badboyryba-M05aL 12.08.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam, Mam pytanko.Mam dach z pełnym deskowaniem, pokryty papą.Chcę zrobić szczelinę dylatacyjną pomiędzy deskami a wełną - ok 4 cm.Problem pojawia się w dwóch miejscach - przy krokwiach koszowych (tam szczelina zostanie przerwana przez inne krokwie) i w samej kalenicy (cieśle nie zostawili szczeliny przy kalenicy).Jaka jst na to rada?Słyszałem, że niektórzy przewiercają takie krokwie i kalenicę...Co robić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotny_żagiel 13.08.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ja, tam gdzie był problem (krokwie przy koszach) przewiercałam kilka - kilkanaście otworów, tak, żeby była wentylacja. Konsultowałam to wcześniej ze znajomym inż. budowlanym, żeby nie doprowadzić do zbytniego osłabienia konstrukcji. Co do kalenicy to nie wiem, bo ja mam zostawiony sufit i ocieplenia nie ciągnełam pod sama kalenice, ale po to, żeby przestrzeń była wentylowana też mam wycięte deski pod kalenicą. Na dachu mam na papie krycie z blachodachówki więc mogłam sobie na to pozolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badboyryba-M05aL 14.08.2009 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 a jakie duże były te otwory i w którym miejscu krokwii je wierciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts