pierozek 12.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Z racji tego, że czasem komuś wyremontuje pokój (tylko, że zawsze za free), dostałem małą robótkę już za prawdziwe pieniążki. Tylko nie wiem ile się bierze... W remont wchodzi:- Drapanie ścian i zrywanie tapet- Gipsowanie (ile za m^2?)- Malowanie (tu też na m^2?)- Usunięcie grzyba (nowy tynk, na szczęście tylko w rogu pokoju)Pomieszczenie nie jest duże Wiadomo, do tego dochodzą również takie pierdoły jak gruntowanie, przygotowanie pokoju itp. to też się liczy? Jak to się liczy? Mam też i pytania:- Po zdarciu starej farby i oczyszczeniu ścian, przez gipsowaniem gruntowanie tak? Raz starczy?- Ile nowy tynk schnie? I kiedy można na nim wykonywać pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierozek 13.08.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Szkoda, że nikt pomóc nie może, chyba sobie pory złe wybrałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.08.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Z racji tego, że czasem komuś wyremontuje pokój ... Jak to się liczy? Taki kosztorys na szybko z dokładnością +/- 20% robi się tak: - Wiem (lub zakładam) ile mi to zajmie dni - X - Dniówka w wysokości Y mnie zadowala - Jeśli robię to lepiej niż inni wykonawcy doliczam procent Z Robocizna wynosi = X * Y + Z Przykład: 10 dni x 150zł + 10% = 1650zł Po 2-3 zrealizowanych zleceniach zobaczysz co jest dla Ciebie bardziej opłacalne, a na czym dokładasz i zapewne wypracujesz sobie jakieś indywidualne stawki na poszczególne prace. Po 5-8 dobrze wykonanych zleceniach klienci zaczną sami do Ciebie dzwonić i wtedy zaczniesz to jeszcze inaczej liczyć P.S. To jest forum inwestorów, a nie wykonawców. Nie podcina się gałęzi na której się siedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts