo finansowane z mojej kieszeni i jest defakto moje ? (wogole dla mnie to jakis sztuczny podatek-zwykle wyludzenie)2) jak oszacowac wartosc dzialki i budynku na wlasna reke?3) Kto i w jaki sposob moze w przyszlosci sprawdzic wiarygodnosc mojej wyceny, ktora mam zamiar podac u notariusza?4) Na ile wycena ta musi byc zgodna z wartoscia rynkowa dzialki i nieruchomosci. W razie ewentualnej kontroli w przyszlosci, jak bede mogl udowodnic faktyczny stan surowy budynku w momencie przepisania, jezeli nie skorzystam z wyceny rzeczoznawcy?5) przez ile czasu jest wazna wycena rzeczoznawcy i jakie sa przecietne stawki za skorzystanie z takiej uslugi? Prosze o pomoc, bo nie orientuje sie w polskich realiach prawnych (a raczej bezprawnych). Z gory dziekuje za wszelkie wypowiedzi i pozdrawiam forumowiczow Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.08.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie nadążam. A nie może Ci tata zrobić darowizny (bez podatku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 12.08.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A nie prościej - Notarialne pełnomocnictwo dla taty do występowania w Twoim imieniu w sprawach związanych z budową? Koszt ok 50 PLN i brak problemów z wyceną, podatkami, darowiznami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 12.08.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 To co sugeruje Nefer - najlepsza będzie darowizna - wtedy tylko koszty aktu notarialnego, bo darowizna nastąpi między osobami najbliższymi.A dokończenie prac - jak podpowiada lakk - nadal robi to ojciec, ale na podstawie Twojego pełnomocnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts