Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie prosze o pomoc ..

Recommended Posts

Witam

Załatwili nas pięknie chodzi o ogrodzenie .

Zaczynamy robic ogrodzenie z podmurówką i mamy problem .W wzdłuż naszej granicy idzie droga do sasiada. Sąsiad wybrał ziemie na swoja drogę humus i takie tam i teraz miedzy moja działką a drogą jest 50-60 cm uskok .Wybrał ziemie w wzdłuż całej granicy ,równiuteńko z moja granicą ..i jak teraz postawić na tym ogrodzenie ?Jak wykonać podmurówke?Wszystko sie rozsypie

Wczesniej nie było by problemu .Wykopał bym pod słupki ,potem pod podmurówkę i zaszalował do góry a co teraz?Kurcze nie zdążyliśmy tego zrobic zanim on to wykopał..i co teraz?jak to wykonać ?szkoda odsuwac mi się z 40 cm od naszej gronicy i jego drogi by postawicć ogrodzenie .Ma ktos jakiś pomysł?

No ja problemu nie widzę. Robisz z jednej strony wyższy szalunek na powiedzmy 70 cm (np. płyta OSB przecięta wzdłuż), z drugiej na 20, zalewasz betonem. Szalunek trzeba super dobrze wyprzeć aby beton nie rozepchnął desek. Jak beton lekko zwiąże (jakies dwie godziny) wkładasz słupek. Gotowe. Oczywiście pójdzie więcej betonu i desek troszkę potrzeba, ale wszystko jest do zrobienia. Tak to widzę.

Witam

Załatwili nas pięknie chodzi o ogrodzenie .

Zaczynamy robic ogrodzenie z podmurówką i mamy problem .W wzdłuż naszej granicy idzie droga do sasiada. Sąsiad wybrał ziemie na swoja drogę humus i takie tam i teraz miedzy moja działką a drogą jest 50-60 cm uskok .Wybrał ziemie w wzdłuż całej granicy ,równiuteńko z moja granicą ..i jak teraz postawić na tym ogrodzenie ?Jak wykonać podmurówke?Wszystko sie rozsypie

Wczesniej nie było by problemu .Wykopał bym pod słupki ,potem pod podmurówkę i zaszalował do góry a co teraz?Kurcze nie zdążyliśmy tego zrobic zanim on to wykopał..i co teraz?jak to wykonać ?szkoda odsuwac mi się z 40 cm od naszej gronicy i jego drogi by postawicć ogrodzenie .Ma ktos jakiś pomysł?

Chyba mam problemy z legendarnym "czytaniem ze zrozumieniem"... coś nie widzę tego...

Ale mniejsza...

Sądzisz, że sąsiad tak to zostawi na zawsze, czy też w końcu to zasypie? Bo nie wiem też po co to usuwał?

Rozmawiałeś z nim?

Może po prostu budowa twojego ogrodzenia będzie się musiała przesunąć w czasie?

Ta granica to z nim?

Nie próbujesz się dogadać co do partycypacji kosztów budowy ogrodzenia?

technicznie dasz radę ale pogadaj z sąsiadem może będzie chciał się dorzucić do inwestycji a jeśli z sąsiadem masz kosę to się odsuń o tyle żeby można było po "swoim" obejść ogrodzenie w celach konserwacyjnych. Z sąsiadem lepiej żyć w zgodzie ( ja mam do sąsiada spec furtkę żeby daleko nie chodzić).