Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka - darowizna- inwestycja

badzior

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wam przedstawić moją sytuację i w miarę możliwości poprosić o radę.

Mój dziadek wyraził chęć obdarowania mnie i mojego brata swoją działką, co oczywiście ma nastąpić w formie darowizny.

Działka ma powierzchnie 5000 m2. Jedyne, co do tej pory udało mi się ustalić to zaświadczenie z UG, w którym informują, że jest to jednostka zabudowy mieszkaniowej z towarzyszącą produkcją ogrodniczą (ozn4.1 MNRO) i nie ma MPZP dla tego terenu.

Dla działki sąsiadującej zostały wydane WZ dla inwestora- firmy budowlanej na budowę 4 budynków mieszkalnych jednorodzinnych. Jednym z załączników jest Analiza zagospodarowania terenu sąsiadującego z tymi działkami, w którym zawarta jest informacja, że działka (ta sąsiednia) jest gruntem rolnym, lecz nie ujętym na liście gruntów, znajdującej sie w art.7 ust. o ochronie gruntów.

Działka jest położona przy drodze krajowej wzdłuż której istnieje wiele firm(ale nie w bezpośrednim sąsiedztwie mojej działki), co za tym idzie bardziej interesowałoby mnie wykorzystanie tej działki pod inwestycję niż pod budowę domu.

1. Jaką klasyfikacje mam przyjąć dla tej działki? Rolna, budowlana? Czy gdzie mam się udać (jaki wniosek złożyć), żeby to ustalić?

2. Jakie są szansę i jakie muszę podjąć kroki, aby uzyskać przeznaczenie działki na inwestycje?

3. W pierwszej kolejności powinienem udać się do notariusza w celu spisania darowizny, czy złożyć wniosek o WZ?

4. Jak ustalić wartość działki przed udaniem się do notariusza?

Pozdrawiam i oczekuję na pomoc :)

1. Jaką klasyfikacje mam przyjąć dla tej działki? Rolna, budowlana? Czy gdzie mam się udać (jaki wniosek złożyć), żeby to ustalić?

Nieruchomość rolna (skoro nie ma MPZP ani WZ).

2. Jakie są szansę i jakie muszę podjąć kroki, aby uzyskać przeznaczenie działki na inwestycje?

Nie wiem, wszystko zależy od treści WZ, a jej treść - od wyników analizy urbanistycznej w tzw. obszarze analizowanym. Przeczytaj art. 64 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

3. W pierwszej kolejności powinienem udać się do notariusza w celu spisania darowizny, czy złożyć wniosek o WZ?

Możesz wystąpić o WZ nie będąc właścicielem.

4. Jak ustalić wartość działki przed udaniem się do notariusza?

Rozsądnie, tzn. oszacować najlepiej na minimalnym, ale realnym poziomie, ale do przyjęcia przez notariusza i urząd skarbowy. Możesz też zamówić wycenę u rzeczoznawcy majątkowego.

I jeszcze jedno, skoro działkę zamierzasz wykorzystać jako inwestycję, tzn. bez sentymentów typu "utrzymanie ojcowizny w rodzinie" uzyskać przeznaczenie "lepsze" niż rolne i ją sprzedać, weź pod uwagę, że jeśli nawet nie zapłacisz teraz podatku od darowizny, to 19 proc. zryczałtowany podatek od dochodu będzie naliczony przy sprzedaży.

Możesz się od niego uchronić nie sprzedając nieruchomości przez 5 lat od zakupu (licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie) lub też składając w US deklarację, że uzyskane środki przeznaczysz na cele budowlane lub zakup innej nieruchomości (i po dwóch latach przedstawisz US dowody).

Jak obliczyć dochód (podstawę opodatkowania)? Należy ustalić przychód i koszty uzyskania. Przychodem jest wartość nieruchomości wyrażona w cenie określonej w umowie, pomniejszona o koszty odpłatnego zbycia (np.opłatę notarialną, skarbową, sądową, koszty pośrednika obrotu nieruchomościami).

Tu definicja z jednej ze stron "podatkowych":

Za koszty uzyskania przychodu z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości nabytych w drodze spadku, darowizny lub w inny nieodpłatny sposób, uważa się udokumentowane nakłady, które zwiększyły ich wartość, poczynione w czasie ich posiadania oraz kwotę zapłaconego podatku od spadków i darowizn w takiej części, w jakiej wartość zbywanej rzeczy lub prawa przyjęta do opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn odpowiada łącznej wartości rzeczy i praw majątkowych przyjętej do opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn.