Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie gniazdek i włącznika

Recommended Posts

Kup przkaźnik bistabilny i będzie znacznie prościej. Schemat jest na przekaźniku.

Trzeba by przewody prowadzić do każdego włącznika z rozdzielni i taki przekażnik pobiera prąd. Gdzieś czytałem o wadach takiego urządzenia ale nie mogę sobie przypomnieć o co chodziło.

Polecacie takie rozwiązanie zamiast schodowy>krzyżowy>schodowy?

Przekaźniki bistabilne są produkowane w trzech wersjach:

- podtynkowe

- nadtynkowe

- do montażu na szynie DIN

Ty możesz zastosować przekaźnik podtynkowy, który dasz w jednej z puszek z wyłącznikiem. Od pozostałych wyłączników ciągniesz przewód do tego przekaźnika.

Tak, takie ustrojstwo pobiera prąd, powiedzmy 2W, co w skali roku daje około 9kW, czyli ~4zł.

Czy jesteś w stanie odmówić sobie przyjemności jednego piwa na rok?

Ale jest też drugie dno. Rozwiązanie na przekaźniku jest bardziej awaryjne od rozwiązania bez przekaźnika. W końcu to tylko elektronika. I jeśli nie masz zdolności bardziej manualnych to sam tego nie naprawisz w przeciwieństwie do rozwiązania klasycznego na schodowych i krzyżowych.

Oba rozwiązania są poprawne, wybór należy do Ciebie.

Przekaźniki bistabilne są produkowane w trzech wersjach:

- podtynkowe

- nadtynkowe

- do montażu na szynie DIN

Ty możesz zastosować przekaźnik podtynkowy, który dasz w jednej z puszek z wyłącznikiem. Od pozostałych wyłączników ciągniesz przewód do tego przekaźnika.

Tak, takie ustrojstwo pobiera prąd, powiedzmy 2W, co w skali roku daje około 9kW, czyli ~4zł.

Czy jesteś w stanie odmówić sobie przyjemności jednego piwa na rok?

Ale jest też drugie dno. Rozwiązanie na przekaźniku jest bardziej awaryjne od rozwiązania bez przekaźnika. W końcu to tylko elektronika. I jeśli nie masz zdolności bardziej manualnych to sam tego nie naprawisz w przeciwieństwie do rozwiązania klasycznego na schodowych i krzyżowych.

Oba rozwiązania są poprawne, wybór należy do Ciebie.

Dzięki za konkretną informację nie ma problemu z odmową jednego piwa ;)

Jakoś rozwiązanie umieszczenia w puszkach do mnie nie przemawia elektronika powinna mieć swoje miejsce w rozdzielni.

Wybiorę jednak klasyczne rozwiązanie.

Jeszcze się upewnię do wyłącznika schodowego mam pociągnięte zasilanie z niego do krzyżowego 3 żyły i z krzyżowego do drugiego schodowego 3 żyły czy wystarczy taka ilość przewodów i z którego najlepiej zasilić żarówki.

Wpadło mi na myśl teraz inne rozwiązanie na temat przekaźnika może ktoś będzie w temacie i coś podpowie.

Chcę trochę zautomatyzować 1 roletę, do rolety mają być 2 wyłączniki i reagować na porę dnia (wieczór, noc). Jakie rozwiązanie byście polecili?

Jakoś rozwiązanie umieszczenia w puszkach do mnie nie przemawia elektronika powinna mieć swoje miejsce w rozdzielni.

Skoro budowa układu przeznaczona jest do puszki, to tam jest jej miejsce. Nie wydziwiaj.

Chcę trochę zautomatyzować 1 roletę, do rolety mają być 2 wyłączniki i reagować na porę dnia (wieczór, noc). Jakie rozwiązanie byście polecili?

wyłącznik zmierzchowy dowolnej firmy. Też są w wersjach do rozdzielni i do puszki, z wbudowanym czujnikiem światła i wyprowadzanym na zewnątrz. Do wyboru, do koloru.

Wybierz się do najbliższej hurtowni elektrycznej i pooglądaj katalogi. Zobaczysz jeszcze wiele rzeczy przydatnych w domu.

Ja mam rolety sterowane radiowo i do tego jeden wyłącznik (bodajże 4 kanalowy) czasowy z tygodniowym kalendarzem. Wszystko firmy Somfa. Daje ci to ten plus ze możesz ustawić o której godzinie mają ci sie rolety rozwijać. Czyli np sobota 6 rano ci nagle roleta nie zacznie hałasować ;)

Poszukaj czegoś takiego do rolet standardowych (nie radiowych).

Innym (lepszym) rozwiązaniem automatyzacji jest zastosowanie programowalnych wyłączników czasowych, wersja full wypas to zegar astronomiczny ;)

Możesz na nich zrealizować taki scenariusz:

- rolety o poranku (godz. 6:33) podnoszą się powiedzmy o 10cm, żebyś nie musiał zapalać światła z samego rana wstając z łóżka

- o godzinie 7:05 podnoszą się na maksa, przygotowujesz się i idziesz do pracy

- w czasie Twojej nieobecności rolety są opuszczone do zera

lub

- w czasie Twojej nieobecności rolety zamykają się i otwierają zgodnie z ruchem słoneczka, nie dopuszczając do przegrzewania się pomieszczeń

- o godzinie 18:27 rolety domykają się do 50% wysokości

- w takiej pozycji czekają do momentu aktywowania alarmu bądź naciśnięcia specjalnego przycisku

Zegar astronomiczny uwzględnia zmianę czasu wschodu i zachodu słońca.

To był scenariusz zwykłego dnia roboczego, w dni wolne możesz to sobie inaczej zaprogramować.

Na samych wyłącznikach zmierzchowych nie masz tak pełnej kontroli.

Wyszukaj w sieci strony przykładowych producentów F&F czy ZAMEL.

Poczytaj co mają do zaoferowania.

Innym (lepszym) rozwiązaniem automatyzacji jest zastosowanie programowalnych wyłączników czasowych, wersja full wypas to zegar astronomiczny ;)

a bez wersji full wypas, przekaźnik programowalny to koszt ok. 80 zł. Połączony z wyłącznikiem zmierzchowym też pozwala na mnóstwo kombinacji. No i rozpoznaje czas zimowy i letni, da się programować reżim tygodniowy, każdy dzień inaczej... ech, ileż się można bawić....

Super te rozwiązania - jestem bardzo do tyłu. Trzeba nadrobić wiedzę (aż mi wstyd).

Idea polega na tym, że potrzebuję sterowania które umożliwi mi maskowanie się przed widownią (od ulicy). Będzie to roleta wewnętrzna w wiatrołapie (jest też drugie okno w środku prze które widać kuchnię i dlatego chcę maskować 1) a w dużym oknie w salonie (2,8mx3,5m) prawdpodobnie "plisy" które też potrzeba zautomatyzować. Więc potrzeba ręcznego włączania z 2 punktów + czujnik zmierzchu. Można to również połaczyć z alarmem jak się uzbraja i zasłania (choć nie ma takiej konieczności).