Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich! zamierzam zabrać sie za zrobienie drenażu opaskowego domu i połozenie izolacji pionowej + folia kubełkowa ale chciałem zrobic to na początku z jednej strony domu Bo w piwnicy okresowo mam wodę . Moje pytania :

1 Czy jak odkopę całą jedna ścianę to może się cos stac z budynkiem ??

2 na jaką odległość od ściany powinienem położyć rury drenażowe.

3 po odkopaniu i osuszeniu zamierzałem zarzucić kamień z którego jest zrobiony fundament zaprawą a nastepnie zamalowac ja bitumem i na to kubełkowa folia . Czy takie rozwiazanie w wystarczającym stopniu zabezpieczy sciany piwnicy?

4 wode z drenażu mam zamiar wypuścić do rzeczki płynacej w granicy ( która niestety nie nalezy do mnie i jest zarośnieta co spowodowało podniesienie sie w niej wody) Urząd miasta nie reaguje na moje prośby o wyczyszczenie kanału. Może ktoś z was wie gdzie uderzyć w tej sprawie??

Dodam że dom jest z lat 50tych i nie ma wilgociw pomieszczeniach tylko w piwnicach.

Prosze o poradę

https://forum.murator.pl/topic/127896-drena%C5%BC-wok%C3%B3%C5%82-domu-izolacja-pionowa-kana%C5%82-pro%C5%9Bba/

1 Czy jak odkopę całą jedna ścianę to może się cos stac z budynkiem ??

Tak. Może wypchnąć grunt z pod fundamentu i się zawalić. W moim miasteczku w takim wypadku zginął człowiek. Do takich prac potrzebujesz pozwolenia na budowę więc kierownik budowy oszacuje ile fundamentu możesz jednorazowo podkopać.