robi77 12.08.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam, W jaki sposób "zamknąć" niewykończone piętro na zimę ? Nie mam zamiaru go ogrzewać...podobno z płyty OSB można dociąć wymiar i jak sie zaczynają schody wstawić tego rodzaju ściankę.Macie może jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 12.08.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja kupiłem marketowe schody drabinkowe, dorobiłem stelaż z płyt gk i kątowników, wszystko ładnie wykonczone i zamknięte. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 12.08.2009 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 mam schody betonowe...Chodzi tylko o zamknięcie jakąś płytą lub czymś podobnym wejścia po nich na górę. Tak aby nie uciekało ciepło w zimie...i jednocześnie żeby dało się to jakoś zdemontować jak bym chciał wejść na chwile na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.08.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 mam schody betonowe... Chodzi tylko o zamknięcie jakąś płytą lub czymś podobnym wejścia po nich na górę. Tak aby nie uciekało ciepło w zimie...i jednocześnie żeby dało się to jakoś zdemontować jak bym chciał wejść na chwile na poddasze. Płyta ze styropianu przyklejona do cienkiej płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 12.08.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 hmm zamknac to pikus, jak zabezpieczyc chcesz strop przed ucieczka ciepelka z parteru? masz ocieplona polac dachu?niby to, jeden sezon grzewczy tylko, ze mozna byc przez niego pozbawionym paru "tysiaczkow". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 12.08.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 parter mam wykończony ..tynki farba. Tylko nie mam zrobionej góry i schody sa gołe wylane z betonu. Na przyszly rok planuje na górze zrobic KG, podłogi grzejniki no i schody w drewnieWejscie po schodach na góre ma jakies 1,5 m na 2.80 i chciałem tam dociąc z płyty osb moze z KG cos w rodzaju ścianki i zrobic może malutkie drzwiczki na zawiasie aby mozna było tam wchodzic.Moze ktos z was juz przerabaił te operacje i podzieli sie doswiadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 12.08.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ale czy masz ocieploną połać dachu ?Jeżeli nie - to musisz zabezpieczyć strop termicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 12.08.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Co zrobić? Masz tyle opcji do wyboru: zabić zamurować zasłonić zastawić itd. Jak nie będzie wiało to będzie dobrze. Z powodu braku ocieplenia góry, w domu napewno bedzie znacznie chłodniej, ale da się przeżyć. Ja miałem podobnie. Pierwszy sezon to 27m drewna drugi to 11. Spora różnica, ale nie żałuję. Na układy nie ma rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.08.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 wersja megaoszczędna ramka z desek do niej przybita folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 12.08.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 ja zbudowałem ściankę z płyt kartonowo gipsowych i wstawiłem styropian (akurat się mieściło 4 cm między biegiem górnym i dolnym). Od przodu schody zamknąłem drzwiami, pod drzwiami taka przyklejana szczotka - pewnie nie była to jakaś super izolacja, ale wystarczyło żeby zimnem z góry nie zawiewało. Zima za nami, jakoś źle nie było, a na pewno na górze w zimie zimno było - tzn koło 5 - 8 stopni najmniej. Sam jestem ciekaw jak uruchomimy górę ile pójdzie na ogrzewanie, tzn. czy wyjdzie 2 razy tyle co teraz (drugi raz ta sam powierzchnia), czy może tylko 1,5 raza tyle (bo teraz grzałem górę przez strop ) jedynie problem mam teraz z żoną, bo tak jej się spodobały te zabudowane schody, że teraz chce tą zabudowę zostawić, włącznie z drzwiami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgonit 12.08.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 ja u siebie rowniez miałem taki problem . Zdecydowałem sie kupić wełnę i we własnym zakresie ociepiłem pierwszą warstwą miedzy krokwiami . Trwało to chwile ale przed mrozami zdążyłem Klatkę schodową zabezpieczyłm grubym kocem i mozna było w międzyczasie wychodzic na poddasze. temperatura mimo ze nie było grzane na poddaszu utrzymywała sie na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 13.08.2009 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 dziękuje za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 13.08.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 U nas z kasa kiepsko i tez myslę o zamknięciu poddasza .Nasz plan to ocielpić poddasze chodz jedna warstwą wełny .a wejesie z schodów zatkać płyta osb moze by tam jakiś styro przykleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 16.08.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Zabudowane wejście na poddasze, wykonane przez mojego męża. Zdało egzamin mieszkaliśmy tak w zeszłą zimę. A na górze tylko dachówka i folia dachowa.http://images48.fotosik.pl/182/1fa25abf0cd1621cm.jpg jakieś stare drzwi, obłożone styropianem i zamontowane na drewnianej konstrukcji z resztek pobudowlanych. http://images43.fotosik.pl/181/a9ba57c6b45949e3m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Można wykonać przegrodę wyłącznie ze styropianu. Płyty styropianowe (n.p. 100x50 cm grub. 5cm) skleja się na zakładkę (w 2 kierunkach). Tworzy się płyta o grubości 10cm.Można dla wzmocnienia i estetyki okleić papierem lub tapetą.Płynny klej do styropianu można kupić w hipermarketach budowlanych.Ja mam sklejoną taką płytę (100x150x10), którą kładę na wyłazie strychowym, schodząc ze strychu.Planuję wykonać przegrody wciskane między glifami okien połaciowych.Tylko będą jeszcze obrzeża z gąbki i 2 plastikowe rączki do wciskania i wyjmowania przegród.Całość (z gąbką) oklejona będzie tapetą i po stronie szyby folią aluminiową.Zarówno na zimę jak i upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 17.08.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 ja u siebie rowniez miałem taki problem . Zdecydowałem sie kupić wełnę i we własnym zakresie ociepiłem pierwszą warstwą miedzy krokwiami . Trwało to chwile ale przed mrozami zdążyłem Klatkę schodową zabezpieczyłm grubym kocem i mozna było w międzyczasie wychodzic na poddasze. temperatura mimo ze nie było grzane na poddaszu utrzymywała sie na plusie gorgonit moge zapytac co juz bylo na poddaszu? wylewki, tynki, jakies istalacje? rozumiem, ze plyt kg nie bylo na pewno , chyba tez bede"zimowal" bez poddasza , pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts