Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o projekcie DOBRODZIEJ

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Zakupilismy projekt domu Dobrodziej i przymierzam się do jego budowy. Chciałbym zapytac jakich zmian Pani dokonała w projekcie i co poprawiła.

Zamierzam obniżyc dach i obniżyc wysokośc pomieszczeń, i czy to nie bedzie mialo wpływ na wyglad estetyczny.

A co z kotlownią , ? drugie wejscie z zewnątrz, czy pozostanie w środku tak jak w projekcie.

Mieszkam teraz w domu i wiem z doswidczenia że nie jest to dobre rozwiązanie jak kotlownia ma wejscie do domu. Czasem czuc poprostu dym.

Pozdrawiam....

Witam,

Cieszę się, że zdecywaliście się Państwo zakupić ten projekt. Naprawdę jest bardzo dobry!

Dokonaliśmy następujących zmian:

- dodaliśmy z przodu domu dwie symetryczne lukarny w dachu (takie same jak z boku)

- zmieniliśmy troszkę układ pomieszczeń na górze

- podnieśliśmy budynek na fundamencie

- zrezygnowaliśmy z niektórych dzwi wewn

- zmieniliśmy okienko nad gankiem

- zmieniliśmy kształt kolumn.

Dla Nas projekt jest prawie idealny, ale w praktyce różne sprawy wychodzą. Jeżeli chodzi o wysokość pomieszczeń to dla Nas akurat ważne jest że są wyższe. W architekturze dworkowej to i tak minimalna wysokość. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Natomiast boję się skosów na górze. Na szczęście życie ratują Nam lukarny, które są duże i dodają przestrzeni :D . Ja bym nie zmniejszała wysokości. Ten projekt został zaprojektowany przez Pana Sajdaka, który naprawdę wie co robi. Pojektuje dworki od bardzo dawna i jest specjalistą w tej dziedzinie. Bardzo ważna jest wysokość okien, kąt nachylenia dachu. Myślę, że przy tak dużych zmianach Dobrodziej może dużo stracić na wyglądzie zewnętrznym. Bach zajmuje 2/3 domu.

My mamy pompę ciepła w kotłowni, więc raczej nic Nam nie będzie dymiło. Ale jeżeli wybrałabym piec na wegiel/drewno/olej to chyba bym doprojektowała piwnice. Bo to prawda,że ta Nasza kotłownia to raczej spiżarnią jest bardziej. Myślę, że będziemy w stałym kontakcie, bo mało jest osob,które wybrały ten projekt. Życzę powodzenia! Pozdrawiam :wink:

• 4 weeks później...
  • 3 months później...
Po długim niebycie na forum , w końcu dostaliśmy pozwolenie na budowe. A dokładnie 1 marca 2010 r. Data ważna gdyż cała papierologia zajeła nam 6 miesięcy od 1 września 2009 roku do dnia dzisiejszgo .Uprawomocni się w połowie marca. Także za niedługo rozpocznie się praca w związku z budową.

C 176 . Czy ktoś może ma ten projekt albo realizuje. Pozdrawiam.

Na forum są już 2 Dobrodzieje - jeden w oryginale u forumowiczki Beauty, a drugi mój, jednak nieco zmieniony (m.in. rezygnacja z okien dachowych, niższy dach 38', lukarny z przodu i z tyłu zamiast na bokach, piwnica, troszkę inny rozkład pomieszczeń wewnątrz ) :wink: Proponuję założenie dziennika, żebyśmy mogli podziwiać budowę od początku :D To śliczny dworek :D :wink:

• 3 months później...

Dobry Wieczór

W miesiacu kwietniu rozpoczeliśmy budowe Dobrodzieja ,wprowadzilismy trochę zmian

-piwnica pod połową

-kotłownia w piwnicy(drugie wejscie do kotłowni z zewnątrz)

-podniesiony dom

-nachylenie dachu 40

- w kuchni do salonu mniejsze drzwi(jedno skrzydło)

-na górze rezygnacja z ubikacji małej( w planie mamy saune)

-kolankowa podniesiona do 60 cm

- rezy gnacja z okno bocznego w kuchni

TAK w ogóle to sięciesze że jeszcze ktos ten dom buduje bo od dłuzszego czasu ( prawie drugi rok ne mogłem nikogo znaleźć kto rozpoczał jego budowę.Myslałem że gdzieś tkwi jakis feler którego nie zauważyłem w projekcie.

POZDRAWIAM JACEK

Witam wszystkich Dobrodziejów :wave:

Ja też buduję domek według tego projektu od 3 lat, tzn. jestem na etapie wykańczania. Systematycznie podglądam dziennik Moni i Marka oraz Beauty - naprawdę polecam - bardzo dużo inspiracji.

Ogólnie projekt jest dobry - my dodaliśmy lukarny z przodu i podnieśliśmy budynek o kilka bloczków. Na górze zmieniliśmu układ pomieszczeń i garderoby.

Powodzenia dla wszystkich!!! Forum czeka na zdjęcia :)

• 1 year później...

Witam,

My właśnie zaczęliśmy budowę Dobrodzieja - mamy fundament.

W wyglądzie nie zmieniliśmy nic, ponieważ uważamy, że wszelkie takie zmiany psują proporcje budynku i nie jest to już styl dworkowy.

Projekt kupiliśmy bezpośrednio od projektanta - wybraliśmy wersje z innym dołem niż jest na sieci - patrząc wg wskazówek zegara zaczynając od salonu jest jeden pokój, kotłownia, duża łazienka, hol, spiżarka i kuchnia. góra bez zmian.

My zrezygnowaliśmy z wylewanych schodów i dodatkowego WC na piętrze.

Mam prośbę do wszystkich, którzy maja już ściany - powklejajcie jakieś zdjęcia ;)

• 4 months później...