Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie obciążenie schodów betonowych?

Wito2008

Recommended Posts

mam w domku schody betonowe , jakieś 12 stopnii chcę to obłożyć granitem, na jakie obciążenia są projektowane takie schody? Czy to się nie zawali? Stopnie granitowe 3cm grubości , stopnica waży pewnie ze 30kg + podstopnica jakieś 10kg. Czyli na jeden stopień 40kg a na całość 500kg, czy to dużo?

Ważne jest jakie było ich zbrojenie - jaka jest ich konstrukcja (proste zabiegowe, jak jest kotwiony spocznik). Najlepiej zapytaj projektanta.

Rada z przymróżeniem oka - Możesz przeprowadzić doświadczenie, gdy na schody wejdzie 10 osób licząc średnio po 80 kg i nic - to możesz dawać te 500 kg.

Pozdr.

• 8 years później...
Podpinam pod temat bo mam podobny problem. Sprawa tyczy się obciążenia jednej z krawędzi schodów dwubiegowych (lewa krawędź na części przed spocznikiem), mam na tej krawędzi zaplanowane postawienie ścianki z bloczka. Schody zostały specjalnie przedłużone o 10 cm tak by ściana postawiona na krawędzi schowała się pod drugi bieg schodów. Problem urodził się bo nie mogę nigdzie dostać bloczka z betonu komórkowego o szerokości 10 cm, dostępna jest 8 cm i 12 cm od ręki. Pytanie tylko jak mocno mogę obciążyć owe schody żelbetowe (12 cm płyta zbrojona żebrówką fi 12). Na ścianę przypada ok 25 bloczków tzn jakieś 250 kg rozłożonych na 7 stopni, czy takie lewostronne obciążenie pierwszego biegu będzie miało jakiś poważny wpływ na konstrukcję oraz użytkowanie schodów ? Mam też sporo bloczka z silikatu N12 przeliczyłem że wykonanie takiej ściany N12 obciąży schody hm na jakieś 360 kg ... to już sporo ale czy w granicach rozsądku ?