Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zakonserwować deski na podbitkę strychu?

flowhere

Recommended Posts

Mam ocieplony wełną strych i teraz chciałbym tą wełnę "schować" przybijając do więźby deski (listwy) dł. 1-1,5m, grubość 1,5 cm. Zastanawiam się jakim preparatem to zrobić i w jaki sposób (spryskując pistoletem, malując pędzlem czy też zamaczając, np.w wannie ze środkiem konserwującym). Jaka metoda będzie najszybsza, dość tania i skuteczna?

Mam ocieplony wełną strych i teraz chciałbym tą wełnę "schować" przybijając do więźby deski (listwy) dł. 1-1,5m, grubość 1,5 cm. Zastanawiam się jakim preparatem to zrobić i w jaki sposób (spryskując pistoletem, malując pędzlem czy też zamaczając, np.w wannie ze środkiem konserwującym). Jaka metoda będzie najszybsza, dość tania i skuteczna?

Na upartego to możesz wogóle tego nie konserwować. Cokolwiek zrobisz będzie dobrze. Kieruj się ceną i wyglądem.

Może nieprecyzyjnie sformułowałem swoją wypowiedź-zapytanie?

Chodzi o zakonserwowanie drewna, które będzie wewnątrz budynku, na strychu. Deski są suche jak pieprz i nie były niczym prędzej konserwowane. Nie chciałbym by po jakimś czasie stały się pożywką dla korników i innego robactwa :)

Może nieprecyzyjnie sformułowałem swoją wypowiedź-zapytanie?

Chodzi o zakonserwowanie drewna, które będzie wewnątrz budynku, na strychu. Deski są suche jak pieprz i nie były niczym prędzej konserwowane. Nie chciałbym by po jakimś czasie stały się pożywką dla korników i innego robactwa :)

Robactwo nie bierze się z powietrza. Jeżeli więźba jest zdrowa to nic ci na te drewno nie przejdzie. Leżały sobie gdzieś te deski nie zakonserwowane? Nic się z nimi nie działo? To samo będzie teraz tylko będą przybite.

kup sobie jakiś impregnat wodny - najlepiej jakbyś impregnował przez moczenie (można wykopać rowek i wyłożyć go folią).

Jak kupujesz koncentrat np 1l to przy impregnacja przez moczenie stężenie może być słabsze np 1:19 a jak będziesz malował wałkiem/pędzlem to stężenie musi być większe np 1:9. W tartakach drewno nieraz opryskują z takiego opryskiwacza ogrodowego - przy dużej ilości drewna jest to na pewno wygodne o jakości takiej impregnacji się nie wypowiadam... :-?

są też gotowe impregnaty (nie do rozcienczania) w bańkach 30l. cenowo wychodzi to podobnie - koncentrat około 30zł 1l bańka 30l gotowca ca 90zł.

A masz może nazwę takiego przykładowego produktu? Czy to do rozcięczania czy też już gotowego?

A jaka jest wydajność przy zanurzeniu, przy założeniu że deski są suche? Jak długo moczyć (wkładać i od razy wyciągać czy zostawiać na moment)?

Daj sobie spokój z tym moczeniem! Te deski nie będą narażone na wilgoć. To masę roboty! Jak już bardzo chcesz to pomaluj czymś i tak jak napisałem kieruj się ceną preparatu oraz tym jak to będzie potem wyglądało, żebyś był zadowolony. Po co komplikowac coś co jest proste?