volwo0305 12.08.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 13.08.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Chcesz gniazdo połaczyć z włącznikiem światła czy jak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.08.2009 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej Jeżeli instalacja jest zrobiona prawidłowo to nie da się podłączyć z puszki wyłącznika tylko z górnej .Puszka wyłącznika nie ma przewodu "O". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.08.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Może mieć jeśli instalacja jest bezpuszkowa. Nie mniej jednak byłoby to niewłaściwe podłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej szybko to tylko króliki... nie wolno podłączać gniazd do obwodów oswietleniowych, bo przeważnie mają za cienkie przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.08.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej szybko to tylko króliki... nie wolno podłączać gniazd do obwodów oswietleniowych, bo przeważnie mają za cienkie przewody. U mnie wszystkie przewody są takie same. I zrobiłem tak jak autor wątku chce tzn podłączyłem gniazdko do wyłącznika światla (jest tam o zgrozo nawet 0). Miałem do wyboru wypruć 3mb ściany (tynku) połozyć kabel i zatynkować bruzdę. Albo rozwalić 1mb tynku i połozyć kabel. Przy czym wiem ze na tym gniazdku bedzie co najwyzej podłaczony telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 13.08.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 To ja jeszcze zapytam jako niedoświadczony królik Jak podłączyć 3 włączniki pod 1 punkt oświetlenia? 2 to wiadomo schodowy a 3 to krzyżowy? Jakis szybki schemacik poproszę jak ktoś ma pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 13.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 ... jak napisałeś, 2 schodowe + krzyżowy. Schodowe normalnie, a krzyżowy ... krzyżowo, czyli po przekątnej... Pzdr J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 13.08.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 To ja jeszcze zapytam jako niedoświadczony królik Jak podłączyć 3 włączniki pod 1 punkt oświetlenia? 2 to wiadomo schodowy a 3 to krzyżowy? Jakis szybki schemacik poproszę jak ktoś ma pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 To ja jeszcze zapytam jako niedoświadczony królik Jak podłączyć 3 włączniki pod 1 punkt oświetlenia? 2 to wiadomo schodowy a 3 to krzyżowy? Jakis szybki schemacik poproszę jak ktoś ma pod ręką. Kup przkaźnik bistabilny i będzie znacznie prościej. Schemat jest na przekaźniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej szybko to tylko króliki... nie wolno podłączać gniazd do obwodów oswietleniowych, bo przeważnie mają za cienkie przewody. U mnie wszystkie przewody są takie same. I zrobiłem tak jak autor wątku chce tzn podłączyłem gniazdko do wyłącznika światla (jest tam o zgrozo nawet 0). Miałem do wyboru wypruć 3mb ściany (tynku) połozyć kabel i zatynkować bruzdę. Albo rozwalić 1mb tynku i połozyć kabel. Przy czym wiem ze na tym gniazdku bedzie co najwyzej podłaczony telefon. Gratuluję pomysłu. Nie ma to jak robić od razu muzeum, albo inną archeologię. Tynk wszystko przykryje, nawet sznurki. Za to wszyscy będą widzieć kafelki, więc na kafelki nie pożałuję kasy. A protokół pomiarowy się kupi za dwie flaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aawol 13.08.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Gratuluję pomysłu. Nie ma to jak robić od razu muzeum, albo inną archeologię. Tynk wszystko przykryje, nawet sznurki. Za to wszyscy będą widzieć kafelki, więc na kafelki nie pożałuję kasy. A protokół pomiarowy się kupi za dwie flaszki. Przepraszam a co jest nie tak w tym że wszystkie przewody są takie same? Cała instalacja w moim domu zrobiona jest z przewodu 2,5 mm/750 V - jakoś elektryk robił kolejny sprawdzał żadnej flaszki nie dawałem ( nawet po piwie). Taki przewód miałem taki założyli. Czy to w czymś przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.08.