Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton na beton

Jerry304

Recommended Posts

Posadzka w garażu (gruby beton B15 na foli od spodu) okazała się za niska w stosunku do bramy garażowej. Brakujące centymetry chcę uzupełnić suchym betonem.I teraz pytanie.

- jaka jest min.warstwa takiej wylewki tak aby nie pękała pod ciężarem samochodu?

- czy między warstwami coś jeszcze położyć?

Pierwotnie planowałem na istniejącym chudziaku kłaść od razu płytki (posadzka garażowa jest ok. 0,5m nad stałym gruntem)

Pozdr.

pomijając wylewki samopoziomujące, minimum warstwy betonu to 2,5 cm ( tak jest napisane na workach z suchym betonem M20. Raczej chodzi od tzw. odparzanie niż pękanie ale skutek ten sam. Co do przygotowania podłoża to idealnie byłoby odtłuścić i zagruntować ale to jeśli warstwa wylewki będzie cienka.

Osobiście nie mam przekonania do suchego betonu... moją wylewkę na tarasie musiałem niestety skuć. Suchy beton odparzyło od istniejącej płyty z B15. Był grunt idt i g... z tego

Stosowałem zaprawe w workach jak pamiętam z Sopro. Szybkowiążąca na drugi dzień gotowa do dalszej roboty, ale droga.

Pozdrawiam.

Osobiście nie mam przekonania do suchego betonu... moją wylewkę na tarasie musiałem niestety skuć. Suchy beton odparzyło od istniejącej

.

Pamiętam ,że jak zalewałem podłogówkę to pierwsze o co spytał szef to czy są okna? Posadzki nie mogą schnąć za szybko i nie mogą być podlewane- najlepsze efekty są w zamkniętych szczelnie pomieszczeniach.

Na tarasie niestety takich warunków nie ma.

Pytanie tylko:

Czy musisz robić wylewkę na całej powierzchni????

Może wystarczy zalać tylko podjazd lub od razu zrobić go z odpowiednich płytek a może lekko podkuć i wmontować płytki polbrukowe lub inne.

Nie widzę sensu zalewania całej powierzchni- no chyba, że czegoś nie rozumiem :///

Pytanie tylko:

Czy musisz robić wylewkę na całej powierzchni????

Beton B15 wylewany był z gruchy ,powierzchnia garażu jest" kostropata" i okazało się dzisiaj o 4cm za niska w stosunku do uchylnej bramy garażowej. Na posadzce w garażu chcę mieć płytki :wink:

W innym domu w wiacie mam kostkę brukową i uważam to za nieporozumienie bardzo ciężko jest nawet ją zamieść :cry:

Przy którym kiosku z piwem uzyskaliście Państwo wiedzę o betonie ?

Duża ilość wody (zarobowej) w betonie obniża jego wytrzymałość. Ale woda użyta do pielęgnacji betonu(jego polewania) podnosi jego wytrzymałość. Oczyszczenie i zagruntowanie (starego) betonu jest niezbędne przed położeniem nowej warstwy . Minimalna grubość warstwy betonu jest zależna również od wielkości ziarna użytego kruszywa i średnicy zastosowanego zbrojenia. Za dobrą posadzkę trzeba dobrze zapłacić.To się zwróci w eksploatacji. "Tanie mięso psy jedzą" .

Rozsądku przy ciągłym wybieraniu .

Przyjrzałem się dzisiaj ,na spokojnie ,chudziakowi w garażu. Jest parę pęknięć.

Przedyskutowałem temat z sąsiadem , który stwierdził ,że beton stary powinien być odizolowany od nowego (folią ???) bo pęknięcia przejdą na nową wylewkę a później na płytki. Konieczna jest dylatacja wokół ścian i przecięcie nowej wylewki bo powierzchnia garażu jest duża ok.30m,

Co zrobić :o