Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewykończone pietro a zima.

robi77

Recommended Posts

mam schody betonowe...

Chodzi tylko o zamknięcie jakąś płytą lub czymś podobnym wejścia po nich na górę. Tak aby nie uciekało ciepło w zimie...i jednocześnie żeby dało się to jakoś zdemontować jak bym chciał wejść na chwile na poddasze.

Płyta ze styropianu przyklejona do cienkiej płyty OSB.

parter mam wykończony ..tynki farba. Tylko nie mam zrobionej góry i schody sa gołe wylane z betonu. Na przyszly rok planuje na górze zrobic KG, podłogi grzejniki no i schody w drewnie

Wejscie po schodach na góre ma jakies 1,5 m na 2.80 i chciałem tam dociąc z płyty osb moze z KG cos w rodzaju ścianki i zrobic może malutkie drzwiczki na zawiasie aby mozna było tam wchodzic.

Moze ktos z was juz przerabaił te operacje i podzieli sie doswiadczeniami.

Co zrobić?

Masz tyle opcji do wyboru:

zabić

zamurować

zasłonić

zastawić

itd.

Jak nie będzie wiało to będzie dobrze.

Z powodu braku ocieplenia góry, w domu napewno bedzie znacznie chłodniej, ale da się przeżyć. Ja miałem podobnie.

Pierwszy sezon to 27m drewna drugi to 11.

Spora różnica, ale nie żałuję. Na układy nie ma rady :wink:

ja zbudowałem ściankę z płyt kartonowo gipsowych i wstawiłem styropian (akurat się mieściło 4 cm między biegiem górnym i dolnym). Od przodu schody zamknąłem drzwiami, pod drzwiami taka przyklejana szczotka - pewnie nie była to jakaś super izolacja, ale wystarczyło żeby zimnem z góry nie zawiewało. Zima za nami, jakoś źle nie było, a na pewno na górze w zimie zimno było - tzn koło 5 - 8 stopni najmniej. Sam jestem ciekaw jak uruchomimy górę ile pójdzie na ogrzewanie, tzn. czy wyjdzie 2 razy tyle co teraz (drugi raz ta sam powierzchnia), czy może tylko 1,5 raza tyle (bo teraz grzałem górę przez strop :-))

jedynie problem mam teraz z żoną, bo tak jej się spodobały te zabudowane schody, że teraz chce tą zabudowę zostawić, włącznie z drzwiami...

ja u siebie rowniez miałem taki problem . Zdecydowałem sie kupić wełnę i we własnym zakresie ociepiłem pierwszą warstwą miedzy krokwiami . Trwało to chwile ale przed mrozami zdążyłem :D

Klatkę schodową zabezpieczyłm grubym kocem i mozna było w międzyczasie wychodzic na poddasze.

temperatura mimo ze nie było grzane na poddaszu utrzymywała sie na plusie

Zabudowane wejście na poddasze, wykonane przez mojego męża. Zdało egzamin mieszkaliśmy tak w zeszłą zimę. A na górze tylko dachówka i folia dachowa.

http://images48.fotosik.pl/182/1fa25abf0cd1621cm.jpg

jakieś stare drzwi, obłożone styropianem i zamontowane na drewnianej konstrukcji z resztek pobudowlanych.

http://images43.fotosik.pl/181/a9ba57c6b45949e3m.jpg

Można wykonać przegrodę wyłącznie ze styropianu. Płyty styropianowe (n.p. 100x50 cm grub. 5cm) skleja się na zakładkę (w 2 kierunkach). Tworzy się płyta o grubości 10cm.

Można dla wzmocnienia i estetyki okleić papierem lub tapetą.

Płynny klej do styropianu można kupić w hipermarketach budowlanych.

Ja mam sklejoną taką płytę (100x150x10), którą kładę na wyłazie strychowym, schodząc ze strychu.

Planuję wykonać przegrody wciskane między glifami okien połaciowych.

Tylko będą jeszcze obrzeża z gąbki i 2 plastikowe rączki do wciskania i wyjmowania przegród.

Całość (z gąbką) oklejona będzie tapetą i po stronie szyby folią aluminiową.

Zarówno na zimę jak i upały.

ja u siebie rowniez miałem taki problem . Zdecydowałem sie kupić wełnę i we własnym zakresie ociepiłem pierwszą warstwą miedzy krokwiami . Trwało to chwile ale przed mrozami zdążyłem :D

Klatkę schodową zabezpieczyłm grubym kocem i mozna było w międzyczasie wychodzic na poddasze.

temperatura mimo ze nie było grzane na poddaszu utrzymywała sie na plusie

gorgonit moge zapytac co juz bylo na poddaszu? wylewki, tynki, jakies istalacje? rozumiem, ze plyt kg nie bylo na pewno :lol: , chyba tez bede"zimowal" bez poddasza :o, pozdro