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie powinno się mieszać obwodów oświetleniowych i gniazdowych, ale formalnego zakazu nie ma. Cieńsze przewody nie stanowią problemu, bo jeśli są cieńsze to są podpięte pod inne zabezpieczenie (mniejsze). Tak na zdrową logikę: trudno sobie wyobrazić sytuacje, że zrobienie brakującego gniazda np: w spiżarni do wentylatora wiązałoby się z kuciem płytek w kuchni do najbliższego gniazdka. Gdybym to zaproponował klientowi to zawołałby karetkę pogotowia po mnie Jeśli instalacje robił elektryk metodą bezpuszkową to w puszce jak najbardziej obecne są faza L, neutralny N i ochronny PE. Jeśli instalacje robił "elektryk" to w puszce są "chyba faza" i niewiadomo co XX. Prawidłowy schemacik: http://www.sim.lodz.pl/sim/schem7.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.08.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Niby wszysto przemyślałm, projekt rozrysowany, dodatkowo rozrywowałam sobie ustawienie sprzetów , mebli. Przez tydzień myśłałm co jeszcze się przyda, gdzie gniazdko, gdzie pstryczek, gdzie oświatlenie, miałam 3 miesiące czasu na dumanie. I tak skończyło się na tym że przenosiliśmy 4 kontakty, dorabialiśmy kolejne 2, pruliśmy nowe tynki bo zapomniałam że w łazience to światełko jeszce tu i tam. Także nie da się przewidzieć wszystkiego w 100 %, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Gratuluję pomysłu. Nie ma to jak robić od razu muzeum, albo inną archeologię. Tynk wszystko przykryje, nawet sznurki. Za to wszyscy będą widzieć kafelki, więc na kafelki nie pożałuję kasy. A protokół pomiarowy się kupi za dwie flaszki. Przepraszam a co jest nie tak w tym że wszystkie przewody są takie same? Cała instalacja w moim domu zrobiona jest z przewodu 2,5 mm/750 V - jakoś elektryk robił kolejny sprawdzał żadnej flaszki nie dawałem ( nawet po piwie). Taki przewód miałem taki założyli. Czy to w czymś przeszkadza? Sorry, za daleko poleciałem. Zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie powinno się mieszać obwodów oświetleniowych i gniazdowych, ale formalnego zakazu nie ma. Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. § 188. 1. ... 2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagajŕcych indywidualnego zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.08.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor pytania ma wyodrębnione obwody, ale nadal nie widzę słowa "zakaz", "zabronione", "niedopuszczalne", etc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.08.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam mam pytanko jak podłączyć gniazdko od wyłącznika prosze o szybką dorade pozdrawiam hej szybko to tylko króliki... nie wolno podłączać gniazd do obwodów oswietleniowych, bo przeważnie mają za cienkie przewody. U mnie wszystkie przewody są takie same. I zrobiłem tak jak autor wątku chce tzn podłączyłem gniazdko do wyłącznika światla (jest tam o zgrozo nawet 0). Miałem do wyboru wypruć 3mb ściany (tynku) połozyć kabel i zatynkować bruzdę. Albo rozwalić 1mb tynku i połozyć kabel. Przy czym wiem ze na tym gniazdku bedzie co najwyzej podłaczony telefon. Gratuluję pomysłu. Nie ma to jak robić od razu muzeum, albo inną archeologię. Tynk wszystko przykryje, nawet sznurki. Za to wszyscy będą widzieć kafelki, więc na kafelki nie pożałuję kasy. A protokół pomiarowy się kupi za dwie flaszki. Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. Przemyśl to. Później przemyśl jeszcze raz i napisz ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 13.08.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Gratuluję pomysłu. Nie ma to jak robić od razu muzeum, albo inną archeologię. Tynk wszystko przykryje, nawet sznurki. Za to wszyscy będą widzieć kafelki, więc na kafelki nie pożałuję kasy. A protokół pomiarowy się kupi za dwie flaszki. Przepraszam a co jest nie tak w tym że wszystkie przewody są takie same? Cała instalacja w moim domu zrobiona jest z przewodu 2,5 mm/750 V - jakoś elektryk robił kolejny sprawdzał żadnej flaszki nie dawałem ( nawet po piwie). Taki przewód miałem taki założyli. Czy to w czymś przeszkadza? Sorry, za daleko poleciałem. Zwracam honor. No Prawda jest taką ze mogłem albo poświęcić swoje 4h ma zrobienie tego. Albo poświęcić 1h i mieć coś prawie takiego samego. Wiem co mówią przepisy. Powinienem rozdzielić te obwody. Mam już napisaną oddzielną instrukcję (gniazdko X wylaczane bezpiecznikiem ze światłem I). Mi to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 13.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor pytania ma wyodrębnione obwody, ale nadal nie widzę słowa "zakaz", "zabronione", "niedopuszczalne", etc.... ale jest "należy". zdaje się, że to nakaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts