tutli_putli 12.08.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Mój małżonek wymyślił sobie, że nie będzie ściągał humusu przed wylaniem fundamentów. Wymyślił sobie że wyleje dwadzieścia centymetrów poniżej warstwy humusu i ściagnie go koparka już po wylaniu cementu, a przed wybudowaniem bloczków fundamentowych. Argumentuje to tym, że jak ściągnie humus to mu się będzie wszystko w trakcie kopania osypywało do środka w trakcie wykopywania. Mnie to się wydaje co najmnie jakieś dziwne i nielogiczne i mam spore wątpliwości co do takiej metody. Ale może ja blondynka i się nie znam? Błagam może się ktoś wypowiedzieć na ten temat czy to prawidłowa kolejność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.08.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Kombinuje faktycznie jakoś jak koń pod górę.jednak najważniejsze to go nie zniechęcać - jeszcze cala budowa przed wami. Ważne, że chce i jest kreatywny. Niech robi jak chce, jak się chłop uprze, to nic nie pomoże - tylko, żeby mu koparka nie wpadła do tych wykopów z chudziakiem i żeby ich nie zasypała, bo się narobi jak głupi odkopując. Z panami koparkowymi różnie bywa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.08.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 No właśnie cała budowa ... i coś czuje, że jak tak rozwinie tą kreatywność to będziemy mieć inaczej niż wszyscy. Nie zdziwię się jak mi powie, że zaczniemy np. od dachu ...będzie się doradzał koparkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 12.08.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Eeee... tam.Nie przejmuj się. Najważniejsze, że w ogóle ma zamiar ściągnąć humus.Jeżeli macie sam piach jak u mnie, to rzeczywiście będzie sie zawalało.Pod fundamenty będzie kopała maszyna jak sądzę, więc co za problem wykopać nieco szersze rowy.Pomysł męża trochę szalony, bo będzie musiał przejechać koparą po ławach, oby to się źle nie skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 12.08.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Nie wyobrażam sobie tego własnie z powodu jazdy koparą po wylanym betonie Nie spotkałam się jeszcze tutaj na forum z takimi metodami ale nie przeczytałam wszystkich postów z całego forum od A do Z Na pewno gdzieś ktoś tak już robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.08.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Tu humus ściągali, albo i nie: http://forum.muratordom.pl/czy-trzeba-usuwac-humus,t3643.htm?highlight=warstwa%20humusu http://forum.muratordom.pl/humus-zbierac-z-calej-dzialki-czy-tylko-spod-domu,t30816.htm?highlight=warstwa%20humusu http://forum.muratordom.pl/czy-humus-musi-byc-zdjety,t30287.htm?highlight=warstwa%20humusu http://forum.muratordom.pl/kiedy-zdjac-humus,t16312.htm?highlight=warstwa%20humusu http://forum.muratordom.pl/zdjecie-humusu,t2120.htm?highlight=warstwa%20humusu http://forum.muratordom.pl/dobrze-zdjety-humus-czy-zle-skad-wiedziec,t47657.htm?highlight=humus http://forum.muratordom.pl/humus-ile-sciagac,t44500.htm?highlight=humus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.08.2009 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie wyobrażam sobie tego własnie z powodu jazdy koparą po wylanym betonie Nie spotkałam się jeszcze tutaj na forum z takimi metodami ale nie przeczytałam wszystkich postów z całego forum od A do Z Na pewno gdzieś ktoś tak już robił Ło rany - na tych fundamentach ma stac pareset ton domku, a Ty sie martwisz kopareczka (max 10t) ? Mozesz tez do tego wziasc minikoparke <2t i wtedy to i po 3-4 dniach mozna smigac i na lawach nie zrobi to ZADNEGO wrazenia pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie nie pokręciłam. Owszem będą wylewane w gruncie ale pomiędzy tym wylaniem ma zostać humus, który zostanie wybrany właśnie dopiero po wylaniu. Koparka faktycznie będzie mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 13.08.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Może bedzie dobrze a może nie bardzo... ciekawe podejscie. Oczami wyobraźni to widze ale czy rzeczywiscie bedzie to takie ułatwienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Cieszynianko - wielkie dzięki za linki. To co tam przeczytałam potwierdza jednak cały czas moje zdanie na temat bezwzględnego ściągania humusu, zaraz na samym początku, nawet przed wytyczeniem domu przez geodetę. Tylko jak to wytłumaczyć takiemu uparciuchowi jak mój małż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.08.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Cieszynianko - wielkie dzięki za linki. To co tam przeczytałam potwierdza jednak cały czas moje zdanie na temat bezwzględnego ściągania humusu, zaraz na samym początku, nawet przed wytyczeniem domu przez geodetę. Tylko jak to wytłumaczyć takiemu uparciuchowi jak mój małż ? Może każ Mu to przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 13.08.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 U mnie fundamenty lane do gruntu i humus ściągany po wylaniu betonu ale nie koparką tylko ręcznie. Takie były warunki. Rowy kopane łyżką 30 i tak wyszły prawie jak 50. Bez trawy i małych korzonków wyszłyby pewnie 50cm na dole a 150 u góry. A to dlatego, że u mnie czysty piasek zaczyna się na głębokości 10 - 15 cm. W kilku miejscach i tak się oberwało, tam zostało podszalowane tym co było - boki starej szafy, drzwi z desek od wyburzonej już szopy itp. Dwa dni po wylaniu fundamentów 6 chłopa wzięło się za usówanie humusu ze środka. Najpierw darnie - jeden ciągnął, drugi podcinał szpadlem. Odchodziły płaty po 0,5m2. Darnie wywieziono poza obrys domu, łopatami zebrano pozostałości, aż do poziomu czystego, nienaruszonego piasku. Dalej poszło już standardowo - podmurowanie z bloczka, dysperbit, zasypanie piachem, zagęszczanie, chudziak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 13.08.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Ma rację.Humus podczas kopania będzie wszystko trzymał jeśli mają być fundamenty lane do gruntu to dobre rozwiązanie. Ja tak robiłem, humus zdjeła koparka po wyszalowaniu ścian wyżej. (koparka nie wjeżdżała do środka lecz zdejmowała z zewnątrz łychą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 13.08.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 my nie ściągaliśmy humusuu nas same piaski - więc by się obsypywało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.08.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Tylko jak to wytłumaczyć takiemu uparciuchowi jak mój małż ? podobno....nieraz działa odstawienie od piersi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Może każ Mu to przeczytać Nagadałam mu dokładnie co myślę o takich szaleństwach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 U mnie fundamenty lane do gruntu i humus ściągany po wylaniu betonu ale nie koparką tylko ręcznie. Takie były warunki. Rowy kopane łyżką 30 i tak wyszły prawie jak 50. Bez trawy i małych korzonków wyszłyby pewnie 50cm na dole a 150 u góry. A to dlatego, że u mnie czysty piasek zaczyna się na głębokości 10 - 15 cm. W kilku miejscach i tak się oberwało, tam zostało podszalowane tym co było - boki starej szafy, drzwi z desek od wyburzonej już szopy itp. Dwa dni po wylaniu fundamentów 6 chłopa wzięło się za usówanie humusu ze środka. Najpierw darnie - jeden ciągnął, drugi podcinał szpadlem. Odchodziły płaty po 0,5m2. Darnie wywieziono poza obrys domu, łopatami zebrano pozostałości, aż do poziomu czystego, nienaruszonego piasku. Dalej poszło już standardowo - podmurowanie z bloczka, dysperbit, zasypanie piachem, zagęszczanie, chudziak... Niestety nie dysponujemy siła 6 chłopa i powierzchnia do zdarcia wynosi prawie 300metrów kwadratowych Długa i ciężka by to była praca. Poza tym grunt obfituje w kamienie sporej wielkości na głebokości jakieś 40 - 50 cm. Bez ciężkiego sprzetu się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Tylko jak to wytłumaczyć takiemu uparciuchowi jak mój małż ? podobno....nieraz działa odstawienie od piersi... no ileż można ... po pewnym czasie przestaje skutkować - efekt adaptacji i siła przetrwania biorą górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 13.08.2009 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 my nie ściągaliśmy humusu u nas same piaski - więc by się obsypywało Anetina u nas jest jakis piasek ale dość głęboko, poza tym grunt usiany kamieniami (czyt. głazami) Sprawę rozwiązał nam już dzisiaj geodeta, (dobry znajomy męża) który zażądał wręcz usunięcia z zapasem tego humusu przed wytyczeniem budunku z powierzchni ok. 300 metrów kwadratowych. Nomen omen budynek ma jakieś 18m na 24m (licząc w lini prostej bez załamków i uskoków ścian) więc ciężko by go było tyczyć w trawie, później jeszcze ją zrywać z pomiędzy fundametów. Tych fundamentów i ław trochę jednak będzie, zresztą ławy od początku miały być szalowane tylko teraz coś się temu mojemu poprzestawiało z tej radości, że budowa tuż tuż Oczywiście użyłam wszystkich wyczytanych forumowych argumentów do przekonywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.08.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 U mnie elegancko był humus wyciągnięty łyżką koparki dopiero po ławach i bloczkach. Troszkę też uruchomiłem łopaty dla dokładności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts