flowhere 12.08.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam ocieplony wełną strych i teraz chciałbym tą wełnę "schować" przybijając do więźby deski (listwy) dł. 1-1,5m, grubość 1,5 cm. Zastanawiam się jakim preparatem to zrobić i w jaki sposób (spryskując pistoletem, malując pędzlem czy też zamaczając, np.w wannie ze środkiem konserwującym). Jaka metoda będzie najszybsza, dość tania i skuteczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.08.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam ocieplony wełną strych i teraz chciałbym tą wełnę "schować" przybijając do więźby deski (listwy) dł. 1-1,5m, grubość 1,5 cm. Zastanawiam się jakim preparatem to zrobić i w jaki sposób (spryskując pistoletem, malując pędzlem czy też zamaczając, np.w wannie ze środkiem konserwującym). Jaka metoda będzie najszybsza, dość tania i skuteczna? Na upartego to możesz wogóle tego nie konserwować. Cokolwiek zrobisz będzie dobrze. Kieruj się ceną i wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowhere 12.08.2009 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może nieprecyzyjnie sformułowałem swoją wypowiedź-zapytanie? Chodzi o zakonserwowanie drewna, które będzie wewnątrz budynku, na strychu. Deski są suche jak pieprz i nie były niczym prędzej konserwowane. Nie chciałbym by po jakimś czasie stały się pożywką dla korników i innego robactwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.08.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może nieprecyzyjnie sformułowałem swoją wypowiedź-zapytanie? Chodzi o zakonserwowanie drewna, które będzie wewnątrz budynku, na strychu. Deski są suche jak pieprz i nie były niczym prędzej konserwowane. Nie chciałbym by po jakimś czasie stały się pożywką dla korników i innego robactwa Robactwo nie bierze się z powietrza. Jeżeli więźba jest zdrowa to nic ci na te drewno nie przejdzie. Leżały sobie gdzieś te deski nie zakonserwowane? Nic się z nimi nie działo? To samo będzie teraz tylko będą przybite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowhere 12.08.2009 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Leżą cały czas na dworzu na tarasie który nie jest narażony na opady (znaczy się zadaszony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.08.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 kup sobie jakiś impregnat wodny - najlepiej jakbyś impregnował przez moczenie (można wykopać rowek i wyłożyć go folią). Jak kupujesz koncentrat np 1l to przy impregnacja przez moczenie stężenie może być słabsze np 1:19 a jak będziesz malował wałkiem/pędzlem to stężenie musi być większe np 1:9. W tartakach drewno nieraz opryskują z takiego opryskiwacza ogrodowego - przy dużej ilości drewna jest to na pewno wygodne o jakości takiej impregnacji się nie wypowiadam... są też gotowe impregnaty (nie do rozcienczania) w bańkach 30l. cenowo wychodzi to podobnie - koncentrat około 30zł 1l bańka 30l gotowca ca 90zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowhere 12.08.2009 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A masz może nazwę takiego przykładowego produktu? Czy to do rozcięczania czy też już gotowego?A jaka jest wydajność przy zanurzeniu, przy założeniu że deski są suche? Jak długo moczyć (wkładać i od razy wyciągać czy zostawiać na moment)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.08.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A masz może nazwę takiego przykładowego produktu? Czy to do rozcięczania czy też już gotowego? A jaka jest wydajność przy zanurzeniu, przy założeniu że deski są suche? Jak długo moczyć (wkładać i od razy wyciągać czy zostawiać na moment)? Daj sobie spokój z tym moczeniem! Te deski nie będą narażone na wilgoć. To masę roboty! Jak już bardzo chcesz to pomaluj czymś i tak jak napisałem kieruj się ceną preparatu oraz tym jak to będzie potem wyglądało, żebyś był zadowolony. Po co komplikowac coś co jest proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowhere 12.08.2009 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może i racja. Przybiję a potem pomaluję tym co mi w ręce wpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.08.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może i racja. Przybiję a potem pomaluję tym co mi w ręce wpadnie. Jak już to pomaluj przed przybiciem z obu stron. Inaczej może się powykrzywiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 12.08.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Może i racja. Przybiję a potem pomaluję tym co mi w ręce wpadnie. Panicznie boisz się robactwa ? Wystarczy byle http://www.e-dach.pl/czym,impregnowac,3035.html Dobrze się rozpuszcza w gorącej wodzie , kupisz go markecie obi , casto. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.08.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A masz może nazwę takiego przykładowego produktu? Czy to do rozcięczania czy też już gotowego? np coś takiego: Koncentrat impregnatu do więźby dachowej TYTAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts